Reguli noi pentru adresele de domiciliu din buletin

SONY DSC

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.

Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Potrivit actului normativ, pentru „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Legea mai prevede că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

De asemenea, legea stabileşte că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Au pus limita obligatoriu pentru parandarat! Ba escrocilor, si 10 persoane intro garsoniera, un apartament cu 2-3 camere e mult! In tarile civilizate, dreptul cetateanului de a avea spatiul legal este o camera pentru un om, sau, omul si camera, inclusiv copilul obligatoriu are prin lege camera lui, si nu o camera pentru 10 cetateni! Deh, parandaratul din orice sa iasa in Romania.

    • Extraordinar o noua lege prin care Iohannis dezvolta Romania, autostrazile, constructiile , industria. Asta da plan de tara si viziune. Mor chinezii de oftica in timp ce ei ridica doua poduri pe zi si 50 km de autostrada pe saptamana noi facem zece buletine noi si 30 de copii legalizate !

  2. Strașnică amendă!!! pentru ce care fac buletine la emigranți pe minim o mie de lei (200 euro) de persoană. Dacă ai 30 în apartament pe adresa ta la 6000 de euro taxați plătești maxim 20 de euro. Multe sute trebuie să aibă buletin în cele 4 case pe lângă domiciliu conjugal ale președintelui Iohannis de s-a scos o asemenea caricatură de lege. 100 de lei am plătit amendă de parcare în Sibiu fiindcă am depășit timpul de pe bilet cu un minut! Cum legea spune că dacă plătești în termen se plătește jumate la 100 de buletine la o adresă amenda e de 50 de lei. Acum se vor pune finanțele publice pe picioare și vor fi bani de salarii mărite la dascăli, cadre medii din sănătate, polițai, penitenciare.

  3. …ce idioti!…sunt familii-in sens yraditional, trei generatii-care traiesc la acelasi cod postal-in sate, in fiecare gospodarie sunt cel putin doua case, mezinul ramane alaturi de parinti…pot fi 13,14 suflete!…ii amendam?…a!daca vbim despre o garsoniera, un teren viran cat un loc la cimitir, in care sunt in spatiu 3000 de moldoveni, este altceva!…nu am vazut legea, poate prevefe exceptiile…

  4. O lege incompletă !! Ce fac Cei care construiesc și nu mai au altă adresa ,până intabulează construcția !????…..pentru care știm că durează hârtiile și plimbările cu multi bani la topo,argitecti etc

  5. cand trebuia sa se voteze pt kioru petrov acceptau si 500 intr.o garsoniera

  6. neconstitutional. dreptul de proprietate si libera circulatie sunt neingradite. controlul statului asupra propritatii si incalcarea dreptului la viata privata. intoarcere la controlul militienesc ceausist.

  7. iar ougeuri aberante facute „pa genunche”. mai axista parlament? mai exista legi? mai exista constitutie? cand partzai ougeuri si decizii pe banda rulanta, evitand controlul parlamentar, se numeste DICTATURA. neconstitutional. dreptul de proprietate si libera circulatie sunt neingradite. controlul statului asupra propritatii si incalcarea dreptului la viata privata. intoarcere la controlul militienesc ceausist.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.