Rafila, la opt ani de la Colectiv: suntem capabili

Au trecut opt ani de la incendiul de la Colectiv, dar lucrurile nu pare să se fi însănătoșit la capitolul tratamente pentru mari arși. Culmea, într-un discurs care a a avut loc chiar în ziua în care se comemorază opt ani de tragedie, ministrul Sănătății a susţinut că lucrurile „s-au schimbat şi sunt în schimbare accelerată în ceea ce priveşte posibilitatea de a trata pacienţii cu mari arsuri din România”.  Iată ce zice ministrul:

În primul rând, personalul este pregătit şi antrenat, inclusiv în cele mai importante centre care tratează pacienţii cu arsuri din Europa. Suntem capabili să tratăm pacienţii cu arsuri din România. La accidentul de la Crevedia am avut o reacţie extrem de rapidă, ca şi ţară, nu numai ca Minister al Sănătăţii, dar lucrurile au fost foarte bine puse la punct. Am lucrat împreună cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care au asigurat transferul pacienţilor„, a declarat Alexandru Rafila.

Oficialul parcă uită că după exploziile de la Crevedia, iar am împânzit Europa cu răniți prin incendiere.

Ca să mai îndulcească lucrurile, Rafila a anunțat că pacienţii care au fost transferaţi în Italia după explozia de la Crevedia se întorc luni în România. Ei vor continua tratamentul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara și nu la București, a mai anunţat ministrul Sănătăţii.

„Aş vrea să vă dau o veste foarte importantă – cei doi pacienţi care au fost transferaţi în Italia, unul dintre ei cu peste 80% din suprafaţa corporală arsă, se întorc astăzi în România. Vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, pentru continuarea tratamentului şi pentru recuperare, dar faptul că am reuşit să-i transferăm în primele ore a contat foarte mult. Aş vrea să le mulţumesc celor de la Grupul San Donato, care ne-au ajutat încă din primele momente, dar, bineînţeles, şi tuturor celorlalte spitale din Germania, din Belgia, care au făcut acelaşi lucru, şi oamenii care au avut suferit au avut o bună şansă pentru a supravieţui şi pentru a se vindeca”, a afirmat Rafila citat de Agerpres.

Potrivit unui raport oficial întocmit de Ministerul Sănătății în anul 2021 și consultat de HotNews.ro, numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătății în „unități specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe” – unități funcționale pentru arși, nu centre de mari arși, care pot trata, practic, doar pacienți cu arsuri până la o anumită complexitate, adică arsuri medii – este de 24 pentru adulți și 13 pentru copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. „AȘA A FOST ORDINUL!” –NIMIC NU-I BUN ÎN ROMÂNIA! CUM –ARAFAT MAI EXISTĂ? RAFILA N-A FOST LUAT DE „HASTAG NR 1”– CE NU AVEAU SPITALELE DIN ROMÂNIA? MEDICI? PĂI EUROPA ESTE -ÎNCĂ-PLINĂ DE MRDICI DIN ROMÂNIA! SPITALE SUNT,APARATURĂ ESTE-DAR AȘA TREBUIE-!

  2. Daaaaaa! Sunteți capabili și apti total la decimarea prin arderi de vii cetățenii! Felicitări! Cu asta vă lăudați la strainezia? Apropo, câți morti ați mai adăugat pe lista furnizată straineziei ca raport decimare Romania?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.