Reacția cluburilor după decizia pe Superliga Europei

Joi, 21 decembrie, poate deveni o nou zi istorică pentru fotbalul european. Pentru că de acum înainte puterea UEFA a rămas doar una de formă, pe hârtie, după ce Curtea Europeană de Justiție a dat undă verde înființării Superligii europene, competiția pe care au încercat să o pună la punct încă din 2021 marile cluburi de pe continent, o competiție evident elitistă, care în mod evident ar da o lovitură aproape mortală actualei Champions League. Degeaba a încercat, cu disperare chiar, UEFA să amenințe în stânga și în dreapta cu tot felul de consecințe sportive, în special dar și de ordin financiar, cluburile care intenționau să intre în Superliga Europei, pentru că justiția a considerat un grav abuz de putere și a decis că fiecare entitate sportivă e liberă să se afilieze unde dorește, în funcție de propriile interese. Consecințele unei astfel de decizii vor fi imense, greu de imaginat, sigur urmând a zgudui din temelii cupele europene și chiar campionatele, deoarece, spre deosbire de cupele europene, aici proiectul prevede exisența unei compertiții după sistemul campionatelor, cu etape permanente și atunci firesc vin două întrebări, prima cum vor putea cluburile implicate să joace după acest sistem și în campionatul țării lor și în Superliga Europei și a doua dacă nu cumva în acest fel tocmai campionatele vor avea de suferit enorm, cluburile preferând să bage rezervele în competiția internă și să meargă cu vedetele în Superligă.

FIFA și UEFA, driblate de cluburi

Iată cum sună comunicatul Curții Europene de justiție:

”Este un moment istoric pentru fotbalul european la nivelul cluburilor. Este oficial, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) procedează în favoarea Superligii. CEJ subliniază că există un abuz de putere dominantă din partea UEFA și FIFA care a exercitat și vrea să exercite un monopol.

Iată hotărârea completă anunțată cu puțin timp înainte la Luxembourg: ‘Regulile UEFA și FIFA privind aprobarea prealabilă a competițiilor de fotbal intercluburi, cum ar fi Superliga, sunt contrare legislației Uniunii Europene. UEFA nu poate exercita un monopol asupra fotbalului și ar fi legal să se creeze o competiție paralelă gestionată de cluburi’.

Monopolul UEFA s-a încheiat, fotbalul este LIBER. De-acum cluburile nu vor mai suferi amenințări și sancțiuni din partea UEFA. Ele sunt libere să-și decidă viitorul și să ia parte la competiții alternative”, a declarat Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, compania ce conduce proiectul Super Ligii Europei și care a câștigat astăzi procesul.

Rămâne acum de văzut cum vor reacționa concret UEFA și cluburile, pentru că e greu de crezut că decizia nu va fi contestată și nu se vor încerca toate căile legale pentru anularea ei. UEFA probabil va face tot posibilul să inventeze anumite puncte de atracție pentru ca majoritatea cluburilor invitate să adere la proiectul Superligii europene să refuze. Deja există luări de poziție ferme din partea forurilor conducătoare din campionate.

Declarativ, UEFA a ripostat imediat după pronunțarea sentinței: „Această decizie nu înseamnă un răspuns sau o validare a Super Ligii. UEFA și-a declarat noile reguli și își menține, în special, toate legile și reglementările europene relevante. UEFA a decis, în compromisul său, să apere piramida fotbalului european, garantând că va servi intereselor mai largi ale organizației. Continuăm să formăm un model sportiv european împreună cu asociații, ligi, cluburi, pasionați, jucători, antrenori, instituții UE, jucători și suporteri”.

Șefii La Liga, principala competiție a fotbalului spaniol, au reacționat imediat: „Super Liga este un model egoist și elitist. Fotbalul european a vorbit deja, nu mai insistați!”.

Fostul mare internațional german Karl Heinz Rummenigge e și el un adversar declarat al SuperLigii și e optimist că proiectul nu se va putea înfăptui: „Nu vor ajunge prea departe. Acum 30 de ani sistemul fusese primit ca o noutate, dar acum totul de diferit. Britanicii, nemții și francezii nu vor participa niciodată în Super Ligă. Și mai cred că italienii și spaniolii ar proceda la fel, deși există președinți care se găndesc să stea întinși și să se trezească în ziua următoare în mijlocului unui munte de aur. Deocamdată nu sunt decât Real Madrid și Barcelona”

Însă Real Madrid, unul dintre cei care joacă un rol imens în punerea în practică a Superligii, consideră ca aceasta fiind ziua istorică în care a fost oficializată libertatea cluburilor față de tirania UEFA.

„Salutăm cu o satisfacție enormă hotărârea CJUE. În zilele următoare vom studia cu atenție sfera acestui lucru, de o mare semnificație istorică.

Fotbalul european nu va fi niciodată un monopol, iar de azi cluburile vor fi stăpânele destinului lor. Legea, rațiunea și libertatea primează. În urmă cu 70 de ani am făcut un pas uriaș pentru fotbal odată cu crearea Cupei Europei și acum avem datoria să dăm impulsul de care are nevoie fotbalul. Va fi deschis tuturor, va impune sportul, meritul și respectul pentru fair-play-ul financiar.

Mai presus de toate, va proteja jucătorii și va entuziasma fanii din întreaga lume. Nimeni n-a spus că ar fi ușor să punem capăt unui monopol. Avem posibilitatea de a realiza o guvernare transparentă, care coexistă cu noile tehnologii. Suntem la începutul unei noi ere, vom putea lucra liber și fără amenințări, cu scopul de a inova și îmbunătăți fotbalul. De astăzi prezentul și viitorul sunt în sfârșit în mâinile cluburilor și suporterilor”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Ce mizerie! Cică sunt libere cluburile, nu mai pot fi sancționate de uefa! Păi o grămadă de țări de pe glob suferă sancțiuni din partea sua? Sa intervină cej și în aceste cazuri!

  2. Liga Campionilor europeni ar trebui sa fie o intrecere sportiva gen Daciada intre Judetele Europei, sub patronajul UEFA, Uniunea Europeana de Fotbal Amator…normal ar fi ca echipele sub patronajul UEFA sa aiba statut de Amatori…Super Liga sa fie rezervata Echipelor Private profesioniste in regim privat de Mercenari in afara UEFA… Super Liga poate fi numita UIFP ca e de fapt internationala…E bine sa se separe apele, acum e bulibaseala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.