Rafila – Când ne-ar putea lovi valul 6

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că un eventual val 6 al pandemiei de Covid-19 poate fi luat în calcul doar din toamnă. El spune că acesta ar presupune o altă tulpină care să se transmită susținut în comunitate.

„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă
tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Întrebat despre creșterea numărului de cazuri în Franța, Germania, Italia și Austria, dar și despre situația din China, ministrul Sănătății a spus că sunt situații cu totul diferite în China și Europa și că nu crede că e o comparație care stă în picioare.

„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special varianta Omicron a circulat mai puțin, de asta nu aș face astfel de comparații. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

El a explicat pe de altă parte rațiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor: „Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”.

„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a
infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în
spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a mai spus Alexandru Rafila în interviul de la RFI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Parca nici noi nu ne mai simțim bine fara restricții!
    Ce ușor suntem manipulați…
    Acum însă pe agenda sunt alte subiecte fierbinți…

  2. Loviti cat mai repede cu pandemia, ca au supravietuit prea multi. Se enerveaza Schawb ca avem prea multe si nu suntem fericiti.

  3. de intreaba: cand vine valul VI? Au ramas fara bonusuri si ar face orice sa aduca nenorocire in tara ca sa le iasa? Chiar atat de inalt le este IQ sau au agorafobie? Mergeti la piholog poate va rezolva…

  4. RAFALLA TATAL LU JURMA!SA TE TII DIN SEPTEMBRIE! NUMA CU IZOLETA A SCUMPA!

  5. Valul 6 este in asteptare si va aparea in caz ca negocierile de pace de peste gard se incheie cu succes. Pentru ca nu poti sa lasi populatia lumii nealertata, neurgentata. Unde ar mai fi farmecul daca nu s-ar auzi permanent vaietul sirenelor. Pai ce, ati innebunit, vreti viata normala?

  6. Se pregătește de către OMS alt certificat de vaccinare și QR, in colaborare cu DEUTSCHE TELEKOM și alții, pt toamna. Pe baza a noi patogeni răspândiți vezi Doamne de către refugiații și migrantii din Ukraina. Se pregătesc deja alte „vaccinuri”, iar criminalul de Albert Bourla de la Pfizer a anunțat următorul Buster și ca „se impune” un abonament „vaccin al” anticovid. Dar vor lansa și bacterii rezistente la antibiotice. Iar Rafila trebuie luat la întrebări dacă a semnat în numele nostru tratatul de transferare a suveranității și independentei politicii de sănătate a României, OMS-ului blestemat. Ce zici pui de torționar, ne spui?
    Cautati scrisoarea deschisa către guvern, OMS, ONU, în aceasta problema și exprimați-va opoziția.
    Războiul ăsta este de mascarada, cu morții și refugiații și migrantii necesari pt aparenta de veridicitate.Dar azi chiar se înghesuie 3 prim miniștrii in Kievul asediat.
    Razboiul este pt abate atenția de la acest tratat internațional, care instituie dreptul OMS (citește BIL GATES, SOROS&CO) asupra ta, a copilului tău, a vieții tale.

  7. lockstep si lockdown. hai cu toNtzii deodata! TREZESTE-TE ROMANE SI SCUTURA-TE DE TRADATORII SI CRIMINALII CARE S-AU CATARAT LA PUTOARE PRIN SOMNUL TAU DE 32 DE ANI!

  8. Să sperăm că războiul civil din ukraina va tine cel puțin 10 ani!!..
    Asta-i salvarea noastră!!!..

  9. Ce am înțeles din mesajul d-lui ministru ? 1 În toamnă se termina războiul din vecini sau chiar dacă nu lumea se plictisește sa mai fie capul de afiș la știri.
    2 China, unde războiul nu e mediatizat a rămas tot la covid.
    3 Doua lucruri bune pentru noi:până în toamnă nu vom avea aici nici război nici o molima nouă, unul rău: costul vieții va crește în continuare asa ca e nevoie să revină covidul ca să nu punem alte întrebări.

  10. Dar despre izbucnirea de razboaie civile in tarile in care nazistii mondiali tind sa-si faca de cap, ce parere ar avea ”sefii” nostri !!!
    Se vede ca guerila urbana este eficienta chiar si fata de armata Fed. Ruse.

  11. Cred că din mai vom avea valul 6, fie ca ne place, fie ca nu, iar noi am renuntat ca idiotii la toate restrictiile.Eu il anticipăm din august, dar e aproape cert ca il vom acea mai devreme.Probabil ca prin toamna-iarnă vom avea si calul 7.

  12. Si unde ne bagam in dulap sau sub pat ! Cu gazul si curentul scumpit sau mai bine stam pe intuneric cu plapuma pe noi !!!

  13. Cioclii apocalipsei se zbat în chinuri, nu prea mai sunt băgați în seamă. Unii s-au reprofilat pe război, dar tot gloabe au rămas! Pe ăștia nu-i arestați că panichează populația? Nu, că ăștia sunt de bine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.