Călătoriile lui Cristoiu

Nu-mi dau seama cîți oameni au realizat ce personaj unic este omul din spatele ziaristului și scriitorului Ion Cristoiu. Sucit pînă la încîlceală, vanitos pînă la cer și, în același timp, vesel, hîtru, harnic și muncitor ca un om condamnat la galere. De prin 1974 m-am alăturat drumurilor zilnice la Biblioteca Centrală Universitară, cea din fața Palatului Regal, distrusă la Revoluție și restaurată la mulți ani după. Ani la rînd, ne-am făcut împreună programul de bibliotecă zilnică, inclusiv duminică dimineața, pînă la închidere, cînd ne mutam la cîte o cafea pe fotoliile de la dispăruta în cutremurul din 1977 cofetărie Nestor. Așadar, pot spune că știu omul, ziaristul și personajul.

Ion Cristoiu este un spirit de om curios și cîrtitor, tot timpul jucînd rolul omului îmbufnat și țîfnos. Mai întotdeauna își face masca asta ca să scape de povești inutile, de complicații și ca să nu piardă vremea. Dacă miroase a ceva care l-ar interesa, se deschide, zîmbește și îi dezvăluie o altă față. Dacă îl înfrunți, se face lup. Nimic nu-i scapă fără o observație. Nimic nu-l lasă cu gura căscată. Nimic nu-l încremenește și nu-l copleșește pînă la admirație. Cristoiu se îndoiește de toate, ca un Moromete din presă.

Se mai întoarce o dată asupra subiectului și continuă să scotocească pînă iese așa cum a mirosit el. Cîntărește singur oamenii, declarațiile, evenimentele istorice, miturile contemporane și legende străvechi. Uneori, este spectaculos. Alteori, ratează protejat de farmecul descrierii și al limbajului. Indiferent la ce privește, Cristoiu vede și interpretează lucrurile în felul său. Și oameni, și războaie, și revoluții, și locuri importante de pe planetă.

În 1990, el a fost între primii jurnaliști care a pus un mare semn de îndoială pe „Revoluția română”. A aruncat în piața publică o bombă care își continuă și astăzi efectele, identificînd o sumedenie de lucruri care nu se potriveau, care trădau pregătiri și neconcordanțe.

Ion Cristoiu face parte din generația din ce în ce mai rară de jurnaliști care nu mușcă în mare grabă. Ba, cînd ceva i se pare ciudat, se învîrte asupra subiectului și se întoarce peste ani. Cristoiu, în loc să joace rolul cronicarului fascinat de măreția și importanța a ceva sau a cuiva, găsește un cusur, vede un fals, găsește o perspectivă satirică. Se îndoiește și cîrtește și la cele sfinte. Ion Cristoiu este genul de om care nu se închină la nimic. Se îndoiește de toate și rîde cu plăcere de el însuși, dar și de pretențiile de mărire ale semenilor, de slăbiciunile omenești și de superficialitatea omului modern.

Pe deasupra, Ion Cristoiu este un personaj elaborat. Imaginea sa publică este rodul propriei sale elaborări și viziuni despre sine și despre lume. Rîde despre el cum rîde și de ceilalți. Nu întîmplător, cartea sa de călătorie intitulată „Crunta exploatare a sînului Julietei” a fost tipărită în colecția „Lumea văzută de un român rupt în fund”.

Simplu! Se face mic față de restul lumii și apoi rîde de ea cu gura pînă la urechi. Și o face cu o anume prefăcătorie, mirat, ca țăranul care se crucește. Dar nu condamnă nimic. Este lesne de înțeles că Ion Cristoiu se așază dintru început într-o perspectivă satirică, fiind gata să rîdă de orice și de el însuși și de nepriceperile sale. Cititorul se întîlnește aproape peste tot cu un fel de perspectivă a unui Moromete din Vrancea, dar mai puțin trist și resemnat, mult mai vesel și mai necruțător cu lumea din jur.

Poate că această descriere a omului și a personajului Cristoiu îi poate ajuta pe cititori să înțeleagă ce-i cu jurnalistul și cu scriitorul Cristoiu și să-i pregătească pentru întîlnirea cu volumul ”Crunta exploatare a sînului Julietei”.

De fapt, Ion Cristoiu publică o carte în linia deja clasică a literaturii deschise cu „Însemnare a călătoriei mele“ de Dinicu Golescu. Numai că Ion Cristoiu nu se minunează de nimic, ci vede totul cu un ochi oțetit și cu unul vesel. Aș spune că autorul a plecat prin lume să descopere contrafacerile, închipuirile și să rîdă de toate. Din cîmpul său vizual rezultă o altfel de lume, unică în felul ei.

Cartea are un haz nebun. Demitizează orice. Toate marile locații și curiozități turistice sunt pentru Ion Cristoiu subiecte de îndoială, de bășcălie, de ironie, de privit dintr-un alt unghi. Cristoiu nu se închină nici la palate, nici la statui, nici la locuri istorice, nici la cîmpuri de luptă, nici la Gioconda. Încă din titlu are loc demolarea subiectului ales: iată cum se numesc unele însemnări: Cum m-am simțit în America la fel ca în Găgești-Deal, A te p… la Paris, Un păcătos la Muntele Athos, O aventură degeaba la Muzeul Artei Erotice din Sankt Pauli, Cel mai titrat wc din lume. Toate sunt la fel!

Într-un fel, acest demers al lui Cristoiu este ca o invitație personală. Călătorești dacă ești în stare să rîzi și să te detașezi de miturile turismului. Dacă nu, stai acasă și nu citi această carte. Dar dacă te poți detașa, dacă ai umor, dacă ești dispus să privești lumea dintr-un alt unghi, atunci cartea lui Cristoiu îți asigură o lectură plăcută, chiar palpitantă, o invitație mai puțin abulică la călătorii de dragul încasărilor din industria turismului.

Un spirit cinic a traversat locuri faimoase și a strîns însemnările sale de călătorie într-un volum intitulat provocator „Crunta exploatare a sînului Julietei”. Cititorul care rezistă la o asemenea demolare culturală de la chiar coperta cărții are rezervate ore bune de lectură tonică și prietenoasă și primește cadou o altă lume, văzută de Ion Cristoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 66

26 de Comentarii

  1. Trecătorul grăbit nu-l prea baga in seama pe Cristoiu in schimb cel care se scarpina în cap sau își scoate mucii din nas cu destu constata că observațiile lui Cristoiu sunt cam adevarate. Pe 16.12.1989 când se trăgea la Timișoara și mai apoi prin tara, unii tăiau porcul și ciocneau țuică fiartă și apoi s-au trezit cu primul american la București de care nici astăzi nu mai scăpăm. E vorba de Soros! Sunt convins că, Cristoiu a prevăzut de la destrămarea URSS că, Russia va ataca Ucraina. Și am ajuns la prezicerile lui Cristoiu. De asemenea, Cristoiu e ca un copil care aruncă o piatra in balta și apoi sta pe mal și rade de cei care se chinuie sa o scoată. Plecând de la proverbul „grăbește încet”, este clar că, Cristoiu are multi cititori!

  2. Fara resentimente , Cristoiu avea o alta imagine acum daca nu era tzatza Paraschiva ot Pascani cu „gaina care fata pui ” . Are condei , are si sharm citeodata ,este plicticos in a descoase nite ite , dar in rest ,da e gazetar.Dar in gazetarie cine nu face cite o boacana sa ajunga cunoscut ? Macar el a facut una si a ramas totusi „un roman rupt in fund „( nu o luati ca lqgbt ) .Mie mi plac incursiunile pe care le face in lumea trecuta a gazetarilor , scriitorilor ( stiu ca este fan Gogol si a personajului sau remarcabil creionat , Akakii Akakievici ), mereu descoperind o noua fata a creatorului „gainii…” . Poate posteritatea il va recunoaste printre marii nostri gazetari . Eu ii doresc sa ne mai incinte pe blogul sau cu personaje gen : Akakii si multi altii …

  3. „ Cristoiu în loc să joace rolul cronicarului fascinat de măreția și importanța a ceva sau a cuiva, găsește un cusur, vede un fals, găsește o perspectivă satirică. Se îndoiește și cîrtește și la cele sfinte. Ion Cristoiu este genul de om care nu se închină la nimic. Se îndoiește de toate și rîde cu plăcere de el însuși dar și de pretențiile de mărire ale semenilor, de slăbiciunile omenești și de superficialitatea omului modern.”
    Cea mai nobilă însușire a unui om este să recunoască și altuia calități pe care până atunci spera că le are doar el ! 😉

  4. Dușmanul regimului , l- a luat Petre Roman in America de Sud si si- a revenit , pietzind virulenta. Un vindut .

  5. Dovada, postacii platiti sa creeze diversiune s-au activat imediat!

  6. „Toate marile locuri”, dle Nistorescu.
    Dv., la fel ca dl. Cristoiu, ați învățați să vizitați locuri și nu chirii.

  7. Ticu Isari spune:
    15 MARTIE 2022 LA 3:26
    Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
    Da, Cristoiu este o figura interesantă in peisajul scârbos al presei din RRomania. Cu putina senilatate, cu misoginismul la cote maxime, s-a strecurat printre fapte și păcate. Scriitor slab, cameraman și mai slab, dar fără Păunescu și Vadim, coroiul este sublim. Chiar !? Moderare !? Voi nu sunteți normali. Pe voi, cine va “moderează” ? Va plângeți de cenzura, dar asta, ce este ? Va spun eu, Ticu Isari, “anus contra naturii”.

  8. Pe cat este de abil analist politic, pe atat este de naiv in privinta preferintelor politice: Basescu, Udrea, PMP, USR, Barna, Clotide, Nicusor Dan. Chiar daca iti place sau nu personajul Ion Cristoiu, cartile lui merita a fi citite, deoarece ele reflecta nu numai munca enorma pentru documentare, ci si intuitia unica a Scorpionului, cel mai puternic si inteligent semn zodiacal.

  9. Cristoiu si Nistorescu, doi utecisti frustrati ca nu au mai apucat momentul in care Partidu urma sa-i faca din doi taranoi ingalati, mari activisti popestidumnezei.

  10. Dl. Cristoiu are farmecul lui,candoare…in chestiunile politice se arata echidistant…si-a pastrat o moralitate a lui…face si greseli personale, poate cade in greseala, poate nu…de ex: a te vaccina in direct si apoi dupa doi ani sa pui la indoiala pandemia pt un om de 50 de ani in gazetarie e cel putin ciudat…insa e un ziarist onest cu el insusi la ani lumina distanta de ce ofera noul val de panarame din presa rom de azi…rar mai gasesti azi un om conecvent ideilor sale ca dl Cristoiu…in rest articolul dl Nistorescu il caracterizeaza perfect…am sa-i citesc cartea de calatorie bineinteles…

  11. cristoiu, alias coroiu, fost om al Securității, azi agent de influența al Rusiei.

  12. Atentie, Justinianus din 14 martie, ora 18 si un minut, nu este cel real, care comenteaza de la infintarea site-ului Cotidianul! Sigur, pot spune si eu acelasi lucru, „cartile sunt scumpe”, dar ai biblioteci de unde poti imprumuta, daca vre sa citesti! Cit despre Cristoiu, un hatru comtemporan pe care il poti sau nu injura, politic vorbind! Dar are harul cuvintului! Nu i-l poate lua nici dusmanul cel mai inversunat!

  13. Liviu Petre, tu ce esti, un cercetas/strajer de-al lui Carol 2? Tu nu esti frustat, esti constipat, dea binelea!!

  14. Exceptional Potret facut Maestrului Cristoiu = continut care va fi citit si recitit de Posteritate .

    Maestrul Cristoiu este bardul Presei romanesti , cel mai valoros ziarist roman din Istorie .
    Mai mare decit Pamfil Seicaru – model pentru Dan Diaconescu .

    Moral si artistic , Cristoiu este continuatorul lui T.Arghezi .

    E un privilegiu sa citesc un articol atit de valoros , Maestre Nistorescu .

  15. D-le MYSEBI nu credeam ca faci asa bancuri bune :”moral si artistic,Cristoiu este continuatorul lui T.Arghezi.”
    PS: Deabea am reusit sa postez din cauza excesului de ras.

  16. Misiunile devin adevarate calatorii cand camarazii condeiului ajung la momentul bilantului si trebuie sa raporteze ce au realizat ca slujbasi ai condeiului…Faptul ca Dl N istorescu foloseste expresia tipica a pos-tracului Tica:”persoana din spatele…” l-as putea lua drept o sfidare directa si o mana de ajutor data celui mai iubit dintre comentatori, pe care l-a si citat cu vreun an in urma, daca nu mai mult. Normal ca Dl N istorescu nu coboara in arena/forumul gladiatorilor incitati de stapanire sa se elimine in mod eroic si mai ales, daca ar fi coborat, nu-si zicea…Tica, cutoate ca prezinta asemanari stupefiante in „ghinionul” de a opta cu cine nu trebuie!!! Dimpotriva, camaradul de condei Cristoiu a optat
    intotdeauna pebtru cine trebuie, inclusiv cand s-a despartit de cine trebuise si s-a orientat din nou pentru cine trebuie!
    Faptul ca acele momente se suprapun cu necesitatea ca cine trebuie sa depaseasca crizele de incredere confirma regula caracterului sinuos, plin de volte al calatoriilor celui mai longeviv sustinator al EPOCII POST-LOVITURA DE STAT KGB numita de Dl Nistorescu cu o nostalgie nedisimulata „revolutie”, contrar realitatii pe care insusi camaradul de condei Cristoiu a ajuns la sfarsitul calatoriilor sa o recunoasca! De aceea nu mai pot sa-i numesc camarazi, colegi de condei
    fiind mai realist…

  17. Apropo de filorusimul pe care-l numesc pe buna dreptate FILOSOVIETISM, a mai fost confiscat un iaht de juma de miliard de euroi al unui OLIGARH FOST OFITER KGB prieten pana azi cu Rasputin!!! Se demonstreaza ce spun aici si sunt balacarit cu sprijin intern, „CAPITALISTII/OLIGARHII” Uniunii Sovietelor de Capitalisti Comintern provin din rezerva de cadre KGB…
    O realitate in oglinda cu aceea din Romania „revolutiei” Dlui Nistorescu care daca era reala se inregistrau SAIZECI DE
    MII DE VICTIME din randul NOMENCLATURII, nu a poporului!!!

  18. @Charlie: isi spun ca,zi,cand vedem atrocitatile bolsevicilor de la Kremlin,iti dau dreptate ,esti cu 10 clase in analizele de pe forum peste orice vuvuzea filorusa.Tot ce ai scris in ultimii ani s-a adeverit,lupul bosevic isi schimba parul,dar naravul ,ba!Sa speram ca uitarea ii ingroapa..

  19. Monsieur Cristoiu, are blog si .. uneori vrea comenturi si alta data nu vrea, o face pe mofturosu’. Nu vrea de exemplu, atunci cand am comentat ca, prin purtarea lui promoveaza vaccinarea. Cand nu vrea, face pe suparatu si zice ca scrie strict pt. amorul lui, ca plateste din pensie taxa la blog si ca nu l intereseaza ce spun ceilalti. De fapt e intr un exercitiu de autoadmiratie si nu suporta pareri contrare. Asa ca m a taiat de la postari. Slava domnului.
    De fapt ii atent ce spun ceilalti si se oftica. Lasa comenturi lungi si lipsite de orice valoare ca sa se vada ca i activitate pe blogu lui, da daca l contrazici te da afara.
    Asa ca si cartea asta, precis a scris o pt placerea, numai a lui si in concluzie nici n am s o cumpar si cu atat mai putin am s o citesc..

  20. Daca ramanea batut in cuiele cosciugurilor ceausestilor numarul real de ASASINATI DE CARE TERORISTII !REVOLUTIONARI, atuNci
    TRIBUNALUL RUSINII NATIONALE trebuia sa APLICE CONDAMNAREA LA MOARTE A TUTUROR TORTZIONARILOR SEFI, dinainte si dupa anul de gratie 1974 si condamnarea pe viata a nomenclaturistilor din esaloanele doi si trei!!! Asa se explica, dupa TROCUL dintre teroristii gruparii cominterniste a lui Ilici GENOCID cu capii nomenclaturii, REDUCEREA DE SAIZECI DE ORI a numarului real al ASASINATILOR LA INTAMPLARE SI TINTIT!!! Moartea subita prin SINUCIDERE DE LA SCURTA DISTANTA a col. mafistrat Popa pe modelul SINUCIDERII DE LA DOI METRI a generalului Milea, MINISTRUL APARARII NATIONALE stau marturie…”victoriei reviolutiei” din imaginatia bogata a Dlui Nistorescu care sunt sigur ca nu era de fata cand „poporul muncitor” fusese convocat la mitinguri proceausescu unde a fost razvratit de spargatorii de mitinguri…

  21. Ion Cristoiu a pus un mare semn de intrebare pe Revolutia romana pentru ca nu a participat la ea. De fapt, a participat, dar de partea cealalta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.