RCS&RDS câştigă o bătălie importantă în faţa Orange şi Vodafone

Companiile multinaţionale Orange şi Vodafone au pierdut lupta cu RCS&RDS, societate controlată de orădeanul Zoltan Teszari, în piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu a dat curs cererilor Orange şi Vodafone de a oblige RCS&RDS să-şi deschidă reţeaua de intenet fix şi pentru alte companii pe motiv că piaţa este de concurenţială şi că nu e nevoie de alte reglementări.

“ANCOM a stabilit astăzi (joi, 12 noiembrie) în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei, în urma unei analize laborioase, faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă.

În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

Orice intervenţie de reglementare ex ante la nivelul unei pieţei de gros este necesară şi justificată numai în măsura în care ar avea ca efect beneficii reale pentru utilizatori, transformând piaţa cu amănuntul corespunzătoare într-o piaţă concurenţială în mod durabil.

În acest caz, dat fiind faptul că analiza ANCOM a arătat că pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet la puncte fixe există o concurenţă puternică bazată pe infrastructuri, care se va menţine în orizontul de timp al analizei, Autoritatea a stabilit că reglementarea ex ante pe piaţa de gros corespunzătoare nu mai este necesară”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Anterior acestei decizii, CEO Vodafone România, Ravinder Takkar, a declarat că România are unele dintre cele mai mari viteze pentru serviciile de acces la internet fix din lume, însă este în pericol să îşi rateze ţintele privind gradul de acoperire şi numărul de clienţi pentru aceste servicii dacă ANCOM nu îşi va schima strategia astfel încât să stimuleze competiţia de pe piaţă.

„Dacă România este pe ultimul loc în clasamentele privind accesul la internet fix şi vedem ce fac alte ţări, de ce nu facem nimic diferit?“, s-a întrebat oficialul Vodafone. În sprijinul ideii sale, acesta a prezentat date ale Comisiei Europene conform cărora România are „două mari probleme“ cu netul fix: reţelele acoperă doar 89% dintre gospodării şi doar 54% dintre gospodării au cumpărat acces la aceste servicii.

Takkar a spus că pentru rezolvarea acestor probleme ar trebui ca ANCOM să, oblige RCS&RDS, care are o cotă de peste 50% din piaţa de net fix, să-şi deschidă reţeaua către Orange şi Vodafone.

„Dacă va fi deschis accesul la reţelele fixe va fi mai multă competiţie la nivel de infrastructură şi la nivel de retail, ceea ce înseamnă că vor fi mai multe investiţii în industrie, iar consumatorii vor avea acces la oferte extinse de servicii de internet fix la preţuri mai competitive“, a mai spus oficialul Vodafone.

Aceste argumente nu i-a convins pe cei de la ANCOM.

“Analiza ANCOM a arătat că atât în prezent, cât şi în orizontul de timp al analizei, piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se va menţine concurenţială. Piaţa este dinamică, fluidă şi în creştere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puţin 30Mbps şi cu peste 2/3 din populaţie în localităţi acoperite de cel puţin trei reţele apte să ofere acces la internet la puncte fixe”, se arată în comunicatul amintit.

Reprezentanţii ANCOM resping teza Orange şi Vodafone cum că lipsa de concurenţă generează un grad redus de penetrare al serviciilor de net fix.

“În acest context, trebuie subliniat faptul că rata relativ scăzută de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este cauzată de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasă, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural, şi nu de lipsa de concurenţă.

De asemenea, analiza ANCOM arată că pe piaţă există un grad înalt de inovare şi diferenţiere a produselor aşa cum rezultă din gama largă de produse, vitezele diverse de transmisie şi ofertele variate de preţ.

De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 30 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicat. Francezii de la Orange au criticat în termeni duri decizia ANCOM.

“Considerăm ca decizia ANCOM, de a-şi « lua concediu » într-un moment în care piaţa are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greşită. Ea va avea consecinţe negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea să aleaga dintr-un număr suficient de mare de oferte şi să beneficieze de o competiţie reală pe piaţa de internet fix”, susţin cei de la Orange.

Aceştia cred că prin respectiva decizie, ANCOM favorizează compania de cablu RCS&RDS şi că împiedică o competiţie reală între toţi jucătorii prin menţinerea barierelor de intrare pe piaţa de internet fix, în beneficiul operatorului dominant pe aceasta piaţă. Evident, RCS&RDS a salutat măsura luată de ANCOM.

“Compania RCS & RDS consideră decizia adoptată astăzi (joi, 12 noiembrie, n.r.) în cadrul Consiliului Consultativ de către ANCOM ca fiind corectă şi justificată, în contextul în care pe piaţa serviciilor de acces la internet fix din România este şi va continua să fie o competiţie puternică datorită infrastructurilor multiple existente, a preţurilor practicate, a numărului şi calităţii tuturor serviciilor furnizate, dar şi a prezenţei unui număr mare de furnizori de servicii de internet fix.

Totodată, ne menţinem părerea că piaţa de internet fix a fost şi este o piaţă liberă, deschisă accesului şi investiţiilor oricărui operator, atâta timp cât acesta doreşte să fie un participant activ pe această piaţă”, au declarat reprezentanţii RCS&RDS. Internetul fix este accesat de pe un computer (desktop sau laptop). În medie, internetul fix din gospodărie este utilizat pe 2,6 dispozitive. RCS&RDS este cel mai frecvent întâlnit furnizor de internet fix în gospodăriile din ţară, cu o cotă de piaţă de 53%, mai mult decat Telekom (26%), UPC (11%) şi toţi ceilalţi furnizori (11%) la un loc, conform unui studiu privind utilizarea serviciilor de internet fix – utilizatori persoane fizice, realizat de către Mercury Research pentru ANCOM.

Pachetele de servicii sunt foarte frecvente în cazul gospodăriilor care au internet fix, situaţie posibil explicabilă prin faptul că internetul fix a fost, probabil, serviciul secundar pe lângă televiziune în cazul RCS&RDS şi UPC, respectiv pe lângă telefonie fixa în cazul Telekom. În 82% din cazuri, serviciul de internet fix din gospodărie face parte dintr-un pachet care include şi alte servicii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.