Revolta din Kazahstan afectează rețeaua de bitcoin

Puterea globală de calcul a rețelei bitcoin a scăzut brusc, în condițiile în care oprirea internetului în Kazahstan în această săptămână, în timpul unei revolte, a afectat industria minieră de criptomonede, aflată în creștere rapidă din această țară, relatează Reuters.

Kazahstanul a devenit anul trecut al doilea mare centru de minerit de bitcoin din lume, după Statele Unite, potrivit Cambridge Centre for Alternative Finance, după ce marele China a luat măsuri drastice împotriva activității de minerit de criptomonede.

Rusia a trimis joi parașutiști în Kazahstan pentru a ajuta la reprimarea revoltei din întreaga țară, după ce violențele s-au răspândit în fostul stat sovietic. Poliția a declarat că a ucis zeci de revoltători în principalul oraș Almatî, în timp ce televiziunea de stat a declarat că 13 membri ai forțelor de securitate au murit.

Internetul a fost închis miercuri în întreaga țară, în ceea ce site-ul de monitorizare Netblocks a numit „o pană de internet la scară națională”.

Măsura a împiedicat probabil minerii din Kazahstan să acceseze rețeaua bitcoin.

Bitcoin și alte criptomonede sunt create sau „minate” de computere de mare putere, aflate de obicei în centre de date din diferite părți ale lumii, care concurează pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe într-un proces cu consum mare de energie.

În luna august a anului trecut, cele mai recente date disponibile, Kazahstanul a reprezentat 18% din „hashrate” la nivel mondial – termenul din jargonul cripto pentru cantitatea de putere de calcul utilizată de calculatoarele conectate la rețeaua bitcoin.

În aprilie, înainte de cea mai recentă măsură drastică luată de China împotriva mineritului de bitcoin, procentul era de doar 8%.

Hashrate-ul la principalele pool-uri de minerit cripto – grupuri de mineri din diferite locații care se asociază pentru a produce bitcoin -, inclusiv AntPool și F2Pool, era joi, la ora 1215 GMT, în scădere cu aproximativ 14% față de nivelul înregistrat la sfârșitul zilei de marți, potrivit datelor firmei de minerit BTC.com. Niciunul dintre cele două pool-uri nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters,

Cu toate acestea, o scădere a hashrate-ului nu reprezintă un suport pentru prețul bitcoin, care a coborât joi sub 43.000 de dolari, testând minimele pe mai multe luni, după ce apetitul investitorilor pentru active mai riscante a scăzut pe măsură ce Rezerva Federală a SUA a anunțat că se va îndrepta spre acțiuni mai agresive.

Cu cât sunt mai mulți mineri în rețea, cu atât este nevoie de o cantitate mai mare de putere de calcul pentru a extrage noi bitcoin. Hashrate scade dacă minerii renunță, ceea ce, teoretic, face ca minerii rămași să poată produce mai ușor noi monede.

Fermele de minerit din Kazahstan sunt în mare parte alimentate de centrale de cărbune învechite care, împreună cu minele de cărbune și orașele întregi construite în jurul lor, dau bătăi de cap autorităților, care încearcă să decarbonizeze economia.

Guvernul kazah a declarat anul trecut că intenționează să ia măsuri mai întâi împotriva minerilor „gri” neînregistrați, care, potrivit estimărilor sale, ar putea consuma de două ori mai multă energie decât cei înregistrați oficial.

Ministerul Energiei a declarat anul trecut că mineritul „gri” ar putea consuma până la 1,2 GWt de energie, ceea ce, împreună cu cei 600 MWt ai minerilor „albi”, reprezintă aproximativ 8% din capacitatea totală de generare a Kazahstanului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Domne, in ’90 bine ca n-a chemat Iliescu minerii bitcoin in Bucuresti, sa „planteze panselute” ! Pentru ca, asa cum se stie, minerul inarmat cu o „bîtăcoin” bate rau de tot !

  2. Monedele au aparut in antichitate pentru ca ereau din aur si argint.
    Dinarii romani ereau din argint. Lafel monedele grecesti. Apoi cand a crescut increderea in ele au aparut si monede de bronz . Toate le puteai schimba in aur. Dar Bitsoroshgheztzcoin il schimbi in PAGUBA. Nu are acoperire decat in paguba la fraieri.

  3. Au dat cu Google translație de a ieșit un astfel de articol?
    Bitcoin e un Caritas electronic.
    Cand bitcoin variază intre 36000 și 56000, pierzătorii sunt aceeași, adică cei din urma ademeniți.

  4. Panarama petroviana Ioana Constantin sare la gatu lui Simion ca-i fura electoratul moldovan si nu a sa mai prinda nici 3% la urmatoarele alegeri! Ce jigodii care stau la caldurica si o duc bine cate 10 moldovani intr-o garsoniera ca sa castige Petrov! Huuuo jigodiilor petroviene si la brutarie cu voi!

  5. Mai devreme sau mai tirziu, Bitcoin se va dovedi un megaCaritas, la scara mondiala … sau, daca vreti, un fel de Banca Internationala a Religiilor Fraierilor … sa vedem doar care vor fi „securistii” globali care isi vor retrage primii banii, inainte de prabusire …

  6. Cine a invățat un pic de economie politică trebuie să știe că in spatele unei monede trebuie să stea o economie, un producător de bunuri, cu care să echilibreze valoarea monedei.. Bitcoin e o cacialma pentru proștii, care nu cunosc, n-au invățat nimic dela caritasu lui funar incoace..

  7. Moneda nu poate fi batuta decat de state si recunoscuta intre state. Orice moneda nelegala ar trebui interzisa ca excrocherie si cei care vand arestati ca excroci. Dar se pare ca Statul roman nu are treaba cu respectatea legilor si protejarea cetatenilor. Daca e Catzu la putere se vede.

  8. e posibil . Rubla si Yuanul vor creste , Dolarul va scadea .
    Cel mai rau stam noi – romanii importatori de la gaz rusesc .

  9. Faptul ca folosirea cripiomonedelor a devenit in Kazahstan politica de stat ( vezi mineritul care e incurajat sa utilizeze aceste monede caritas ) demonstreaza ca avem de-a face acolo cu un stat mafiot Sa alimentezi uriasa industrie de minerit cu asa ceva este o CRIMA, pt viitorul ei, dar si al tarii. Sa ne mai mire atunci ce s-a intamplat acolo!

  10. He he ! Eu cred ca se numesc asa, „criptomonede”, pentru ca fraierul care cumpara (nu ma refer la cel informat care cumparan si stie cind sa vinda …) are sanse sa ajunga direct in cripta … Asta dupa ce, pentru 1, maximum 2 bitcoin, isi vinde apartamentul si ajunge, in cel mai bun caz, sa locuiasca in cripta familiei …

  11. @Cornel … (ce-ai intels tu 😛 …de aaia zic nu-i bine sa te certi la cutite pe eva ce doar crezi c-ai inteles … maim intai discuti cu altii ce crezi inteles 😉 …”altii mai destepti decat tine …altfel nu fai nimic „)

    In privinta BITCOIN va spun ce stiu de la un amic multi-milionar BANCHER

    1. cineva s-a gandit a faca bani din „piatra seaca”
    2. a „facut rost” de-un CAPITAL de START
    3. a numit o vrajeala „BITCOIN” … si i-a facut reclama
    4. a vandut pe nimic „moneda” …si FOARTE IMPORTANT a sprijinit financiar vanzarile si cumpararile
    5. a scumpit , el insusi, moneda si-a platit din STARTCAPITAL suma in plus oferind premeditat castig celor ce tranzictionau moneda
    6. a platit RECLAMA direct si sau indirect
    7. a scumpit dinou moneda platind profitul-i-vanzari din STARTCAPITAL
    8. a GARANTAT ca moneda se schimba in moneda reala …prin STARTCAPITAL
    9. s-a ajuns la sume imense milioane de euro sau dolari in tranzactii , mereu garantate prin STARTCAPITAL
    10. s-a ajuns la o masa de manevra de detinatori de BITCOIN si tranzactii care deja EGALAU STARTCAPITALUL
    11. afacere …atentie: PRIN INCREDEREA dobandita prin tranzactile BITCOIN-MONEDA_REALA … RULEAZA SINGURA
    12. VREMEA ECHILIBRULUI … se vand BITCOINI pe bani buni … se recupereaza STARTCAPITALUL
    13. se extrage RECOLTA aka se face PROFIT = se vand numarului imens de tranzactionisti CASTIGATI PRIN INCREDEREA
    in BITCOIN …castigat prin capitalul de start care asigura la inceput schimbul intre BITCOIN si MONEDA non-virtuala

    14. se incerca daca se poate(!) … arsul la foc mic al afacerii …partial prin sine intretinute

    Ce vreau sa spun e ca „amicul bancher ” mi-a zis ca STARTCAPITAL au fost 300 de milioane de koko …din care-au scos deja 2,7 miliarde de koko

    cat v-a mai tine „afacerea” ? … cat vor mai fi fraieri ! Vesnic ? … NU !

    🙂

  12. @Cornel …inca ceva … unii
    PE VAL
    au castigat

    altii au deja pierdut (dar fiindca detin BITCOIN si nu MONEDA non-virtuala inca nu stiu ca ce detin e NIMIC, „speranta, desarta”)

    Amicul bancehr mi-a zis ca … treaba cu BITCOIN-ul e „complicata” si ca e o
    excrocherie facuta de BANCI cu RENUME BUN! = „systemul” e desi nu pre …PUTRED pana-n maduva !

    (de la unul cu IQ>145)

    Importan a fost … ca la toate pieramidele PONZI … castigarea increderii celor dispusi ssa cumpere ca BITCOIN-ul va fi oricand schimbabil in moneda ( de aia STARTCAPITAL-ul de 300 milioane de koko cu care se garanta profitul din [cica 😀 ] „cresterea valorii in moneda non-virtuala a „valorii”(cica!) a monedei 😀 😀 😀 …virtuale !

    Un joc simplu, o excrocherie marunta …amplificata prin imensul STARTCAPITAL …si implicaarea … OFICIALITTATILOr

    mda !

    E la mintea cocosului ca unii castiga PE VAL .. insa e MATEMATIC ca majoritatea pierd ( e ca la LOTO … se pierde in joc … per total mai mult decat se castiga … unde-i diferenta ? .. in buzunarul CELOR CARE FAC JOCUL !)

    😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.