Proteste în Cehia: același spectacol, aceleași marote, aceeași inconsistență

”Șefii de stat și de guvern vor decide cât de departe va merge populismul”, Angela Merkel, mai 2019, Suddeutsche Zeitung. Aceasta pare să fie noua definiție a democrației europene, în care electoratul începe să nu mai aibă nimic de spus. Iar evenimentele din Cehia descrise mai jos nu vor face decât să completeze definiția lui Merkel: dacă șefii de stat și de guvern nu o fac, atunci sarcina de a limita opțiunea democratică va reveni ”străzii” și ONG-urilor.

Ce se spune despre protestele din Cehia

”Cehii participă la cel mai mare protest antiguvernamental de la căderea comunismului” (Politico.eu); ”Proteste în Cehia: Premierului Andrej Babis i se cere demisia” (BBC); ”Cele mai mari proteste de la căderea comunismului in Praga” (CNBC); ”Cele mai mari proteste din Cehia de după 1989” (The Guardian); ”Premierul Cehiei, pus la încercare de proteste intensificate” (Financial Times).

Acestea sunt titulurile din presa internațională, parcă trase la indigo, despre protestele ce au avut loc în ultimele zile în Cehia. Ce spun aceste articole? Că în Cehia avem o guvernare fundamental ”rea” și ”iliberală” împotriva căreia s-au ridicat protestatarii fundamental ”buni” și adepți ai democrației liberale. Se arată că în Cehia guvernează un premier care a fraudat circa 2 milioane din banii europeni, că premierul acesta, Andrej Babis, a fost un colaborator al poliției politice comuniste, că este un miliardar corupt care domină sectorul agrar din Cehia și a cumpărat publicații importante, că premierul s-a aliat cu Partidul Comunist pentru a avea majoritatea în parlament, că este influențat de președintele Milos Zeman, văzut ca un comunist nostalgic dornic să-și arunce țara în mâinile companiilor chineze, că premierul a numit un ministru al Justiției care ar avea sarcina de a-l scăpa de dosarul de fraudă.

Ce nu se spune despre evenimentele din Cehia

Ce nu se spune în aceste articole? Nu se spune ca Babsi a câștigat niste alegeri democratice, în urma unei prestații convingătoare ca ministru de Finanțe, că economia cehă nu stă rău, că șomajul este printre cele mai mici din UE, că Praga conduce în UE la acest capitol. Nu se spune nimic despre excesele procurorilor cehi, despre statul in stat pe care îl creează. Nu se spune că noul ministru al Justiției, Maria Benesova, este o juristă apreciată, a mai fost ministru al Justiției și procuror-general, cunoscută pentru acuzațiile împotriva ”mafiei din justiție”. Și, fundamental, nu se spune nimic despre ce alternativă susțin sutele de mii (cifră contestată) de protestatari. De altfel, este si imposibil pentru jurnaliștii străini să găsească vreo alternativă politică coerenta a protestelor – ele nu sunt decât menite să-l linșeze politic pe premierul Babis.  Iată revendicarile lor: 1. Demisia Mariei Benesova; 2. Agrofert (compania mamut al premierului Babis) să returneze subsidiile UE dobândite ilegal; 3. Să se pună capăt subsidiilor, scutirilor de taxe pentru Agrofert; 4. Babis să renunțe la acțiunile deținute în mass-media; 5. Demisia premierului Babis. Practic, protestatarii consideră că dispariția unui om politic ar aduce o epocă de aur pentru Cehia.

Despre atât să fie protestele atât de mediatizate de presa europeană? Despre lichidarea politică a șefului partidului ANO și despre independența justiției? Sau este ceva mai mult decât atat, după cum consideră scriitorul și jurnalistul ceh Vaclav Vlk, într-un interviu pentru parlamentnilisty.cz.

Protestele sunt despre lupta politică din UE, nu despre justiție

Cred că acestea nu sunt demonstrații împotriva «amenințării la adresa îndependenței justiției». Sunt convins, ca mulți alții, că justiția este mai degrabă amenințată de unele instituții de forță, de unii procurori, de o parte a poliției, iar acest fapt începe să se vadă în urma verdictelor solide date de judecători. Când comparăm scandalurile din justiție de la noi cu cele din Franța, Italia și SUA, de exemplu, vom vedea că stăm destul de bine în termeni de justiție. De fapt, aceste ”demonstrații” nu sunt decât o altă formă de luptă politică. Toată seria de ”demonstrații” este un eveniment politico-mediatic care are câteva scopuri.

Este un exemplu de ”anti-babisism” prin care, în loc să se rezolve problemele reale, unii politicieni încearcă să câștige puncte criticându-l pe premierul Babis. Nu se critică ceea ce este cu adevărat criticabil în politica lui Babis, ci sunt aduse în prim-plan aceleași vechi lucruri știute despre colaborarea sa cu poliția politică comunistă, despre proprietățile pe care le deține, despre interesele lui economice”.

Aceste demonstrații sunt parte din lupta politică pentru putere care se duce in Europa și în lumea occidentală în general. De exemplu, demonstrațiile din Slovacia împotriva premierului socialist Robert Fico, considerat vinovat pentru asasinarea jurnalistului Kuciak, au avut aceeași bază ideologică. Demonstrații similare au avut loc și în România, unde organizatorii au adus protestatari din străinătate. Au avut loc și în Polonia. Aceleasi idealuri, aceiași bani, aceleași idei”.

Campania iacobină anticorupție a unui ”Corado Cattani cu fustă”

Demonstranții din Cehia spun că au ieșit în stradă pentru a apăra independența justitiei, după demisia fostului ministru Jan Kněžínek și numirea Marieie Benesova, o apropiată a președintelui Milos Zeman, despre care se crede că are misiunea de îngropa dosarul de fraudă al premierului Babis. ”Independența justiției nu a fost și este posibilă. Dimpotriva, acești oameni vor să aducă justiția sub influența lor. Ceea ce spun ei acum seamănă cu cea au spus înaintea lor bolșevicii – jos cu tiranii și cu trădătorii, să piară lumea cea veche, vrem o viață nouă”.

Jurnalistul Vlk consideră însă că aceste proteste servesc în primul rând procuroarei șefe din Praga, Lenka Bradacova (46 de ani), o magistrată axată pe anticorupție numită în Cehia ”Catani cu fustă”. Ce spune Vlk despre Bradacova și alți procurori asemenea ei. ”De ani de zile au încercat să creeze un stat al procurorilor, un soi de Comitet al Salvării Publice din regimul iacobin al terorii”, spune jurnalistul ceh, adăugând că acești procurori cu opinii politice limpezi au căutat și caută să fie irevocabili pentru totdeauna. ”Repet: campania iacobină pentru anticorupție este, de fapt, o încercare de a controla total guvernul țării și economia statului”.

Un al doilea scop al protestelor din Cehia a fost bulversarea electoratului înaintea alegerilor europene din luna mai. Din acest punct de vedere, mișcarea din stradă a fost un eșec, pentru că partidul premierului Babis, ANO (DA, în cehă), a câștigat scrutinul cu puțin peste 21%, sub procentul de 30% luat la alegerile naționale. Însă sondajele arată că, în cazul unor alegeri anticipate, ANO ar câștiga cu 30,5%. Mai mult, sondajul realizat de Median arată că 70% dintre cehi consideră că scandalul legat de fondurile UE nu trebuie să ducă la căderea guvernului.

Liderul tinerilor frumoși și liberi din Cehia

Protestatarii din Cehia nu au un partid, însă au un ONG și un lider de ONG. Este vorba despre ”Un milion de momente pentru democrație” și de Mikulas Minar. Minar are 26 de ani. În 2017 și-a înghețat studiile universiraee, pentru a se dedica total protestelor. Bani sunt nesperat de mulți, ONG-ul vrea să fie transperent și arată cât de multe donații primește de la cetățeni. Logistica protestelor devine mai sofisticată cu fiecare episod: concerte, umbrele în culorile naționale, plasme uriașe, înstalații performate de amplificare, transport asigurat în capitală pentru protestatari, hărți cu mijloacele de transport care să-i ducă pe provinciali la locul protestelor. Însă studiile arată că societatea civilă din Cehia este scindată între Praga și restul țării; praghezii dau aproape toată tabăra antiguvernamentală.

O figură stranie Mikulas Minar. Liderul bizarei alianțe Un milion de momente pentru democrație este obraznic ca o maimuță. Este însă un moment de vârf pentru cei care pretind că sunt o forță politica relevantă, cu ajutorul presei și a rețelelor sociale. Nu sunt un admirator al premierului Babis, însă el are dreptate când spune: avem democrație, faceți un partid și mergeți la urne. Când veți avea suficienți alegători, premierul va discuta cu voi”, spune Vlk.

Periculoasa utopie a ”străzii”

Protestatarii, ”strada”, ONG-ul ”Un milion de momente pentru democrație” nu fac decât să critice și să-l încolțească pe premierul Babis, anchetat de poliție, la un pas să fie trimis în instanță. Însă propun ei o alternativă concretă? Nu. Însă, spune jurnalistul Vlk, ”strada” propune o utopie, un soi de ”Cetatea Soarelui” imaginată de Tommaso Campanella.

Campanella a susținut (la fel ca și ecologiștii de azi cu încălzirea globală, la fel ca și moraliștii de azi cu ”inegalitatea” dintre oameni, la fel ca și mișcarea LGBT de azi) că se apropie sfârșitul lumii noastre păcătoase și că poate urma o lume minunată. Ceea ce Campanella numea ”Cetatea Soarelui” azi se poate numi ”lume politically correct”, adica o societate ideală, în care cele mai importante valori sunt ideologia și opiniile corecte – să fii politically correct, să susții superioritatea ideologiei LGBT, ecofanatismul -, adică devotamentul față de ”ideile de libertate și dragoste”. Potrivit lui Campanella și așa-zisei ”stângi liberale” de azi, statul ar trebui condus de preoți luminați, acum de ideologi umaniști și de filozofi, să fie o ”guvernare a înțelepților” care să reglementeze strict viața, planificarea colectivă, organizarea socială și educația conformă cu această ideologie. Practic, toate activitățile din stat sunt controlate de o putere politică care este strâns legată de ideologia ”adevărului și dragostei” sau, în zilele noastre, de ”democrația liberală” din Vest”.

Apoi, jurnalistul ceh nu se teme să spună unde duc asemenea utopii: la Regimul Terorii din Franța revoluțoinară, la NKVD, la Gestapo, la Khmerii Roșii.

Ca și în România, protestele din Cehia au atras actori, cântăreți, sportivi, figuri publice foarte îndrăgite și respectate în Cehia. Iată opinia lui Vlk despre una dintre aceste personalități care protestează – actrița de 38 de ani Martha Issova. ”Doamna Issova trebuie să fie peste tot. Până la urmă, asta e cariera ei. Ce vrea ea să spună prin ”societate civilă activă”? Se referă la pompierii voluntari, la cei care au criză de oamenii cu dizabilități? Firește că nu. Este o activistă politică. Este un actor care își pune figura cunsocută la dispoziția altora. Cuvinte goale, idei ușor vandabile. Actorii sunt exhibiționiști profesioniști. Sub o regie bună și plătiți fiind, ei pot fi triști, apoi entuziaști, uneori admirabil de curajoși. Iar mulțimea îi aplaudă. Presa e plină de ei. Sunt captivați de imaginea unei mulțimi care nu se ma satură de spectacol (…) Ei nu sunt decât niște tobe care bubuie, dar bețele le ține altcineva”.

Ce obrăznicie din partea unei ”colonii”!

Revenind la dosarul de fraudare a circa 2 milioane de euro din banii europeni de către compania premierului Babis, jurnalistul ceh susține ca miza este mult mai mare. ”Nu este vorba despre Babis. Este o lupta politică pentru noua împărțire a puterii în UE, unde partidele tradiționale pierd, unde Marea Britanie a devenit o insulă a rezistenței împotriva creării unei ”Noi Europe” – așa cum au mai creat înainte Franța și Germania – astăzi sub așa-numiții progresiști promotori ai democrației liberale. Orice inamic trebuie distrus. Iar Babis trebuie să fi fost văzut la Bruxelles ca un inamic atunci când a început să laude Grupul Visegrad, cu care a început sa colaboreze Austria, România, iar Bavaria a început sa flirteze cu același Grup de la Visegrad. Cine nu e cu noi este împotriva noastra, spuneau bolșevicii. Din perspectiva UE, trebuie atacată orice încercare de întărire a Grupului Visegrad. Ei bine, Babis a început să susțină că Visegrad e puternic, că nu trebuie să ne lăsăm industria ruinată de isteria ecologistă, a început să le spună coloniștilor să lase în Cehia o parte decentă din banii pe care îi fac aici. Iar coloniștii s-au enervat. Babis a mers pâna într-acolo încât a spus că vrea să aibă propria politica externă. Ce obrăznicie!”.

S-a deschis sezonul de ”vânătoare” la iliberali

Și astfel a început vânătoarea. Linșajul. Ceva ce mulțimii îi place, ceva ce jurnaliștii iubesc, e lucrul din care și pentru care trăiesc, e ceva ce le place tuturor celor care nu au coloană vertebrală. Vinovat sau nu, vânătoarea a pornit. Sângele victimei atrage asasinii politici, așa cum i-a atras în trecut pe Beria, pe Himmler, pe văduva lui Mao Zedong”.

Bruxellesul nu are o pârghie legală împotriva lui Babis. Pârghiile sunt în mâinle politicienilor cehi controlați de la Bruxelles, în mâinile unui procuror. Distrugerea lui Babis va fi celebrată ca o mare victorie, însă nu trebuie să uităm de experiențele din Iugoslavia, Ucraina, Siria, Libia. Eliminarea lui Silvio Berlusconi a dus la apariția guvernului populist și antieuropean de azi de la Roma. Intervențiile în guvernarea de la Madrid au dus la rebeliunea din Catalunia. Cine va urma după Babis? Vreun ”protector” al Boemiei și Moraviei numit de Bruxelles? La cum arată specacolul oferit acum de piticii morali din Cehia, nu prea avem de ales”, încheie Vaclav Vlk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

8 Comentarii

  1. Unul dintre cele mai bune articole scrise de Marchievici din ultimele luni, sau poate unul, doi ani. Sigur ca atunci cand se discuta despre politica interna, autorul era mai degraba pro-sistem.

  2. Doamne, pentru ce „protesteaza”, astia, pentru unul care a „palmat”un mizilic de 2milioane euro? Pai se poate compara asta cu Daddy al nostrum care numai la un contract a „palmuit” 32meleoane euroi, +teldrum, vile, hoteluti, fara numar, investitzii in Samba do Brasil si Madagascar+gagiuca mai tanara cu trej’de ani! Si noi…nimic…nici spita, scoli, autostrazi, trenuri rapide,…nimic… dar avem cei mai multzi slujbashi la stat multimilionari in paray!

    • 1,dovada?
      2. Si de ar fi adevarat, ce conteaz zeci de milioane fata de zecile de miliarde praduite anual din Ro, fata de ‘gaura” de 2000 miliarde , daca punem la socoteala subsolul, padurile, pamantul , forta de munca?iar slujbasii aia de la stat sunt in principal din In Justitie si scarbicii de Deep State…

  3. Articol corect, mai putin finalul (pacat !) : in Italia nu „eliminarea lui Silvio Berlusconi a dus la apariția guvernului populist și antieuropean de azi de la Roma” (??) ci aceasta eliminare a fost consecinta directa a scandalurilor si coruptiei dovedite ori banuite ale octogenarului cu părul „ca pana corbului”, mare amator de lux si pitipoance, iar disparitia sa a dus la aparitia papagalului european pe nume Renzi, membru in „club” … De abia dupa aceea au ajuns la putere „populistii” (al caror scor in sondaje e fara comentarii)

  4. Stanga globalista loveste din nou. Asa este, seamana perfect cu ce s-a intamplat la noi: unii urla cu jos coruptia, justitia in pericol etc etc, iar altii pe nesimtire duc tara spre statutul de colonie UE in marele lagar neomarxist plin de imigranti, homosexuali si ecologisti.

  5. Domnul Marchievici e de departe cel mai bun ziarist de la Cotidianul…felicitari pentru articol. Intrebarea este: care e alternativa la „domnia strazii”? Aducerea la putere a unui Erdogan??

  6. Nu cred sa existe vreo solutie impotriva gunoiului criminal condus de bestiile federale germane. Cel mai probabil vor invinge cu aceste armate de stupizi pe care ii scot pe strazi fara probleme. Retineti ca sunt generatii de tineri – lucrez alaturi de ei in fiecare zi – care dincolo de profesia pe care si-o exercita (si NU toti isi fac bine meseria) sunt absolut neteziti la capitolul background cultural, istoric, lexical, cultura geografica, exercitiul lecturii si lista poate continua. Nu, nu sunt prosti, chiar deloc; sunt doar prostificati. Absolut tot ceea ce s-a intamplat in aproape trei decenii a fost o subminare a constintelor nationale, o subminare a practicii si placerii cunoasterii prin studiu aprofundat, o incurajare catre facil, superficial, o exacerbare a principiilor de piata , a consumerismului fara echilibru. Concomitent, marile curve neo-vestice – caci de la ele vine intunericul-luminat – au infiintat, cu motiviatii firesti, umanitare, sociale perfect legale, plauzibile, o serie de ong-uri, constriund interfata de otravire a acestei armate de nevonici mintali; da, ma refer la tineri si in nici un caz nu doresc sa ii jignesc, dar asta este pura realitate. Vina nu este a lor. Vina este a generatiei mele, turbata de furie impotriva anilor grei din comunism; asta a dus la o naivitate a noastra a celor batrani, care au acceptat ABSOLUT TOT ce venea din vest. Exercitiul inferioritatii in fata vesticilor a fost facut prima data de noi, cei de 40-50 de ani, in ani timpurii ai deceniului 90.
    Si ne-am incurajat/obligat copiii sa creada toate rahaturile care vin din exterior; Doamne, daca ar sti tinerii istoria circulara, ciclic agresiva a vestului, a estului, daca ar intelege valoarea natiunii si nu a emoticoanelor, poate ar mai aparea un Iorga, un Bratianu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.