Raport ONU-Interpol: Lupta împotriva defrişărilor ilegale este crucială pentru salvarea mediului

Defrişările ilegale, practici care prosperă şi reprezintă până la 90% din comerţul cu lemn în ţările tropicale, riscă să zădărnicească eforturile desfăşurate pentru salvarea pădurilor, acest instrument crucial de reglementare a climei, avertizează ONU şi Interpol într-un raport făcut public joi, citat de AFP, relatează Agerpres.

Mai mult, această activitate, de care se face responsabilă în proporţie de până la 90% „crima organizată”, devine din ce în ce mai sofisticată.

„Dacă defrişările ilegale nu pot fi controlate, inevitabil, eforturile comunităţii internaţionale de a reduce şi compensa emisiile de dioxid de carbon vor fi anulate”, subliniază Programul Naţiunilor Unite pentru mediu (PNUE) şi organizaţia internaţională de poliţie.

Lupta împotriva deforestării constituie un instrument-cheie al luptei împotriva schimbării climatice: pădurile, în primul rând cele tropicale, sunt veritabile rezervoare de CO2. Tăierea pădurilor se află la originea a circa 17% din emisiile globale de gaz cu efect de seră.

În prezent, în lume mai există doar a zecea parte din pădurile virgine. În acelaşi timp, lemnul tăiat ilegal reprezintă între 10% şi 30% din volumul total comercializat pe plan mondial, proporţie care ajunge la 50% până la 90% în cazul principalelor ţări tropicale – bazinul amazonian, bazinul fluviului Congo şi Asia de Sud-est.

Comunitatea internaţională încearcă să limiteze defrişările prin intermediul mecanismului REDD+ /Reducerea emisiilor legate de defrişare şi degradarea pădurilor/, menit să asigure sprijin financiar ţărilor care aleg să nu facă defrişări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.