România și Kazahstan, mână-n mână

România a decis să constituie împreună cu Kazahstan un grup de lucru pentru a sprijini investițiile reciproce în domeniul energetic, acordul fiind semnat la Astana de ministrul Energiei din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, și omologul său român, Sebastian Burduja, informează Trend.
Grupul de lucru va fi format din reprezentanți ai ministerelor Energiei și Finanțelor din cele două țări și va avea ca scop identificarea și promovarea investițiilor reciproce în domeniul energetic. Partea noastră ar fi furnizarea de echipamente industriale pentru industria de petrol și gaze kazahă, mai multe companii locale exprimându-și disponibilitatea în acest sens. De asemenea, un alt punct de interes ar fi cooperarea în domeniul chimic(unde România aproape că nu mai are capacități industriale) și metalurgic.
De asemenea, părțile au convenit să poarte discuții suplimentare privind dezvoltarea cooperării în domeniile chimic și metalurgic și să încurajeze companiile din țările participante la licitațiile pentru proiecte de energie regenerabilă din România și Kazahstan.
Volumul schimburilor comerciale dintre Kazahstan și România a crescut, în 2023, la 2,88 miliarde de dolari (în 2022 – 2,6 miliarde de dolari). Exporturile kazahe în România s-au ridicat la 2,76 miliarde de dolari, iar importurile de bunuri din România s-au ridicat la 112 milioane de dolari. Balanța comercială total debalansată pentru țara noastră vine din faptul că kazahii sunt principalul furnizor extern de țiței al țării, ei deținând în România grupul Rompetrol și cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1120 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sa fim serioși, de vreo 2-3 ani afacerile Kazahstanului funcționează în România! Abia acum au semnat tratatele? Firma Kazan pentru instalatii gaze și control plus revizii si reparatii, e împrăștiată în locațiile vechilor afaceri ale celor care s-au retras din activitate pe motive doar de ei știute.

  2. Asta nu-i una din țările acaparare de URSS și care în anii 90 i-a dat dracului pe ruși? Ba da. Oare rușii se întreabă câteodată de ce toți vor să scape de ei?

  3. Despre ce asociere vorbiți, (editat) VOASTRA Sebastian Burduja? Sincer, realizați ce (editat) sunteți?
    Va amintiți de operațiunea serviciilor secrete sub acoperirea KazMunaiGas, în care România a pierdut miliarde de euro pe mâna lui Petrov?
    Ce zice SIE, dar SRI?

  4. @Q sa ne intelegem; Dvs vorbiti cespre una din tepele majore???luate de Romania ..sub conducerea inteleapta DE UNDE ATATA INTELEPC..Doar in Romania siretenia ,lipsa de scrupule …sunt trecute laaa C A L I T A T I ..in alte tari…dupacate stiu; gangsterii subt gangster si au statutul lor..bashescu ..aceasta unealta dracului…catarata n spatele tarii dar mai ales al boborului..nu stiu cum si o fi platind publici\tatea , adica ABONAMENT ori DAY by DAY…ca si un mitocan cunoscut si recunoscut dar cel putin ..poate fi acuzat de furtisaguri cred ca ci cultura I a permis doar misitul ofiterilor care incadreaza clubul armatei..

  5. Lenuței..
    Daunazi, în Kazan, Rusia, liderul kazahilor Tokaev, împreună cu Putin au dat startul „Jocurilor Viitorului”un fel de JO unde au fost înregistrați participanți din 104 țări..Au fost chiar și din SUA. Totul a fost bine și frumos..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.