Rafila a găsit punctul nevralgic. Ce cer protestatarii din Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că este foarte important să se rezolve în perioada următoare discrepanţele salariale între diferitele categorii din sectorul sanitar.

„Această aliniere a salariilor este esenţială”, a afirmat Rafila, care a menţionat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii a Sanitas, care să discute cu reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în privinţa nivelurilor de salarizare.

„Discuţiile pe care prim-ministrul, bineînţeles, şi cu participarea mea le-a avut cu reprezentaţii Federaţiei Sanitas au fost centrate pe revendicările de tip salarial care afectează categorii diferite din lucrătorii din sănătate. Ceea ce preocupă, şi cred că lucrul ăsta e foarte important de rezolvat în perioada următoare, este legat de discrepanţele salariale între diferitele categorii şi această aliniere a salariilor cred că este esenţială”, a transmis Rafila, după întâlnire.

El a precizat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii din partea Sanitas, la care probabil vor adera şi alte sindicate, care să aibă discuţii concrete, în perioada următoare, cu reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii, de Finanţe şi Muncii pentru fiecare categorie de personal.

Alexandru Rafila a adăugat că, în momentul de faţă, nivelurile de salarizare sunt „într-adevăr discordante” şi „creează probleme şi nemulţumiri în sistemul de Sănătate”.

Întrebat dacă Sanitas va mai organiza greva anunţată, Rafila a transmis că răspunsul poate fi oferit de sindicat, iar el a oferit „cu bună-credinţă” disponibilitatea de a căuta împreună soluţii.

„Ministerul Sănătăţii nu face pentru cei din Sanitas, Ministerul Sănătăţii face pentru lucrătorii din sistemul de sănătate, în limita competenţelor legale pe care le are. O să venim cu propuneri concrete, după discuţiile cu dânşii, privind nivelurile de salarizare, care, sigur, trebuie adoptate prin hotărâre a Guvernului sau ordonanţă, după caz, de Guvernul României. (…) Încă o dată, Ministerul Sănătăţii este, dacă vreţi, partenerul de dialog al reprezentaţilor organizaţiilor sindicale, iar aceste majorări salariale sunt acordate la propunerea delegaţiei care cuprinde şi Ministerul Muncii. Nu uitaţi că pentru toată salarizarea în România există o lege, Legea 153, iar responsabil – asta nu este o pasare de responsabilitate, este o prevedere legală care trebuie evident respectată de către toată lumea şi din cauza asta sau din acest motiv prim-ministrul a dispus crearea unei delegaţii comune cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe”, a completat Rafila.

Liderii Federaţiei Sanitas au declarat, miercuri, că nu vor renunţa la calendarul de proteste anunţat până când principala lor revendicare, de majorare a salariilor cu 20% pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, nu va fi rezolvată de guvernanţi.

Precizările au venit din partea preşedintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, şi a prim-vicepreşedintelui, Iulian Pope, după plecarea prim-ministrului Marcel Ciolacu de la lucrările Consiliului Naţional al federaţiei.

„Mâine, vom fi la ora 9,30, în faţa Ministerului de Finanţe, nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. (…) Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, şi nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus – mişcările sindicale şi ce aveţi de făcut, ca şi act în sine, vi le faceţi separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanţe – n.r.). Întâlniri putem începe de mâine, în funcţie de ce ne vor anunţa mâine premierul şi cei de la Ministerul de Finanţe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, şi cei de la Ministerul Muncii. (…) Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna”, a afirmat Leonard Bărăscu.

Liderul Sanitas a precizat că, joi, 250 de reprezentanţi ai federaţiei vor picheta Ministerul de Finanţe.

Potrivit acestuia, premierul nu le-a avansat sindicaliştilor un calendar al posibilelor majorări de salarii în Sănătate.

„Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar, îl citez pe domnul premier: ‘Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare”‘, a explicat Bărăscu.

În 10 ianuarie, Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie. În 12 ianuarie, Sanitas a precizat că măsura luată de Guvern de deblocare a 8.000 de posturi rezolvă doar un sfert din necesarul de personal şi va continua procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă, solicitând creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. au despartit recompensa de merit
    au creat o clasa de speciali, „medici de familie”
    si acum le leaga lantzu de gat,
    simplu.

  2. O sa va „dea” Ciolacu ce le-au dat si profesorilor: promisiuni pe hartie!!!
    Pariem!!!!

    „Alexandru Rafila a adăugat că, în momentul de faţă, nivelurile de salarizare sunt „într-adevăr discordante” şi „creează probleme şi nemulţumiri în sistemul de Sănătate”.

    Halucinant!
    Deci, a trebuit sa ameninte astia cu GREVA, ca sa aflati si voi, incompetentilor ca „în momentul de faţă, nivelurile de salarizare sunt „într-adevăr discordante”???
    Pai, tu ce naiba dormi in fruntea MS, mai Rafila, ce naiba FACI tu acolo, alea macar 8 ore pe zi?!
    NIMIC, asa cum NU ai facut de peste 30 de ani de bugetar milionar, te-ai invartit pe functii la stat, NU ai lasat in urma NIMIC!!!!
    Sictir!!!

  3. pana acum nu i-a pasat de discrepante,nici nu stia de ele,e o surpriza pentru el

  4. după un contabil la sanatate ne-am pus mari speranțe fata de unul care provenea din sistem dar rafila a fost și este o mare dezamăgire și un habarnist notoriu în administrarea sistemului de sănătate. O NULITATE PTENTATA @@ acest rafila ! și un brancardier era mai competent@!

  5. Oligarhia a capusat Romania! Asta si nu numai, e clasa de oligarhi fabrcata de politicienii bugetari de extra lux din guvern.

  6. Mai, guvernul da dreptate la toata lumea….chiar daca multa lume vorbeste prostii…adica minte….Sunt Alegeri, e Marea Crapelnia, cine urla mai tare e luat in seama de Guvern dar pe urma vin Altii si atrag atentia Guvernului ca a gresit….Da – o Dracu, mosieri cu 1500 de hectare vor sa puna labele si pe pensia de 1600 lei a unui amarat de bosorog…

  7. Nu ar fi poate cel mai bine ca acest smecher mincinos si cu mult tupeu si obraznicie ,domnul Rafila ,sa fie schimbat din functie ? Priviti de fiecare data fizionomia acestui individ ,sau fiti atenti atunci cind vorbeste ,sigur va veti convinge de ce spun eu acum despre caracterul lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.