Raport îngrijorător despre şcolile româneşti

28 la sută din școlile din România nu aveau, în 2019, acces la dotări de bază care să permită spălarea mâinilor cu apă și săpun, condiție esențială pentru funcționarea lor în siguranță în contextul epidemiei de COVID-19, relevă un studiu realizat de OMS și UNICEF.

Ultimele date furnizate de Programul comun de monitorizare (PCM) al OMS și UNICEF relevă faptul că, în 2019, 28% dintre școlile din România nu aveau acces la dotări de bază care să permită spălarea mâinilor cu apă și săpun, o condiție esențială pentru funcționarea în siguranță a școlilor în contextul pandemiei de COVID-19.

O altă constatare a raportului este faptul că doar 72% dintre școlile din România aveau un minim acces la apă potabilă curată și la instalații sanitare de bază.

„Copiii români trebuie să poată continua să învețe. Educația formală a fost în mare parte întreruptă la începutul lunii martie. Deși revenirea în școli ar trebui să se producă în condiții de maximă siguranță pentru copii, familiile lor și cadre didactice, una din patru școli nu are acces la dotări corespunzătoare pentru asigurarea igienei mâinilor, la apă potabilă curată și la instalații sanitare sigure. Momentul de față prezintă cea mai bună oportunitate de a răspunde acestei provocări o dată pentru totdeauna. Să reconstruim mai bine, oferind celor mai vulnerabili copii dotări funcționale pentru asigurarea igienei atât de importante pentru sănătatea lor”, a afirmat Gabriel Vockel, reprezentantul adjunct al UNICEF în România.

Potrivit raportului, 818 milioane de copiii de pe planetă nu au acces în școli la dotări minime pentru spălarea mâinilor, ceea ce îi expune unui risc crescut de contractare a COVID-19 și a altor boli contagioase.

Peste o treime dintre ei, respectiv 295 de milioane, provin din Africa Subsahariană.

În țările mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu dețin dotările elementare necesare spălării mâinilor, iar jumătate dintre școli nu au acces la servicii minime de salubritate și aprovizionare cu apă.

Raportul subliniază faptul că, în eforturile lor de a ține sub control răspândirea COVID-19, guvernele trebuie să găsească un echilibru între necesitatea de a implementa măsuri de sănătate publică și impactul social și economic al măsurilor de izolare. Potrivit raportului, există dovezi fundamentate ce evidențiază impactul negativ al închiderii prelungite a școlilor asupra siguranței, bunăstării și educației copiilor.

Accesul la servicii de apă, salubritate și igienă este esențial pentru prevenirea și controlul eficient al infecțiilor în școli, beneficiind de o atenție deosebită în cadrul strategiilor guvernamentale privind redeschiderea și funcționarea în siguranță a școlilor pe durata actualei pandemii de COVID-19.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Nici in 2050 nu vor avea daca raman sau sunt alesi trantorii de lux.

  2. Nu-i bai. Copiii primesc tablete, iar spalarea pe maini se va face on-line, virtual.

  3. bun raspuns,dar tu crezi ca astia vor da tablete copiilor,asa au zis ca vom trai mai bn ca nu va mai fii coruptie dar johannel coada de maimuta a pus guvernu lui cu betivu de orban cand noi eram in case inchisi si amendati ca suntem la cumparaturi dar orbanel sucitu era la baut si fumat,ministru administratiei si-a facut casa cu etaj din greseala,un ministru al sanatatii care cumpara cu araboiu produse farmaceutice la preturi duble ca asa vor muschii lor,un idiot la interne care trimite politia sa apere infractorii in loc sa ne scape de ei si multe altele

  4. NU M AI CONTEAZÃ ,ABSOLUT NIMIC.DAR NIMIC,ÎN TARA ASTA.CE ATÎTA BÃTAIE DE CAP CU ,,,ÎNVÃTÃMINTUL,ASI.,ALEGERILE CONTEAZÃ.SCÃPÃM DE.,PZEDOI SI VOM TRÃII CUPNDELOII=CLANUL WERMER.ASTA CONTEAZÃ LA ORA ACTUALÃ.DAR POLITICIENII ÃSTIA DE RAHAT,OARE O SÃ IA M AI MULT LA VOTÃRI DE CÎT MÃRESC ,ALOCATIILE SI PENSIILE?OARE O SÃ IA?DOMNE ,DÃ SÃ IA SUB 10%.,,,AMIN.

  5. Pentru cele 28% din scolile care nu au acces la utilitati,propun blocarea prin lege a conturilor primariilor care nu fac in regim de urgenta(2-3 luni) cele cuvenite in scoli,prin munca voluntara si din buzunarele angajatilor primariilor..

  6. FRATI ROMÂNI.,NIMIC NU ESTE .,CREDIBIL CE NE VÎND NOUÃ ,POLITICIIENII ÃSTIA DE RAHAT.NIMIC.ÎNCÃ NE M AI IAU DE FRAIERI,PE NOI OAMEN ,POPORUL CARE PLÃTIM TAXELE,IMPOZITELE CA IEI SÃ ÎSI BATÃ JOC DE NOI ,ÎNCONTINUARE.NOI SÎNTEM VINOVATI,DA NOI.NU AMITEM PRETENTII DE LA ,SCURSURILE ASTE LE CARE NOI ÎI PLÃTIM,REGESTE.DA .PE POLITITCIENII ASTIA DE RAHAT.AUZI LA WERMER.PUNCT.NU VOI M AI PUNE DE LA PEZEDOI PREMIER.NU M AI PUNE,JEGULE,,TRAUEAZÃ PROSTIMEA ÎN CONTINUARE ASA CUM STII TU M AI BINE.OPOZITIA PEZEDISTÃ ,LINGE TOT CE VOMITI TU,WERMERE.VIN ALEGERILE.DOAMNE DÃLE LA TOTI POLITICIENII SÃ IASÃ SUB10% .POPOR ROMÂN NU M AI MERGETI LA VOT.DACÃ MERGETI ANULATI VOTUL.

  7. Pe tine Editat. Tu crezi ca alimentarea cu apa se face cat ai bate din palme? Javrele pe care-i slujesti, intre care sunt si pedeleii lui basescu n-au facut nimic zece ani. Iar nemrnicii de azi nici nu se gandesc la subiect.

  8. Da,Întradevãr frati Români,nu m ai mergeti la vot.Punct.Dacã merheti anulati votul.Dati dovadã cã toate partidele politice sunt nulitãti,gunoaie,deseuri .Datile pe mãsura lor.POATE VOR CRESTE ÎN SONDSJE,AVIND 5%.Asa ar trebui sã iasã,la vot.5%.S au sa se aleagã ca pe timlul împuscatului.Ori cum multi Români nu vã m ai suportã.POLITICIENI DE TOT,,,,(EDITAT)

  9. @@jard..:iar tu, corcitura dementa? DA,in orice sat langa o scoala se poate sapa o fantana,se poate trage apa cu pompa si se poate asigura orice tip de instalatii sanitare,dar,in boala ta partinica,nu mai judeci sau habar nu ai…

  10. Dotarea si mentinerea fizica a scolilor publice necesita bani de la buget pe care statul roman nu-i dispus sa ii investeasca.
    Asa ca era noua, „revolutia” de care vorbeste Soros, e o bincuvantare pt guvernantii ro. Baga bani, asa cum se cere acum pretutindeni in lume, in digitizare si tehnologii aferente. Asa facem economii cacalau de infrastructura si personal. Punem in loc tele-scoala, tele-medicina, munca de la domiciliu. Vorba lui Gates, care a abandonat scoala si uite ce tare in portofel si in influenta a ajuns, „De ce ne trebuie atatea cladiri de intretinut pt scoli cand avem atatea tehnologii noi, netul?!” Chiar asa! De ce?! ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.