Reuters – Ce interese militare are Franța în România

Franţa vrea să avanseze cu contractele militare profitabile din România după ce a trimis în această ţară tancuri de luptă şi un sistem de apărare antiaeriană ca parte a eforturile de a întări prezenţa NATO pe flancul estic în contextul invaziei ruse din Ucraina, au declarat surse diplomatice, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Parisul conduce un grup de luptă al NATO de circa 800 de militari, inclusiv 500 de soldaţi francezi, alături de alţii din Olanda şi Belgia. Parisul a desfăşurat de asemenea un sistem de rachete sol-aer.

Ministrul de externe francez, Catherine Colonna, urma să viziteze vineri o bază, alături de omologii săi olandez şi român, şi să poarte discuţii cu oficiali români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.

Aceste discuţii se vor concentra pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale şi legăturile bilaterale, în special de pe frontul militar, au spus oficiali francezi.

„Avem o relaţie strategică foarte puternică cu România. Ea există de 15 ani, însă realitatea este că, de când am desfăşurat batalionul (de tancuri) Leclerc şi (sistemul de apărare antiaeriană) Mamba, parteneriatul a devenit mai dens”, a spus o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei.

„Prin urmare, sperăm să cimentăm asta prin cooperarea asupra proiectelor industriale care sunt foarte atractive”, a adăugat sursa.

În fruntea listei ar fi finalizarea unui acord în valoare de circa 1,2 miliarde de euro pentru a vinde patru nave de război pentru a ajuta la garantarea securităţii în Marea Neagră.

Acesta este în discuţie începând din 2019, însă s-a blocat parţial din cauza costurilor tot mai mari ale materiilor prime.

Cele două ţări au semnat de asemenea o scrisoare de intenţie privind posibilitatea ca Bucureştiul să cumpere submarine, însă lucrurile au avansat doar puţin de la schimbarea ministrului apărării anul trecut.

„Vom insista asupra acestui dosar (al navelor de război – n.r.). Însă nu este vorba doar despre asta, ci şi despre discuţii asupra submarinelor”, a declarat diplomatul.

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, şi omologii săi din Franţa – Catherine Colonna şi Olanda – Wopke Hoekstra au vizitat, vineri, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, programul cuprinzând interacţiuni cu personalul militar, mai ales francez şi olandez, precum şi vizitarea unor facilităţi militare utilizate în comun de trupele aliate desfăşurate în România, precizează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat astăzi, 27 ianuarie 2023, alături de vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ‘Getica’ de la Cincu, judeţul Braşov. Vizita comună a miniştrilor de externe olandez şi francez în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar şi pe plan european şi în cadrul NATO, precum şi a interacţiunii trilaterale eficiente între Bucureşti, Paris şi Haga”, se arată într-un comunicatul MAE.

În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, Aurescu a menţionat că prezenţa militarilor aliaţi în Baza Militară de la Cincu este „o dovadă clară a unităţii şi solidarităţii aliate şi contribuie la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră, care este (….) o zonă de interes strategic pentru Alianţa Nord-Atlantică”, şi reprezintă, totodată, contribuţia concretă a acestor state la întărirea apărării şi securităţii României şi a întregului spaţiu euroatlantic.

„Suntem, în egală măsură, recunoscători tuturor partenerilor care au demonstrat în mod concret solidaritate şi angajament strategic, prin decizia de a trimite trupe în România. Vă mulţumesc dumneavoastră, fiecăruia în parte, dragi militari aliaţi, pentru înalta misiune pe care v-aţi asumat-o. Prezenţa dumneavoastră aici reconfirmă credibilitatea Alianţei, într-un context dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică. În egală măsură însă, prezenţa dumneavoastră aici este şi o ilustrare fermă şi fără echivoc a principiului aliat ‘toţi pentru unul şi unul pentru toţi’, aşa cum este prevăzut de Articolul 5 al Tratatului de la Washington privind NATO, principiu care asigură apărarea fiecărui centimetru de teritoriu al Alianţei (…) Doar împreună putem asigura pacea şi securitatea euroatlantică! România va continua să rămână un aliat responsabil, devotat principiilor Alianţei, care îşi respectă angajamentele asumate în cadrul NATO (…) şi reiterez, şi cu această ocazie, hotărârea noastră de a depune toate eforturile pentru asigurarea securităţii euroatlantice”, a spus Bogdan Aurescu, citat în comunicatul menţionat.

O declaraţie comună franco-română-olandeză privind cooperarea în domeniul securităţii a fost semnată, vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Catherine Colonna, Bogdan Aurescu şi Wopke Hoekstra.

„Ţările noastre se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile noastre diplomatice şi să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşim. Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral”, arată textul.

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

„România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung”, se precizează în document.

Declaraţia aminteşte şi de Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Franţa şi Germania.

România, Franţa şi Olanda se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens.

Mai mult, potrivit declaraţiei semnate la Bucureşti, Franţa şi Olanda „aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil”.

„Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure”, se mai precizează în declaraţie.

Potrivit aceluiaşi document, Franţa şi Olanda susţin şi aderarea apropiată a României la OCDE.

Textul semnat la Bucureşti abordează şi dosarul zborului MH17 şi subliniază eforturile de a „stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, pentru a obţine dreptate pentru victime şi rudele acestora”.

„Salutăm procedurile împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile”, mai arată semnatarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

39 de Comentarii

  1. Carne de tun! …asta vor descreierarții ăștia!…
    Oameni buni nu vedeți ce se întâmplă în Ukraina?…arme occidentale și carnea de tun ukrainiană!…

  2. Reuters = american. Asa ca promoveaza puncte de vedere americane. Franta având interesul, dimpotriva, de-a construi o forta militara europeana PROPRIE. În cadrul NATO, spune Macron, când toata lumea stie ca tipul minte si vrea o forta militara europeana ÎN AFARA NATO. NATO fiind o organizatie terorista, cu zeci de milioane de morti la activ. Macron îsi avansase, asadar, ideea unei forte militare EUROPENE la vremea la care Trump spunea despre NATO (lucru pe care si Macron îl repeta) ca-i în moarte cerebrala. Între timp, NATO fiind complet distrus de Rusia. Nu stiu câta vreme or sa-si mai poata mentine SUA cele 1000 de baze militare de peste tot în lume si bugetofage, când tara-i, de fapt, în stare de faliment (nu-si poate plati nici macar administratia civila). Cred, asadar ca, pentru o forta militara europeana, Franta (daca o mai putea, cu datoriile colosale pe care acelasi Macron i le-a facut, în ultimii 2 ani de zile de-asa-zis „covid” în interesul SUA ) i se va asocia, de fapt Rusiei (în ciuda situatiei actuale din Ucraina si-a demagogiei socialistilor, Macron, inclusiv, a stângii anarhiste din tara, mai ales ca pe cale de disparitie. Si-n ciuda aceluiasi Macron).

  3. România, piață de desfacere pentru armament de te miri unde ! Off topic : se pare că Danemarca abia acum urmează să aloce 2% bugetului destinat apărării.

  4. Păi bre. Ai depășit 50 % deci clar ești falimentar..Asta o știe o lume intreagă.. El chappo a și declarat statul eșuat. N-ai ințeles ?? Clar romania devien ceva de prăduit teritorial.. Deci clar integritatea teritorială a romaniei este in pericol, sau este deja in execuție dezmembrarea, ceea ce explică prezența a nenumărate trupe și nații in romania.. Trebuie să pricepi că de fapt prin jaful patriotic și și lichelism ai desființat romania ca stat și cu cât treci de fază mai rapid cu atât e mai ușor pentru turmă..De prelungești suferințain cu speranța la incă ceva tunuri și jaf măreț, de fapt nu ai rezolvat nimic.

  5. Dacă tot e dată afară Franta Militara din Africa de grupul Wagner e mai comod sa vina cu cătel,cu purcel, in Romania,sa aibă o bază de negociere in perspectivă
    Oricum trăiam cu impresia ca Marea Neagra e nepăzită si umblă cine vrea la bujiile ei,e slabă la refuz

  6. … să încaseze, împreună cu alți câțiva „parteneri strategici”, cele peste 1.5 milioane lei (schimbați in euro de Monsieur Isăresco) pe care îi împrumută România, pe minut !

  7. Cred că e o formulare greșită … . Probabil , corect era ,, Reuters – Ce interese FINANCIARE are Franța în România ,,

  8. Dupa ce a luat teapa cu submarinele comandate de Australia, contract care a sarit multumita „aliatului” strategic, unde sa-si salveze francezii industria de aparare, decat in raiul tunurilor financiare, Romania. Pe bani imprumutati de statul roman la dobanzi oneroase.
    Cum? Se dau banii pe submarine si poporul nu are paine? Qu-ils mangent de la brioche, sa manance cozonac!

  9. Nenorocitii astia de politicieni romani in loc sa investeasca banii in infrastructura ,invatamant,sanatate sau in tot ce are romanul nevoe pt. un trai decent si bun,arunca banii in armament sau intretinerea trupelor NATO pe teritoriul Romaniei .Treziti-va dragi romani !

  10. Daca joaca aceiasi carte si pe la achizitia de submatine, primesti șepcuță la Casa Alba si semnezi contracte peste contracte, avioane SH la preturi piperate. Nu s-a construieste nimic local. Offset(piese de schimb) canci, nu ca n-ar fi existat o industrie aviatica locala, numai ca nu s-a dorit nu s-au inteles la shpagi.

  11. Eiii, ce! Doreste clar, razboiul sa nu iasa din ukraina si Romania spre restul europei! Ce e asa greu de inteles?! In plus, curata tara si scapa de rablele adunate de zeci de ani.

  12. No problem! Dupa cum se vede, pensionarii contributori nu au nimic impotriva ca banii care li se datoreaza prin lege sa fie deturnati pentru cumpararea de arme. Deja, multumita sacrificiului lor, patriotic bineinteles, bugetul pentru inarmare a ajuns la 2,5%, cel mai mare din UE, si va mai creste. Se aude ca tot ei au sugerat ca nivelul pensiei sa nu mai fie corelat cu ceva legat de munca, salariul mediu de exemplu, cum a fost mereu. Asta pentru ca iubitii nostrii conducatori (ma rog zilnic pentru ei) sa poata stabili dupa chef nivelul pensiilor contributorilor, doar in functie de cat mai ramane in buget, daca mai ramane ceva, daca nu, nu.

  13. Trezeste-te tu prapaditule. Cu lepra aia de Putin si cu toata gasca lui de slugi care ne ameninta in fiecare zi, nu ne putem permite sa nu ne inarmam.
    Desigur ca javrelor ca tine si altor adoratori ai lui Putin de pe forum v-ar conveni ca Romania sa fie neinarmata, sa nu fie in NATO, sa nu avem trupe straine si tehnica militara straina, iar dementul kremlinez sa ne ia ca din oala cand ii vine lui pe chelie.
    Ca doar nu degeaba militati voi, gasca de tradatori si de lingai rusofili pe ,,Vocea Putinosului Nationale” in favoarea lui Putin si a bestiilor lui de muscali……[Rumburak-RusBorak Kriminal si KraKanat]

  14. Dar interesele Romaniei? De pace ce ziceti? De cat mai putini bani in arme si mult mai multi bani in sanatatea si educatia romanilor?
    Pt ce sa urmarim interesele altora? Unde sunt ale noastre?

  15. „Ce interese militare are Franția în Romînika”?
    Aaaaaaaa, vrea să schimbe coorvetele britanice a’ lu’ Ilici șî Adriana Năstase-4-Case cu ale ei proprii, alea refuzate dă slugili morissoane aussiz ale Pentagonului, invizibile pă Marea Karadeniz, coorvete frantzozăști a’ lu’ Ioha’-6-Case șî a’ lu’ Doftoru’ Popotar măCiucă frantzoaphonu’……[Rumburak]

  16. [Rumburak-RusBorak Kriminal si KraKanat]- Dupa cum te exprimi sint convins ca esti fara prea multa carte si lipsit de educatie. Iti pierzi timpul toata ziua cu toate opiniile dumitale infecte si nici macar nu te deranjeaza cit de mult esti marginalizat de foarte multi,asta ca sa nu spun injurat. Probabil ca esti masochist si iti face placere sa fi injurat de oameni.

  17. Pace in conditiile unui vecin dement, care te invadeaza din cauza ca se stie mai puternic si ptr ca el are bombardele atomice pe care altii nu le au?
    Ti se pare imposibil sa ne trezim acuzati de cine stie ce tampenie, precum ,,neonazismul” de care i-a acuzat pe ucraineni? De la asemenea bestii de vecini, condusi de nostalgia refacerii fostei URSS si a fostelor state-slugi, te poti astepta la orice grozavie…….[Rumburak-RusBorak vodkar nanak]
    Rusia nu respecta decat forta militara.

  18. La cine suntem datori 200 miliarde? La rusi? Nu! La americani suntem datori. Cine controleaza banii tipariti si „imprumurati”? Rusii? NU SUNT RUSII! ASTIA VOR SA NE PREZINTE RUSII CA PE BAU-BAU! La cine e Romania DATOARE? La rusi? La cine ne ” imprumutam” noi romanii, cea mai bogata tara din estul Europei, cu 1,5 milioane pe minut, potrivit articolului de azi din Cotidianul? La rusi? NU LA RUSI! CI LA CEI CE VA VOR SLUGI! LA VESTICI! Cum Rusia nu m-a indatorat si invadat si indatorat de 33 de ani, cum Ceausescu a stiut sa fie independent fata de vest si est asa trebuia sa traim.

  19. Sunt pe aici unii ce vor sa imi spuna ca Rusia e dusmanii Romaniei. Ei sunt cei ce ne spun noi, romanii nu stim sa construim, sa cultivam, sa ne alarma tara. Trebuie sa vina ei sa faca totul pt noi. Noi trebuie sa imprumutam bani de la ei si sa ii platim sa faca totul pt noi. Si ei ne spun si cine ne sunt prietenii si dusmanii. Dusmanii lor TREBUIE SA FIE SI AI NOSTRII! Ca de nu…nici mancare nu mai capatati! Si va luam tot ce aveti! Ca sunteti datori! Noi ca aparam, noi va hranim, noi va dam curent Si gaz, noi va dam sanatate daca platiti cu tot ce mai detineti! Cine sunt astia, stimabililor? Rusii? Nu cred! Asta e satana! Pe cine alegeti?

  20. 01364 – Aveti perfecta dreptate,din pacate destul de multi au creierul foarte bine spalat si nu vad adevarata realitate.

  21. „I.R, P.I, Marele Fas, axon s.a.m.d.: Mai ca te apuca plansu’ cand vezi cat de necajiti sunt troli mujici de starea economiei S.U.A. si Europei. Asta ii doare pe ei? Eu cred ca nu. Asta e ordinul pe unitate si trebuie sa il execute. Canta mujicii prohodul economiei americane de zici au actiuni la NYSE. Adevarul ca pe ei ii doare si vezi pe forum cat de tare, ca NATO si tarile civilizate se angajeaza si mai mult in livrarea de armament modern Ucrainei. Dupa parerea mea destul de putin si cam prea tarziu. Astept cu nerabdare sa primeasca ATACMS si/sau Exocet Block 3. Mai deunazi, cineva spunea aici pe forum ca de fapt armamentul american nu exista. Decat pe hartie. Ca americanii nu au livrat nici pe departe cat spun, ca ucrainienii lupta cu armament exclusiv sovietic. Respectiva persoana (I.R.) nu a stat putin sa analizeze ce balarie a produs. Adica „mareata” armata mujica este tinuta in loc si chiar data inapoi de ucraineni care folosesc armament de acum 30-40 de ani? Atat de prosti sunt soldatii mujici? Aveam pretentii, dar ce sa faci!? mai da si Leana rateuri.

  22. Opiniile mele sunt infecte ptr potaile putinoase ca tine. Daca ti-e atat de drag dementul moscovit du-te ma lingaule la el in Rusia. Poate te face poruscik in Ucraina.
    Carte n-ai tu paduche muscalesc. Scrii cu greseli ortografice ca un analfabet.Chiar ieri ai scris aiurea cu doi de ,,i” la sfarsitul unui cuvant, ca imbecilii astia tineri cu bacul luat postrevolutionar. M-am abtinut cu greu sa nu te corectez. Eu am o diploma de inginer si inca doua specializari tehnice, dle lingau muscalesc……[Rumburak-Dusmanul lingailor RusBoraci]

  23. Ca sa-ti dovedesc cat de ,,educat” esti si ca nu vorbesc aiurea cand te cataloghez drept analfabet, te anunt ca se scrie: ,,sa fii injurat” nu ,,sa fi injurat”.
    La articolul despre Mircea Dinescu ai o postare tot cu greseli elementare de gramatica. Ai scris in postarea de la 18:57: ,,in ori ce situatie”, in loc de ,,orice”.
    Pune mana pe o carte de gramatica si repeta clasele primare, educatule. Macar verbul ,,a fi” ar trebui sa stii sa-l conjugi……[Rumburak]
    (Atentie, sunt greseli peste care am dat intamplator, rar iti citesc postarile retardate)

  24. Au venit sa ne vanda niste fieratanii si sa le lustruim cizmele

  25. Slugile de la noi abia așteaptă să se închine și să cumpere niste fregate

  26. cum ce interes ?
    sa fie siguri ca pota sa scoata din tara banii firmelor franceze ce sug bani din romanica frumsica si timpitzica

  27. [Rumburak] – Se vede cit de frustat si nervos esti ,prost crescut si needucat ,atunci cind nu poti sa contrazici diversele opinii ale cititorilor.Spui ca ai o diploma de inginer si inca doua specializari tehnice ,dar comportamentul si modul de a te adresa celor a caror opinie nu iti convine dumitale, sint nepotrivite pt. cite studii spui ca ai avea. Lasa gramatica si nu te agata de aceste greseli atunci cind nu ai alte argumente de a contrazice pe cineva ,pt. ca esti caraghios .

  28. @ pt criticul lui Paulian
    Se pare ca ai inteles oricum(ori cum) ce a vrut sa expuna Paulian, ai inteles ideile si esti ofticat nevoie mare. Si ce ai decis? Sa ii ataci gramatica, persoana! Sau…vrei sa stii si cat bea si cu cine se culca? Nu ii simpatizezi ideile si il ataci personal. Trebuie sa gasesti greseli de ortografie si ceva in viata personala. Nu crezi ca esti josnic? Nu crezi ca oameni ca tine au ales un presedinte al tarii doar ca e neamt si e „profesor” fara sa aiba nimic a face cu natia si limba romana? A fost un cizmar presedinte in tara asta si a tinut in mana o clica de borfasi ce va conduc azi. ALA NU AVEA SCOALA DAR ISI IUBEA TARA! Tara in care tu traiesti azi si pe care desteptii educati ca si tine o indatorati cu 1,5 milioane pe minut. Cizmarul ala fara prea multa carte a lasat tara oricum(ori cum) fara datorie, ba mai mult…a lasat pe astia cu gramatica multa ca tine sa recupereze 2 miliarde de la straini!!

  29. @ RomBorKan 4atan(1)ȘAT pe KrăKan
    Ai și diplome de Ortograf Șaormar și de Fizician Geograf la FAIMOASA POLITEHNICĂ de la Iași, este ??
    În rest, molfăi și tu Bau-Baul cu Rusia, care O SĂ FACĂ, O SĂ DREAGĂ.

  30. Submarinele franțuzești „pasate” de australieni sunt EXACT ceea ce are nevoie Colonia Marginală Eșuată, după fregatele ULTRAMODERNE și avioanele de luptă DE ULTIMUL TIP !?

  31. Gaze si petrol plus paduri pe gratis.
    Si armata intareste stapanirea unei colonii.

  32. ce repede uitam: FARA OLANDEZI, daca ei nu vor sa mergem la ei in schengen , nici ei nu au ce cauta la noi. francezii da fiindca ei sunt singurii prieteni adevarati de sute de ani si sunt cu adevarat civilizati.

  33. @ paulian
    E inutil sa argumentezi unui securist decervelat, sunt alesi pe spranceana.
    Nivelul acestei potai apatride se devoaleaza cand denota operele lui brancusi drept simpli ‘carnati’, el laudandu-se cu o creatie mult peste, doar ca nerecunoscuta inca.
    Pandantul lui, ghita guitz guitz are cel putin umor, uneori.

  34. Al – Foarte corect argumentat de dumneata ,acest Rumbarak este o nulitate, cu toate diplomele lui care se lauda !

  35. DACIA FELIX cati ani are. 2 mii ???
    Da Mongolia mica??? Gura ba mongolezule.

  36. ce zici de moneda? imi cer scuze ptr …. era vorba de francezi si romani . Relaţii bilaterale – Scurt istoric
    Relaţiile dintre români si francezi sunt străvechi: în 1396, cavalerii lui Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, au luptat împotriva turcilor alături de soldaţii prinţului Valahiei Mircea cel Bătrân.

    În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, relaţiile franco-române s-au intensificat, în special datorită numeroşilor comercianţi şi intelectuali francezi care au călătorit în Principatele Române.

    În 1762, diplomatul şi scriitorul Claude-Charles de Peysonnel a propus crearea unei reprezentanţe franceze în Principatele române, deziderat care se va realiza în 1798: un consulat general se deschidea la acea dată la Bucureşti si un viceconsulat la Iaşi.

    În secolul al XIX-lea, majoritatea studenţilor români îşi fac studiile la Paris, dobândind astfel, din plin, bogate cunoştinţe, dar şi idei moderne de reînnoire politică şi socială. În 1846 studenţii români fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte ales va fi Ion Ghica, iar secretar C.A.Rosetti. Membri ai acestei asociaţii au fost, printre alţii, Dimitrie Bolintineanu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, figuri de prim plan ale mişcării revoluţionare din 1848 din Principatele române. Poetul Alphonse de Lamartine va accepta funcţia de preşedinte de onoare şi va deveni, apoi, ministrul afacerilor externe al guvernului revoluţionar provizoriu.

    După unirea Moldovei cu Ţara Românească, în 1859, sprijinită cu căldură de Franţa, este deschisă calea spre noi relaţii diplomatice între România şi Franţa. Acestea au fost stabilite, la nivel de legaţie, la 20 februarie 1880, Mihail Kogălniceanu, fost prim ministru şi ministru al afacerilor externe, fiind primul ministru plenipotenţiar al României….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.