„Refuzul trebuia motivat în scris”

Președintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a explicat că încă nu a fost motivat în scris refuzul președintelui Klaus Iohannis referitor la respingerea sa pentru portofoliul de la Justiție. „De îndată înseamnă, în termeni juridici, imediat”, a spus Gîrbovan.

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, vineri seara, la Antena 3, că este atributul președintelui să respingă o propunere, însă acest lucru trebuie motivat, iar Klaus Iohannis nu a motivat încă refuzul.

„Este atributul constituțional al președintelui să respingă o propunere vizând un portofoliu pe motive de oportunitate, adică domnia sa consideră că persoana respectivă nu este potrivită pentru postul de ministru. La fel de adevărat este, însă, ce spune Curtea Constituțională, că nu o poate face în mod arbitrar. Adică trebuie să motiveze și să motiveze în scris acest refuz. Nu a făcut asta de vreme ce Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict generat printre altele tocmai de faptul că refuzul președintelui nu a fost motivat”, a spus Dana Gîrbovan.

Președintele UNJR explică faptul că, în termeni juridici, „de îndată” înseamnă „imediat”.

„Curtea a spus , iar înseamnă . De exemplu, când o hotărâre judecătorească este executorie de îndată, asta înseamnă că în momentul în care ea este publicată, pronunțată în ședință publică, poți să iei minuta și să te duci să o execuți Asta înseamnă în termen juridic. Deciziile constituționale sunt, de regulă, obligatorii din momentul publicării lor în Monitorul Oficial”, afirmă Gîrbovan.

Judecătorul Dana Gîrbovan a fost nominalizarea PSD pentru funcția de ministru al Justiției, însă președintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească și nu a motivat de ce a făcut acest lucru, deși CCR a constatat că „Președintele României a încălcat dispozițiile art.147 alin.(4) din Constituție, din perspectiva obligativității Deciziei nr.875/2018 și că acesta urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele din 26 august 2019″, potrivit motivării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. Lupta cu ‘ moara de vant ‘, a nu se uita ca acelasi CCR a decis ca presedintele are imunitate ‘extinsa’ !

  2. „Refuzul trebuia motivat în scris” si „în termeni juridici, „de îndată” înseamnă „imediat”. Parca il intereseaza asta pe infractor

  3. In calitatea mea de presedinte al Asociatiei”Glasul rotilor de tren”recomand,ca de la presedinte la presedinte,Doamnei Girbovan urmatoarele:bilet-tren-Oradea!Ura si la gara!
    E vremea zacuscai si a muraturilor,nu are ce cauta sa isi ofileasca tenul la Antena 3!

  4. Cred ca dl Presedinte este mare si furniruit, cu facilitatea ca poate fi folosit pentru haine de toate marimile.

  5. Violator al Constitutiei Romaniei, creator de haos si anarhie, acest lozincar expirat, cu „Romania normala” (sic). Incrancenat impotriva romanilor, si a bunastarii lor. Doar Basescu Securistu’ l-a intrecut in fardelegi.

  6. @ Gollum
    Felicitări! ? Ai reușit! Lumea a aflat, în sfârșit, ce „dăștăpt” ești, un „șmecăr”, de care dna Gîrbovan n-a aflat că există pe Pământ. Lasă, măi băiete, cufureala asta ‘telectuală! Ai lucruri mai importante de făcut decât să critici o profesionistă, o doamnă care are mai multă școală decât ai avut tu vacanțe.

  7. @ Când considerați că ar trebui să solicite președintele Iohannis , care are atribuția de a veghea la respectarea Constituției, demisiile judecătorilor CCR care prin deciziile date în spețele dintre politicieni și procurori nu au asigurat respectarea principiului stabilității în funcție a procurorilor și pe cel al separației puterilor în stat, dând decizii favorbile politicienilor prin care au dat dovadă de servilism politic către cei ce i-au trimis la CCR ,și de corupție datorată funcțiilor pe care le-au primit și inclusiv a banilor pe care îi încasează prin ocuparea nemeritată și nejustificată a acelor funcții, ?

  8. Suspendarea este singura sansa sa scapam poporul roman de aceasta pacoste nazista.
    Este o simpla opinie!

  9. Doamna Garbovan nu uita nimic si tine minte tot,nu poate uita afrontul lui Iohannis!Cred ca este o femeie nefericita,care,fiind refuzata de un barbat,se razbuna!Dar cine suntem noi sa judecam sindromul savantului,dar e bine uneori sa mai si uitam,sa mai si iertam

  10. Cred ca Johannis este foarte prost la scris. Nu este prima oara cand refuza
    motivarea in scris. Sigur are mai mult de sase c(l)ase. Pur si simplu, uraste sa scrie. Desi, pe piata i-au aparut, cica, trei carti izvorate din pana
    lui. Eu cred ca sunt scrise
    de A.N. Ca in dosarele de la
    politie, cu autor necunoscut. Sau, cine stie,
    Colectiv…

  11. Pentr ????????
    Aici sant niste anomalii Constitutionale.Presedintele nu poate cere ceea ce propuneti dvs.
    Noi am ajuns sa avem aproape jumatate din nr de membrii ai CCR procurori.Anomalie grava.
    Un procuror poate fi un om extraordinar de bine pregatit, dar in Penal,el cu asta a lucrat.
    La CCR este cu totul altceva.Acolo nu se fac anchete.
    Singurul membru al CCR care stie de ce este pe acolo este D-na Simina Tanasescu, Profesor de Drept Constitutional.
    Vad numai astazi 3 articole cu aceasta D-na „judecator” Garbovan.
    Un lucru foarte grav ca un judecator sa iasa in media sa emita opinii politice. Pe face book e altceva ,e o chestiune privata si atat.
    Mai grav este ca D-na Baltag ,judecator in CSM are aceeasi atitudine.
    Alooo, Inspectia Judiciara mai exista?

  12. CCR DA ORDIN PRESEDINTELUI !
    Nu e cam prea mult? DA e mult.
    CCR nu e credibilă. E compromisă ca imagine.

  13. @Oana: „cam prea mult”.
    Atunci, fie: vorba poetului,
    pe mine, mie, reda-ma.

  14. Bre madam Garbovan , nu numai scris ci si desenat , sa inteleaga si prim-ministreasa Romaniei !

  15. Articol destul de subtire si superficial. Poate era bine sa explice de ce s-a ajuns in aceasta situatie (Constitutie ambigua care imparte puterea executiva, legi care nu prevad sanctiuni pentru nerespectarea hotararilor CCR, nehotrarea partidului aflat la putere de a reglementa prin lege problemele pe care le intampina etc, etc,) Mie imi face impresia ca acesti politicieni ori sunt idioti si nu stiu ce sa faca, ori sunt smecheri nemernici si din anumit motive de ei stiute se complac in aceasta situatie. Vedeti cum se jongleaza cu termenii „de indata” sau „imediat”. Sunt termeni relativi. De ce nu specifica numarul de ore sau zile, daca doriti, in care trebuie aplicata o hotarare a CCR, precum si o pedeapsa daca este incalcat acest interval de timp. Daca va place aceasta ambiguitate „somn usor”, dar nu va mai plangeti. Daca nu faceti ceva…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.