Protestul transportatorilor a blocat Centura Capitalei şi accesul pompierilor la un incendiu

Șoseaua de centură a Capitalei a fost paralizată luni dimineaţa de câteva sute de TIR-uri, camioane şi autobuze care au mers cu viteză foarte mică din cauza protestului transportatorilor nemulţumiţi de preţurile foarte mari ale poliţelor RCA. Din pricina aglomeraţiei, pompierii nu au reuşit să ajungă la timp la un incendiu ce a izbucnit la REMAT Bucureşti Sud, la ieşirea din Bucureşti.

Comentând mişcarea transportatorilor, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), spune că singura soluţie pentru a ieşi din această criză este promovarea actului legislativ să conducă la reducerea tarifului poliţelor RCA. ”Ne-am săturat să aşteptăm şi să privim indolenţa guvernanţilor şi a ASF-ului. Sunt zece luni de discuţii sterpe şi inutile, care nu au dus decât la un rezultat. Tarifele RCA au crescut şi mai mult decât în perioada din iarna lui 2015 spre 2016. Și suntem în situaţia de faliment. Zeci de autocare şi microbuze stau pe dreapta pentru că nu ne mai permitem să plătim tariful RCA care nu că s-a triplat, a ajuns la de patru ori valoarea din 2015”, a declarat acesta. Conform reprezentantului FORT, disperarea este maximă iar transportatorii au pus foarte mare presiune pe patronate. “Le-am dat soluţii legislative, s-a intrat în vacanţă, noi stăm şi suferim şi ne uităm că nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea. Nu există decât o soluţie: promovarea actului normativ care să conducă la ceea ce înseamnă reducerea tarifului la nivelul suportabil, la nivelul care a existat în iarna anului 2015. Nu există niciun răspuns clar din partea guvernanţilor, nici nu sunt în stare să pună informaţiile cap la cap. Este clar că sunt nepricepuţi. Dar mai este un lucru clar – că vor să ne distrugă şi fac un joc murdar pe care ceea ce înseamnă companiile de asigurări capitalizate în afara ţării îl practică în România pentru a distruge capitalul autohton din transporturi. Cred că azi va fi ultimul protest. Azi trebuie să vină un răspuns clar, trebuie sa avem un răspuns clar din partea Guvernului, din partea ASF, şi vrem ceva semnat, nu doar un răspuns verbal”, a afirmat Hagiu.

Proteste au avut loc şi în ţară. Drumul E85 din Moldova a fost blocat între Suceava şi Fălticeni de 40 de autovehicule iar la Arad au ieşit în jur de 300 pe străzi. „Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanţii la noi, cu 10-20 km la oră, nu mai repede. Noi suntem în discuţii cu Guvernul de opt luni de zile, la care Guvernul nu a făcut nici cea mai mică mişcare. Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conştientizează că dărmână o activitate care face 5,5 la sută din PIB, o să vadă în data de 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca şosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestaţie care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie. Depinde şi de transportatori, nu numai de organizaţii. Toată lumea plăteşte un RCA abuziv a mafiei lui Mişu Negruţoiu, această echipă de mafioţi, care nu încetează să fure banii românilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, Adrian Pop. Proteste au mai avut loc şi în Timişioara, Oradea, Baia Mare şi Satu Mare.

Cinci patronate din transporturi – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piaţa RCA.

Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină şi cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei şi 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situaţia critică din piaţa RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce în ultimul an tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

Conform ASF, firmele de asigurări din România au scumpit semnificativ poliţele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru că preferă să se capitalizeze prin tarife şi nu prin infuzii de capital, în timp ce, în cazul RCA pentru transportatorii rutieri, concurenţa reală a asigurătorilor este redusă, cu doar 3-4 jucători.

Piaţa de asigurări este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă, care au ca efect şi reducerea competiţiei. Companiile Astra şi Carpatica Asig sunt déjà istorie, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4588 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.