„Revoluția fiscală” care va lovi în companii

Programul de guvernare ajustat prevede înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018.

„În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse natural și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finan lul anului 2017. Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea două sau trei trepte de impozitare”, scrie în programul de guvernare.

Ministrul propus la Finanțe Ionuț Mișa a precizat joi că noul impozit va avea trei trepte de impozitare. Astfel impozitul pe cifra de afaceri va fi diferențiat pe trei praguri: 1%, 2% şi 3%.

Opoziția critică dur măsura. „În loc să lăsăm companiile să se dezvolte, Dragnea, Georgescu (Florin Georgescu, n.r.) și Vâlcov le dau pur și simplu afară din țară obligându-le să-și mute sediile sociale în altă parte în UE”, susține senatorul liberal Florin Cîțu. Analistul Ionel Dancă spune că obiectivul principal al noului program de guvernare este o impozitare mai mare îmbrăcată în noi promisiuni de majorare a salariului minim şi a punctului de pensie.

„În realitate, execuţia bugetară din primele luni, în care veniturile au fost mai mici decât cele prognozate iar cheltuielile mult mai mari decât erau anticipate, au dus la această nevoie disperată de resurse financiare pentru acoperirea promisiunilor lor nerealiste. Soluţia propusă, din păcate, este o recunoaştere a incapacităţii şi incompetenţei de administrare şi colectare a veniturilor bugetare. Renunţarea la impozitul pe profit şi înlocuirea acestuia cu un impozit pe cifra de afaceri este un barbarism fiscal pentru o administraţie care se dovedeşte incapabilă să reducă evaziunea. Ținta sunt companiile cu venituri mari dar care prin scheme de optimizare fiscală legale raportează un profit mai mic decât ar fi aşteptat. La fel de vizate sunt şi societăţile cu cifra de afaceri mai mici, din zona IMM-urilor care raportează frecvent pierderi. Şi pentru unii şi pentru alţii, statul nu mai lasă loc de opţiune şi impune într-o manieră grosolană un mod de taxare primitiv. Efectul, din păcate nu va fi cel dorit, pentru că un regim fiscal neprietenos are consecinţe negative pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte atragerea de investiţii şi dezvoltarea afacerilor”, afirmă Dancă.

În 2015, companiile din România au raportat o cifră de afaeri totală de 275 miliarde de euro, iar profitul net a fost de 18 miliarde de euro. Astfel, statul a colectat un impozit pe profit de 2,8 miliarde de euro. Dacă în 2015 ar fi fost regula cu 1% din cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit, atunci statul ar fi încasat mai puțin, 2,66 miliarde de euro. Pentru a analiza impactul acestei modificări fiscale, de înlocuire a impozitului pe profit cu unul pe cifra de afaceri, trebuie puse în oglindă primele două companii din România – Automobile Dacia și OMV Petrom. Producătorul auto a terminat 2016 cu un profit de 457 milioane de lei și a plătit statului un profit de 73 milioane de lei. În condițiile unui impozit pe cifra de afaceri de 1% ar fi dat statului 200 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 20,7 miliarde de lei. Adică de aproape trei ori mai mult. OMV Petrom a raportat anul trecut vânzări de 16,25 miliarde de lei și un profit de 1,04 miliarde de lei. Asta înseamnă un impozit plătit de 145 milioane de lei. În cazul unui impozit pe cifra de afaceri, OMV Petrom ar fi plătit 125 milioane de lei, adică mai puțin pentru că ar fi avantajat de un profit mare.

Pentru companiile cu pierderi, impozitul pe cifra de afaceri lovește și mai rău pentru că pe lângă acoperirea pierderilor ele trebuie să mai și plătească în plus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.