Noua lege a pensiilor, care prevede că femeile cu trei sau mai mulți copii se vor putea pensiona cu șase ani mai devreme, va fi discriminatorie, întrucât va duce la diminuarea pensiei unei femei aflate în această situație. În prezent, în România, femeile încasează salarii cu șapte procente mai mici decât bărbații, conform unei analize realizate de Institutul Național de Statistică. Astfel, contribuția lor la sistemul de pensii este mai mică.
România nu face notă discordantă de UE, acolo unde femeile primesc pensii cu aproximativ 40% mai mici decât bărbaţii.
La noi, speranța de viață a femeilor este azi de 78,91 ani, iar cea a bărbaților de 72 de ani. Scăderea vârstei de pensionare, contribuția mai mică a femeilor la sistemul de pensie și speranța de viață mai mare sunt factorii care pot diminua pensia femeilor cu zeci de procente față de un bărbat care a avut un serviciu asemănător, cu un salariu similar. Femeile ies la pensie la 60 de ani și 7 luni, iar bărbații la 65 de ani. Pentru a elimina aceste discrepanțe apărute, Comisia Europeană a recomandat României să adopte legislaţia care egalizează vârstele de pensionare între femei şi bărbaţi, să consulte partenerii sociali înainte de a stabili salariul minim şi să-şi îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor. Legea egalizării vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor a fost propusă Parlamentului în 2013 şi a fost adoptată, până în prezent, doar de Senat.
Revoluția Olguței pentru mamele cu trei copii
Contrar acestei recomandări, Guvernul Tudose, în goana după întărirea bazei electorale, propune scăderea vârstei de pensionare pentru femeile cu mulți copii. „Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare cu şase ani. Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau: OK, de când se aplică? Adică se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac un copil, tocmai ca să beneficiez de această prevedere?“, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, pentru Antena 3. Conform oficialului Executivului, au fost finalizate mai multe variante ale noii legi a pensiilor, care vor fi prezentate coaliţiei de guvernare pentru a fi aleasă cea finală, care va fi apoi prezentată public şi trimisă Parlamentului, estimând că aceasta ar putea fi adoptată în luna decembrie, dacă nu va fi întoarsă de către preşedintele Klaus Iohannis.
Femeile, discriminate de noua lege
Datele colectate de INS subliniază faptul că femeile sunt în continuare mai prost plătite decât bărbații, cu un salariu mediu lunar brut de 2.453 lei, faţă de 2.646 lei al bărbaţilor, și un câștig salarial mediu lunar net de 1.783 lei, față de 1.928 lei al bărbaților. Cele mai mari diferențe se întâlnesc în sectorul intermedierilor financiare și al asigurărilor, unde femeile câștigă cu 41,4% mai puțin decât bărbații. Diferențe mari se găsesc și în alte sectoare, precum în industria prelucrătoare. Domenii precum învățământul, asistența socială sau serviciile hoteliere și restaurante au angajate, în proporții de peste 50%, doar femei. În aceste ramuri de activitate, veniturile salariale sunt foarte mici, în comparație cu industrii precum cele prelucrătoare sau financiare.
Vintage politic
Ideea ministrului Muncii nu este nouă și nu-i aparține. Spre sfârșitul anilor ’80, drama „decrețeilor“ își spunea ultimul cuvânt pentru că obligația patriotică de a face copii nu mai funcționa. Femeile mureau pe capete, încercând să scape de sarcini nedorite. În aceste condiții, guvernul comunist a introdus câteva facilități. Mamele care nășteau trei copii primeau o rentă viageră de 400 lei, iar cele cu peste patru copii, 500 lei pe lună. Trebuie spus că cele mai multe mame nășteau accidental mai mult de doi copii, unele din motive medicale, altele prin sarcini gemelare. În plus, vârsta de pensionare urma să fie redusă cu doi ani. Primăria elibera fiecărei mame un „Livret de familie“ în care erau înscriși toți copiii născuți. Trebuie menționat că în acele vremuri o femeie putea avea concediu de maternitate (pre și postnatal) doar 126 de zile. Exista și posibilitatea legală de a face întrerupere pentru creșterea copiilor de până la trei ani, timp în care mama nu primea niciun ban de la stat, dar se putea reîncadra în muncă la sfârșitul perioadei.
PSD face și desface
Toate aceste beneficii au fost tăiate de guvernul FSN condus de Petre Roman. Inițiative similare cu cea propusă acum de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, au mai fost în Parlament. În 2015, deputatul PSD Ninel Peia a inițiat un proiect prin care femeile care nasc cel puțin trei copii să primească o indemnizație lunară pentru toată viața, iar cele cu peste cinci copii să primească și titlul de „mamă eroină“. Indemnizațiile ar fi urmat să fie între 30% și 50% din salariul mediu net pe economie, adică între 630 și 1.000 lei lunar. Aceste rente viagere aveau scopul de a compensa lipsa anilor de vechime în muncă petrecuți cu îngrijirea copiilor. În acest fel, ar fi fost o compensare și la pensionare. Proiectul ar fi urmat să fie aplicat din 2018. Acesta a fost adoptat de Senat în 2016, dar a fost dat uitării după ce câteva organizații PSD-iste au cerut respingerea lui. În schimb, în cei 25 de ani în care natalitatea s-a redus la jumătate, bărbații au avut grijă să adopte legea prin care stagiul militar se consideră vechime în muncă. Nici măcar la acest aspect nu și-au amintit de obligativitatea studentelor care au studiat pe vremea comunismului și erau obligate să facă „armata“ că ar avea și ele dreptul la compensații de același fel. Acum, Olguța Vasilescu resuscitează ideea promovată în urmă cu doi ani, pe care tot PSD a îngropat-o.
Cel mai mare decalaj european
Decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați este de aproape zece ori mai mare decât decalajul salarial în România, iar femeile cu vârsta de peste 65 de ani primesc o pensie medie cu peste jumătate mai mică în cazul bărbaților, arată calculele think-tank-ului INACO, pe baza ultimelor date oficiale ale Eurostat și Comisiei Europene. România este un paradox în UE. Are unele dintre cele mai mici decalaje salariale de gen în România, de 5,8% pentru aceeași muncă, potrivit ultimelor date oficiale ale Eurostat (mult sub media europeană de 17%), dar înregistrează cel mai mare decalaj între pensia medie a femeilor și bărbaților din UE: 55% în defavoarea doamnelor în anul 2015 – mai mult decât dublu față de 25% în anul 2013 –, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani (mult peste media europeană de 38% în anul 2015).
Raportul dedicat egalității de gen, publicat de Comisia Europeană în acest an, indică un decalaj și mai alarmant, de 63% (aproape dublu față de media europeană, tot de 38%), între femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani. Conform INACO, perspectivele nu arată deloc roz, dacă ne uităm și la recentele date publicate de Eurostat cu privire la tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani, din care nu sunt nici salariați, nici antrenați în școală sau în alte forme de training profesional 1 din 6 bărbați (15%, aproape de media europeană de 14%) și 1 din 3 femei (31% – cea mai ridicată rată de inactivitate din acest punct de vedere în rândul femeilor din UE și, desigur, mult peste media europeană de 23%).
Gabriela Dinescu, Cosmin Pam Matei
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.