Tensiuni între Ungaria și Olanda

Ungaria a decis să-și recheme ambasadorul din Haga, după ce ambasadorul Olandei de la Budapesta a comparat eforturile Ungariei de ”a-și crea dușmani” cu practicile organizației teroriste Stat Islamic, relatează Deutsche Welle.
Comentariile ambasadorului olandez, Gajus Scheltema, au iritat profund autoritățile de la Budapesta care au decis retragerea ambasadorului său din Olanda.
Într-un interviu apărut în presa din Ungaria, Scheltema a făcut o paralelă între nevoia constantă a prim-ministrului Viktor Orban de a-și căuta dușmani și practicile Stat Islamic. Ambasadorul olandez a dat exemplul opoziției Ungariei privind participarea la planul Uniunii Europene de relocare a solicitanților de azil. Scheltema și-a exprimat îngrijorarea față de problemele de corupție din Ungaria și l-a criticat pe Viktor Orban pentru campania purtată împotriva lui George Soroș.

În replică, ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria își va retrage ambasadorul din Haga și îi va interzice lui Scheltema dreptul de a intra în orice instituție a statului maghiar.
”Relațiile la nivel de ambasadori au fost suspendate pe termen nedeterminat”, a declarat Szijjarto. El a adăugat că îi va cere ministrului de Externe al Olandei punctul de vedere legat de afirmațiile lui Scheltema. ”Nu ne vom mulțumi cu o explicație în spatele ușilor închise”, a spus Szijjarto.
Gajus Scheltema este ambasadorul Olandei la Budapesta din 2013 și urmează să părăsească acest post în perioada imediat următoare.
„Suntem bucuroși că ambasadorul olandez pleacă și sperăm că o va face curând. Nimănui nu ar trebui să i se permită să facă asemenea remarci împotriva Ungariei sau a poporului maghiar”, a mai spus ministrul ungar de Externe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.