Constructorii, dărâmați de prețul materialelor și războiul din Ucraina

Prețurile uriașe ale materialelor, războiul din Ucraina și lipsa forței de muncă sunt factorii care au adus sectorul construcțiilor aproape de colaps. Deja au început să se închidă șantiere, spun reprezentanții patronatului, iar numărul insolvențelor a ajuns la nivelul 2010, când efectele crizei financiare mondiale a lovit dur imobiliarul românesc. Constructorii cer ajutorul statului, ca să supraviețuiască, și spun că scumpirile materialelor vor duce la scumpiri ale apartamentelor și rezidențialului, în general.

Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente, au spus reprezentanții FPSC, în cadrul unei conferințe de profil. Cumpărătorii așteaptă finalul crizei sau măcar o calmare a tensiunilor pentru a putea lua o decizie, spun constructorii. În plus, ei arată că sunt bănci care au oprit finanțările pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporară a construcțiilor de locuințe.Dezvoltatorii atrag atenția că la reluarea activității, prețurile ar putea crește cu cel puțin 50 la sută ca urmare a scumpirii materialelor. O astfel de situație nu ar face decât să mute cererea către apartamentele deja construite.

„Între septembrie 2021 și februarie 2022, creșterile, în medie, ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60 și 80 la sută. Cauzele acestor creșteri fără precedent sunt următoarele: există în momentul acesta o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă si aici vorbim despre minereuri și despre țiței”, spune Irinel Gheorghe, vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților de Construcții.

Potrivit unor voci din domeniu, Ucraina era furnizor pentru o întreagă serie de materiale de profil, cum ar fi oțel-beton, ciment, profile sau bitum. „Unul dintre principalele materiale folosite în construcțiile de drumuri, bitumul, care anul trecut a avut o medie lunară, un preț de 2.200-2.300 de lei, prețul astăzi este de 3.600 de lei, este o creștere enormă, fapt ce consideră că va duce la sistarea multor șantiere din țară”, a arătat Alexandru Rotaru, vicepreședinte al Patronatului Drumarilor din România.

Pentru ca industria să nu intre în colaps, constructorii cer statului să intervină asupra preţului combustibilului, să blocheze exporturile de materiale de construcţii şi să demareze proiectele de reabilitare termică a blocurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1056 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Sa limiteze statul de dreapta pretul la apartamente si apoi sa plateasca de la buget contructorilor diferenta !!! Intrebare inutila: unde este reducerea de TVA, in buzunarele rechinilor imobiliari ?

  2. Lăsați, bă băieți evazioniști, nu plîngeți! …că vine apa și la moara voastră.
    Azi-mîine mergeți să re-construiți Ukraina! …pă banii amerlocilor, cei care au distrus-o…

  3. Constructiile sunt afectate in primul rand de faptul ca Romania nu mai fabrica practic nimic din cele necesare in acest domeniu. Am ajuns sa importam pana si bitum, fier-beton si ciment, din marii producatori si exportatori de asemenea produse cum eram inainte de 1989.
    Toate intreprinderile producatoare de materiale de constructii au fost demolate sau vandute spre a fi desfiintate. Inainte de 1989 aveam nave mineraliere cu care aduceam mineru de fier de la antipozi. Acum nu mai avem nici combinat siderurgic dupa ce l-am vandut indianului si tranzactiilor cu el ulterioare. Combinat care a avut la apogeul lui ceausit 50 000 de angajati.
    Asta se intampla cand iti vinzi tzara.

  4. DEZVOLTATORII IMOBILIARI NU-S DE PLANS !,CASTIGURILE LOR PE UN APARTAMENT SUNT LA NIVELUL DE 250-400 %,mai au de unde plati ,altfel nu se intindeau atat.
    CEEA CE SIGUR VA FI UN FIASCO TOTAL VA FI PNRR ,TOT CE TINE DE CONSTRUCTII SE VA SCUMPI ,ASA CA REZULTATUL VA FI UN MARE FASSSSSSSSSS ,IAR DATORIA ROMANIEI VA CRESTE SUBSTANTIAL !,FARA SA SE VADA VRUN EFECT .

  5. de cotete, cu materiale de slaba calitate. A se vedea blocul din Constanta. Regula erea simpla, bagi un leu si scoti doi. Acum ca scot doar 50 de bani profit, este jale. Sunt curios, vor inchide pravaliile?

  6. Am inteles ca toate s-au scumpit ca nu mai producem nimic. FALS Globalizarea este cea care destabilizeaza piata preturilor si lacomia. In 2020 1mc de cherestea era 600 de lei, la targ. A aparut nebunia din SUA si nevoia mare de lemn si hop, au dublat preturile peste noapte 1200 lei mc. Ciment, nu facem noi aici? Avem vreo 2-3 fabrici care produc aici cimentul. Dar ce te faci daca la export primesc mai multi bani pe sacul de ciment? Ei vand de unde ies mai multi bani, ca doar nu sunt prosti. Si asa la fel cu toate materialele. Acum scumpirea energiei produce o reactie in lant ce scumpeste orice. O caramida Brikstone in 2019 era undeva in jur de 3 lei acum am vazut 11 lei. Ups… Deci treburile vor fi nasoale. Nu e de neglijat jecmaneala care o practica in Romania atat dezvoltatorii, care fac uneori si 100% profit de pe vanzarea unui imobil + jecmaneala care o practica bancile din Romania cu girul BNR, unde la un credit la ROBOR de 1% + 2% dobanda bancii in 30 de ani returnezi suma imprumutata + 90% iar la un ROBOR de 4% cat e acum + 2% dobanda bancii returnezi suma imprumutata + 180% dobanzi, deci JAF la drumul mare cu ajutorul institutiilor statului. Deci „suntem cetateni europeni si avem drepturi” sunt lozinci pentru fraieri. Un cetatean UE face un credit si la un EURIBOR de -0,5 + 1,5-2% dobanda bancii pe imobiliare, va returna in 30 de ani suma imprumutata + 40-45%. EEEE E altceva! Concluzie, sa se duca dracu in jos toata piata, pe care BNR cu bancile o alimenteaza mereu cu mai multi bani pentru a creste preturile artificial in sus, fara limite…

  7. otel beton, ciment, bitum, forata de munca ….ect, ect toate se pot gasi foarte bine si in Romania dar este m-ai bine sa gasesti motive ca sa cresteti preturile, ca asa vrea „muschii tai”

  8. Rumburak TOATA ZIUA PLANGI PE SITE-euri , ti-ai GRESIT CARIERA , TREBUIA SA TE FACI BOCITOARE PE LA CIMITIRE ,FACEAI UN BAN coclendere

  9. Dar nu ling ca tine. Tu il lingi pe Putina gratis, incat l-ai lustruit. Nici macar n-are nevoie de hartie igienica sau de bideu elctric.
    Cu toti lingaii lui de pe forum, Kremlinul a scapat de grija hartiei igienice.

  10. Nu trebuie plans la smenari de constructori. Vai de mine preturi , angajati..etc. Adaosul practicat de ei este problema. La 300 la suta adaos . Plang .Problema mai nou , e ca bancile le subventioneaza profiturile . Ca si la energie. Pe „credit” . Aruncat de alti excroci , BNR plus , mai ales , guvernarea lu’ Catu. La 14 miliarde de euro luate „imprumut” de guvern in Ianuarie…normal ca toate cresc si nu se face nimic cu ei decat mentinerea parametrilor economiei d.p.d.v. bancar pana intra clar in colaps.II simplu. Cred acasta se si urmareste.

  11. Oare materialele de constructii ,acum s-au fabricat,acum s-au aprovizionat?Ele sunt in depozite de luni bune Benzina
    vanduta acum este din petroul aprovizionat de acum 3 luni,din tara sau importat ;marea majoritate a materialelor de constructii care se gasesc in depozite se aprovizioneaza din Turcia si China,nu are legatura cu razboiul Acum totul o sa fie . specula

  12. Daca Romania nu are materiale de constructii si terbuie sa le importe,nu mai stiu care ar putea fi tara care livreaza. Totul este facut de afara, de acolo unde tot am vrut sa fim.Doar stiti ca le avem pe toate, sau cel putin le aveam,de puteam livra si altora,care in loc de bogatii naturale, au numai pietre,capre si maslini.Folositi materialele din tara noastra,fara sa mai intrebati pe altii,la preturi ca sa putem construii si in continuare.Noi ajutam la nevoie si pe altii,dar pe noi sa ne lase fara directive de la UE.

  13. foarte bine. sa va scumpeasca pana va treziti din somn si nu veti mai avea nici apa la robinet. asta merita o poolime adormita. pana ce NU se trezesc adormnitii, Romania continua sa fie DISTRUSA SI UCISA PAS-CU-PAS DE TRADATORII SECURIMII. ASTIA NU NE REPREZINTA PE NOI. ACESTE PAIATZE NE DISTRUG NATIA SI TARA.

  14. Isi merita soarta samsarii de constructii, unele mai slabe decat cele construite pe vremea lui Ceausescu..vezi Doamne, toti samsarii au devenit dezvoltatori imobiliari..tzepari ordinari de fapt..cu furturi de teren..apropo..nu mai verifica nimeni schimbul de teren al lui Becali cu armata? Interes national..sculer-matriterul a schimbat un teren fara valoare cu un teren al MAPN, nu?

  15. Ce tot va vaietati,bre? Nu a zis Klausica ca ne apara americanii si a dat comanda sa mai vina alte sute? Ghinion.Pacalicii ,,alesi,,ai boborului nu par sa priceapa ca daca ai economie functionala poti sustine si intretine si mercenari straini,da nu gandeste nimeni pe jilturile alea .Bre,nu poti trai doar din imprumuturi ,ca pana la urma nu te mai crediteaza nimeni de iesti dator vandut.Ghinion.De aici o sa inceapa inceputul sfarsitului pentru Romania..Totul e in lant,veriga cu veriga.Ciuci investitori.Ciuci economnie.Ciuci bani la buget.Da pare sa intereze pe cineva ca ne prabusim ? Ghinion.Rade plavanul in culmea fericirii la Bruxell ca proasta in targ..Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  16. Se construia si inainte de 1989, dar atunci nu existau oare fluctuatii de preturi, crize petroliere, conflicte intre arabi sau arabii cu Israelul, crize economice mondiale? In conditiile in care mult adus din afare cum economia lumii creste preturile vor creste si in Romania.

    Atunucu cand cea mai mare parte din industria constructiilor era localizata national mai flucutau preturile atat de brusc si abrupt? Si atunci mergeau multe la export dar piata interna cumva nu era arat de afectata de pietele internationale.

  17. … si totusi, din titlu, care-i treaba cu „razboiul din Ucraina” ? E lipit ca „nuca-n perete” de „alfabetii nefunctionali” #progresisti… si cand ma gandesc ca Veorica era analfabeta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.