Dosarul  Roșia Montană. Se caută „criminalul”. A ştiut foarte bine

Dosarul Roșia Montană, ploaie de acuzații în buza verdictului. Social-democrații arată acuzator către Cioloș, iar Dacian Cioloș către ei.  PSD-iștii acuză că fostul premier Dacian Ciolos se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi „situaţia critică” în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de PSD, „românii riscă să plătească prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Cioloş, Orban şi USR”.

„PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloş este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană. Cetăţenii români trebuie să ştie acest lucru! Indiferent de decizia pe care o va comunica instanţa internaţională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roşia Montană, Dacian Cioloş a ştiut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deţinătorul dreptului de exploatare”, se arată în comunicat.

PSD-iștii susţin că Cioloş „a ştiut foarte bine” că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român şi că toţi contribuabilii din România ar putea fi obligaţi să plătească daune uriaşe, cu un impact negativ uriaş asupra economiei naţionale.

„Sub acest aspect, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi se descalifică definitiv pentru orice funcţie de demnitate publică. Cioloş nu mai poate cere votul cetăţenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriaşe! La fel de vinovat este şi premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului. De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniştrii săi din Guvernul Cîţu, s-a opus cu vehemenţă retragerii dosarului de la UNESCO, deşi ministrul Finanţelor de atunci a atras atenţia că România riscă să plătească daune uriaşe cuprinse între 0,5 şi 3,5 miliarde de dolari”, afirmă social-democraţii.

Potrivit acestora, „aceiaşi protagonişti sunt responsabili şi pentru achiziţiile supradimensionate de vaccinuri COVID”, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro.

„Românii trebuie să ştie din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaţionale! PSD subliniază că nu pune în discuţie nici oportunitatea şi nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roşia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin guvernele de dreapta care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloş, Orban şi USR l-au încălcat cu bună ştiinţă, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă”, menţionează comunicatul.

Reacții lui Cioloș

PSD a ales să îl apere pe Victor Ponta pentru „prejudiciile” şi „dezastrul” Roşia Montană, a afirmat, luni, Dacian Cioloş, care îi cere premierului Marcel Ciolacu „să îl dea afară” pe acesta din Guvern.

„Marcel Ciolacu, dă-l afară pe Ponta imediat din Guvern! PSD-ul a ales să îl apere pe Ponta pentru prejudiciile şi dezastrul Roşia Montană, unde orice om de bun-simţ vede în documente că este singurul vinovat şi să se scufunde împreună cu el. PSD-ul lui Marcel Ciolacu ar trebui să-i ceară scuze poporului român pentru acest prejudiciu, iar cei care au pus la cale toată afacerea să plătească până la ultimul leu. Marcel Ciolacu, aflat în campanie, ar vrea ca altcineva să plătească prejudiciile pentru oalele sparte de prietenul său Ponta, care s-a angajat, în 2013, în numele statului român, să dea în exploatare acel zăcământ ştiind că este protejat prin lege. Angajament pe care tot Ponta şi tot PSD-ul l-au trântit în Parlament şi au dat ocazia companiei miniere să le ceară bani românilor”, a precizat Cioloş, într-o declaraţie de presă.

El se întreabă „cine beneficiază din jongleriile pe bursă cu acţiunile firmei canadiene”.

„Îl întreb pe Marcel Ciolacu oare cine beneficiază din jongleriile pe bursă cu acţiunile firmei canadiene, care cresc după ce el a spus public, înainte de o decizie a tribunalului, că statul român va pierde procesul? Oare nu tot ei, pesediştii, cu Ponta şi prietenii lui beneficiază? Iar preocuparea PSD, în loc să fie expunerea lui Ponta drept vinovat, este o eventuală candidatură a mea. Ştiu că ar vrea să tremur de frica lor şi să nu mai candidez, ca să le rămână ţara pe mână total şi să facă cu ea ce le trece prin cap. Acest lucru nu se va întâmpla.”, a transmis Dacian Cioloş.

Anterior, Dacian Cioloș Cioloș i-a cerut lui Marcel Ciolacu să pună la dispoziția publicului toate informațiile referitoare la cazul Roșia Montană, în special modul în care s-a apărat statul român. Compania minieră a dat în judecată statul român după ce Victor Ponta a promis în 2013 eliberarea avizelor necesare exploatării iar apoi majoritatea PSD-PNL, speriată de reacția publică, a trântit în Parlament proiectul, a arătat Cioloș.

„Victor Ponta manevrează din umbra lui Marcel Ciolacu dosarul Roșia Montană. Există riscul ca premierul Marcel Ciolacu, consiliat de Victor Ponta, să încerce să ascundă opiniei publice responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation. Compania minieră a dat în judecată statul român după ce Victor Ponta a promis în 2013 eliberarea avizelor necesare exploatării iar apoi majoritatea PSD-PNL, speriată de reacția publică, a trântit în Parlament proiectul.
Din acest motiv i-am transmis azi premierului Ciolacu – împreună cu alți colegi europarlamentari, parlamentari și activiști civici – o solicitare oficială în care îi cerem punctual:
să pună la dispoziția semnatarilor, precum și la dispoziția publicului toate informațiile deținute privitoare la Cazul Nr. ARB/15/31 din cadrul International Centre for Settlement of Investment Disputes (Gabriel Resources Ltd. and Gabriel Resources (Jersey) v. România), în special apărările formulate de către statului român, precum și Decizia instanței arbitrale, în integralitatea sa.
să pună la dispoziția semnatarilor și publicului corespondența primită de la ICSID, în special cea cu privire cererea de publicare integrală a motivării deciziei, precum și răspunsul Guvernul României (în formă din care să reiasă în clar semnatarul răspunsului).
Toate aceste informații prezintă un deosebit interes public având în vedere prejudiciul major produs statului român drept efect al deciziei menționate ca urmare a aprobării în 2013 de către Guvernul României, condus de premierul Victor-Viorel Ponta, a proiectului de dezvoltare de la Roșia Montană.
Îl informez pe Marcel Ciolacu că ascunderea informațiilor solicitate poate influența eventuala răspundere penală a semnatarilor contractului și, în cazul nesoluționării legale și în termen a cererii, ne rezervăm dreptul de a ne adresa organelor competente, conform competenței administrative și, respectiv, penale”, a transmis Cioloș pe pagina sa de Facebook.
Ce spune și Ludovic Orban, fost premier

„Cazul Roşia Montana nu poate fi privit strict prin prisma Guvernului actual. Aici povestea începe demult, în care practic licenţa de explorare/exploatare a fost transferată gratuit de la Minvest – că de acolo pleacă toată povestea – către Gold Corporation, decizie care, dacă ţin eu bine minte, a fost luată cam în 1999. Ulterior, statul român şi instituţiile statului român nici n-au luat decizia să respingă, pe bază legală, toate solicitările de începere a exploatării, dar cu argumente (…) ba, dimpotrivă, dacă ne aducem aminte, a existat un premier în nărăvaşa istorie a acestui proiect Roşia Montană, care a iniţiat un proiect de lege prin care dădea derogare de la toate procedurile de obţinere a avizelor de mediu – acorduri de mediu, avizul Apelor Române şi aşa mai departe – printr-o lege pe care ca premier a aprobat-o şi după aia ca deputat a spus că n-o mai sprijină”, a afirmat Orban într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

El a amintit că a făcut parte dintre cei 44 de deputaţi ai Partidului Naţional Liberal care, împotriva deciziei USL, nu au votat proiectul de lege.

„Cei 44 de deputaţi PNL au picat proiectul pentru că nu au votat proiectul de lege, deşi se luase decizia la nivelul USL-ului. Ulterior a intervenit şi înscrierea, cu care am fost de acord, înscrierea la UNESCO ca sit, dar nu tot arealul respectiv, ci ceea ce trebuia protejat, adică minele romane. Or, evident, aici, prin documentaţia care a fost depusă, au fost trecute în mod artificial inclusiv galerii care erau din perioada mineritului din perioada comunistă, au fost trecuţi dealuri, munţi băgaţi în sit-ul de la Roşia Montana”, a detaliat Orban.

Potrivit acestuia, „n-a existat cu adevărat un comportament corect în această situaţie şi toate deciziile luate de guverne de-a lungul timpului au creat posibilitatea pentru companie să ne dea în judecată şi să câştige la Curtea de arbitraj”.

„Nu mai vorbesc de decizia de reprezentare a României în procesul cu Roşia Montană şi mai ales de poziţiile care au existat de-a lungul timpului din partea firmelor de avocaţi care au reprezentat România, a lipsei oricărei disponibilităţi din partea Guvernului de a încerca să găsească o soluţie care să stea în picioare, să fie legală sau, cel puţin, dacă există o respingere, să fie o respingere temeinic motivată de încălcarea legislaţiei de mediu. (…) Vinovaţi pentru acest prejudiciu sunt toţi cei care au fost implicaţi de a lungul timpului în acest mod de a susţine pe faţă, implicit sau explicit, această firmă”, a transmis Ludovic Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8515 Articole
Author

41 de Comentarii

 1. …au inceput voleiul cu pisica moarta…ei, baieti, din noiembrie, dupa ce se termina alegerile, sa va faceti boccelutele, va punem pe toti la on loc, veti avea o viata de om sa va certati!…casa, masa, de la stat, paza permanenta…

 2. Guvernul Ciolos a fost cel mai slab din toată istoria României. Și cel mai ticălos. Iar Iohannis cel mai fricos și prost președinte.

 3. Intrebare, cine a încredințat rezervele de aur pentru exploatare? PSD ul a văndut tot , cu Nastase care a dat miliarde la americani pentru autostrada nefacuta! Vine Ciolacu ca nevinovatul sa dea vina pe Cioloș, Le sta in găt! Un tip de bun simț și competent normal sa-i scoata din minti! Se pare ca sondajele spun îi scot din minti!

 4. Coloș e vinovat pentru că pesedeala nu și-a văzut contractul secret de jefuire a aurului românesc, pus în aplicare.Apropos, de unde până unde au ajuns toate deșeurile astea politice stăpâne pe ceva care n-a fost niciodată al lor?

 5. Aceasta a fost miza de-a dreptul criminala a dezincriminarii infractiunii de subminare a economiei nationale. La adapostul ei au fost date cele mai mari tunuri postdecembriste. Ar fi de mare interes pentru tot romanul, sa afle cine au fost corifeii acestei decizii tradatoare, pe ce s-a fundamentat si semnatarii, pe toate etapele. A o invoca acum, este pentru naivi.

 6. istoria pleaca se la prim ministru Ponta ,antipaticul Ciolos a mostenit o afacere ratata, ce mai era sa faca cu niste mine fara aur,dar cu galerii de acum 2000 de ani
  Proiectul Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este „tipic pentru operațiile imediate care compromit definitiv dezvoltarea de largă perspectivă a zonei” și „echivalează cu radierea unei părți notabile din suprafața unui județ și a două milenii de istorie”, a susținut Uniunea Arhitecților din România (UAR), într-o poziție oficială exprimată în 26 noiembrie 2010.
  PSD ar trebui sa inceapa cu Ponta ca e la indemana care a fost prim ministru intre 7 mai 2012 – 4 noiembrie 2015
  in mandatul sau:
  -August 2013 – Guvernul român a aprobat şi emis un proiect de lege privind „unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roșia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităților miniere în România
  -Octombrie – Noiembrie 2013 – O comisie parlamentară specială este formată pentru a analiza proiectul de lege pentru modificarea legii minelor recomandând in final respingerea acestuia

  -Decembrie 2013 – Proiectul de lege pentru modificarea Legii Minelor a fost dezbătut şi a cazut la vot în Camera Deputaților unde nu a reușit să adune numărul minim de voturi necesare pentru a fi adoptat
  -Ianuarie 2015 – Gabriel Resources trimite o scrisoare oficială către Primul Ministru Ponta susținând soluționarea pe cale amiabilă a diferendului privind acordarea autorizației.nu s-a facut nimic, pe proces scrie in clar Victor Ponta
  Ciolos a fost prim ministru intre 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017 cu Vasile Dîncu PSD viceprim ministru

 7. Asa cum „marele jurist al neamului”Adrian Nastase a devalizat Romania prin fraudarea de catre OMW a resurselor interne de petrol si gaze dind unui stat strain printr-o firma de ap.monopolul asupra lor,si toti „stralucitii ” juristi mafioti sunt incapabili sa anuleze contractul -bir pus pe grumazul tarii,asa si „marele procuror”Ponta Victo s-a angajat el cu Kelemen Hunor de la cultura contra unei mite de 70 mil euro sa „procure avizele”lui Frank Timis Gabriel resources,un excroc drogat camionagiu prin Australia pt.”dreptul de exploatare”al aurului .S-a dus in parlament cu un proiect de scandal pt.o firma privata,s-au speriat PSD-PNL si a cazut proiectul.In loc sa reolve pe cale amiabila-daca era posibil,intervine Ciolos si desi Ro se angajase sa respecte „contractul”ilegal si batut de toti peretii-excrocherie gen vancouver,s-a dus cu Suteu si au inscris Rosia Montana in Patrimniul Unesco etc.
  Acum se bat cap in cap acesti banditi ordinari,antijuristi-procurori facuti cu lopata si toti politicii mituiti,oare Manole BNR,ce zice si ce face cind stia de hotie si ce face Vancouver cu excrocul Frank Timis?
  Sa se impute lor toate sumele potrivit raspunderii ministeriale si a actelor normative pe care le-au incalcat!Ce cauta frafaraua de Ponta la guvern cind el este un golan nepregatit,iar Ciolos alta lichea contra Romaniei,nici-unul nu are dreptate!Iar Ciolacu s-asi puna juristi,nu lichele grase si sa scoata banii din buzunarele lor doldora!
  Tradatorii au adus tara mai rau ca in Ucraina,devalizind pe timp de pace tot ce au avut in administrare.
  Ancheta parlamentara si cu Gazmunai gaz si cu Exxon ,cu OMW si Romgaz pe unde pirjolesc imbuibatii si tradatorii,in detentie cu catuse este locul lor!

 8. De ce Cioloș nu a făcut public contractul ca să vadă românii cine sunt vinovații? Eu l-aș fi dat publicității să știe românii care acum vor plăti. De bețivul ăla ordinar petrov nu aveți curajul să ziceți nimic, sau de robotul săsesc. Mai terminați cu prostiile. Când Șova a zis că va publica contractul cu Bechtel l-au băgat în pușcărie. M-am săturat de proști!

 9. ce o mai da ti dupa cires; in cazul acestui ins fara neam si tara..a fost clar de la inceput ce urmareste ..siii I a mers unsa ..asta deoarece stapanii care l au cocotat in prepeleac erau insi cu influenta .si cu sprijin …”calificat”asta merita inchis ..si cercetat cand completulisi adduce aminte ..daaa ne este frica de IOROPA ..ce o sa zica lumea ceor care au beneficiat de SERVICIILE ACESTUI INS …DE NIMIC..DAAA CRED CA NICI CEI MENITI SA DESLEJE ENIGMA ..S …FARA TRAJERE DIN INIMA..NUMAI HOTI, INSI CARE STAU LA PANDA SI SLUGI CARE LE SCURTEAZA VEGHEA…BIET BOBOR..BIATA NATIE RAMASA N DISPRET,

 10. Se știe clar cine și câți au semnat! De secretizarea e prima acțiune obligatorie! Apoi ședințele înregistrate! Dar, sa nu uitam, hotul striga hoții, asta e practică veche in politica românească.

 11. @05 FEB. 2024 LA 17:23
  Ce sa zicem de Base-Petrov?
  Ca a iesit si a spus ca „bea cafea” din iazul cianurat,atit este de „curat?”
  La manifestatia pt.a se permite exploatarea Rosia Montana,aa fost si Ponta cu echipament de „miner” si aia, Firea care desigur „lupta pt viitorul copiilor ei”,asa cum se lauda azi,aceasta mizerabila ce a uitat de aziluri,ca vrea binele poporului!
  Mitele sunt la ei in buzunare,in averile lor, de la Alba la Baia Mare si peste tot,la BNR la Ponta in sarsana ,in Ilfov.Pina si dl.Cosea iesea si face lobby pt.niste redevente mizerabile!Economisti,finantisti,bancheri sa scoata mitele adunate si sa putrezeasca in inchisori alaturi de procurorii lenesi si abuzati de pensii speciale!Au fost instante care au anulat avizele si autorizatiile lor frauduloase, deci exista dovezi pt.a se imputa prejudiciul in urma judecatii litigiului si care va stabili legaturile de cauzalitate in producerea lui.

 12. EVIDENT principalii responsabili sunt cei care au Încheiat Contractul cu RMG,
  Clauzele din contract – dacă au fost încheiate în Defavoarea României !
  si de ce Statul a Ascuns intenționat acest dosar ani de zile ?!
  Oricum RMG NU putea începe exploatarea
  deoarece Nu obținuse Autorizatia de Mediu din cauza Exploatării cu Cianuri.
  În cazul acestui contract cu RMG era o mare Coruptie, implicati erau cei din guvern, prefecturi si primării din Apuseni, Minvest Deva, etc.
  Și totusi DNA știa de toate astea si Nu s-a implicat puternic si în mod real
  pentru a ancheta coruptia imensă si a rezolva cazul, astfel
  litigiul cu RMG Nu ar mai fi început, iar regulile de arbitraj international NU se mai aplicau. Faptul că DNA si alte institutii ale statului Nu au rezolvat situatia aici în țară, arată clar că NU sa dorit acest lucru
  din diferite interese personale.

 13. Un Român:baiatu ,primul ministru se ocupa de economie,nu presedintele,care e vax la economie,mai citeste
  pt tine ,parlamentul era controlat de PSD care avea majoritatea si tot nu a trecut lege concesiunii ;nu o mai dati cotita ,e afacere 100% PSD ca si cu taiatul padurilor cu Gerald Schweighofer

 14. Ciolos a avut atata minte sa nu dea semnaturi pentru aceasta exploatare miniera. A lucrat ca si comisar european si stie bine ce poate fi semnat. Minte la creier nu au avut Ponta, Nastase si toti ceilalti care au semnat. Ca este patrimoniul UNESCO este f.bine.Se poate trai si din altceva nu numai din mineritul cu cianuri. Cate comisioane cei ce au semnat 2au primit de la aceasta firma canadiana?!!! Acum se sparge buba si pute puroiul!!!

 15. Faptul ca Romania a depus cererea la Unesco nu face decat sa dea castig 100% in instanta celor de la Gabriel Resources.
  Practic, le-a oferit pe tava miliardele de euro.
  Vedeti acum ticalosia hashtag rezist USR?
  Ati votat cu cap in 2019! Felicitari! Hai, inca un Johannis!

 16. Dar ia sa vedem,Ciolacu nu stie? Nu si el face parte din cei pesedisti care au blocat o lege care proteja Rosia Montana ? Acum si cu banii luati si cu aurul dat pe gratis. La fel si cu Bechtel,la fel si cu Petrom,la fel si cu padurile.Tot PSD este in spate la toate aceste tampenii.Era sa uit de Dragnea si gazele din Marea Neagra. Mai criminali si distrugatori de tara ca acesti FSN-isti nu gasesti.

 17. NewsReader Ba tandala,tu nu stii ce vorbesti. Esti pe langa total.Ce mama naibii aveti unii in cap de nu ganditi rational? Prostia si ura va intuneca bruma de minte ce o mai aveti.

 18. din ce citesc pe aici unii ar fi trebuit sa fie demult la puscarie.
  banii ar trebui sa fie retinunti din pensiile speciale ale unei caste care nu si-a facut datoria la timpul potrivit ca sa nu mai ajungem azi in aceasta situatie ca pentru asta ii recompensam cu pensionari la 50 de ani si mii de euro

 19. Nu i prost ala care cere 2 mld, i prostavan statul care plătește in speță politcienii care arunca 2 baterii de Patriot in mana iudeului Gabriel.

 20. Eu am citit proiectul celor de la RMGC. Acești asasini economici vroiau să exploateze prin cianurare (iar apele contaminate ar fi fost deversate în aer liber, într-un lac de acumulare construit prin indiguirea Văii Cornei) resursele auro-argentifere de la Roșia Montană (despre alte metale rare precum wolfram nu se spunea nimic, deși ar fi fost exploatate și acestea), noi urmând să incasam praful de pe tolba! Proiectul nu a pornit deoarece RMGC NU A OBȚINUT ACORDUL DE MEDIU, iar Curtea de Apel Brașov le-a ANULAT DEFINITIV certificatul de descărcare arheologica a masivului Cârnic deoarece a fost obținut în mod ilegal !. Dacă s-ar fi realizat acel proiect, acum am fi avut întreaga zonă distrusa de acel proiect minier la suprafață, dar am fi avut și de gestionat (cu bani de la buget!) imensele probleme de poluare provocate de lacul artificial în care RMGC vroia să stocheze apele poluate rezultate în urma procesului de cianurare a mineralului auro-argentifer).

  Cum ar fi putut autoritatile române sa aprobe proiectul celor de la RMGC atat timp cat aceasta firma nu a indeplinit conditiile legale pentru a obtine acordul de mediu? Iar in lipsa acordului de mediu este ilegal sa primeasca ”unda verde” un asemenea proiect.

  Daca RMGC ar fi obtinut acordul de mediu, iar firma ar fi fost impiedicata sa deruleze proiectul lor, atunci avea logica sa fie despagubiti. Dar in conditiile in care ei nu au respectat legea, in conditiile in care RMGC NU a obtinut acordul de mediu pentur ca nu indeplinea conditiile legale (mai mult chiar, le-a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Brasov certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic pe motiv ca a fost obtinut in mod ilegal), care este JUSTIFICAREA pentru care România sa fie obligata sa plateasca despagubiri celor de la RMGC?

 21. Corect,adevarat si toata consideratia pentru majoritatea comentariilor cu o nota distincta pentru #ileana de la 17:17 si 17:40 precum si pentru #Aristotel de la 17:57.Guvernul are obligatia fata de poporul roman sa desecretizeze(cum sa pui la secret contracte incheiate in numele poporului?Inseamna ca conducatorii ascund condusilor matraplazicurile lor!)toate contractele ,in primul rind acesta cu Gold Corporation Gabriel, de fapt cu excrocul sofer de camion prin Australia ,Frank Timis, originar din Borsa jud.Maramures.Apoi dati pe mina Procuraturii ca aici nu ar trebui sa opereze Prescriptia faptelor.Apoi condamnati si recuperarea prejudiciului ca tilharii (de la A.Nastase in coace)au bani sa acopere!

 22. Nu eu vb cu ura, ci propaganda hashtag rezist USR a injectat ura in societate si l-a sustinut pe Johannis, stiind ca este mai rau decat Dancila. (NewsReader)

 23. Stati linistiti ca nu se va intimpla nimic! Platiti si gata! Platiti si votati,am vrut sa zic..

 24. Cristache
  Povestea-i veche și nu mai este cazul sa intru în amanunte.

 25. DIVERSIUNEA „Rosia Montana” are un istoric care aproape se suprapune cu „democratia securista pseudocapitalista mioritica si cu toate acestea AGENTII SOVIETICI care opereaza oficial, dar si SCLAVETII de pe forum, se intorc doar pana la 2013 si numai pentru
  ca sentinta pica in an electoral!!! Sa nu ne facem iluzii, indiferent care varianta acuzatoare o sa fie dovedita dupa studierea eventuala a documentelor, daca ne vor fi prin absurd puse la dispozitie, nimeni nu o sufere vreo consecinta!!!

  AMARASTENII nu au stiut cum s-a achiesat DIVERSIUNEA in anii 1990 cand camarazii COMINTERNISTILOR Del Ponte si Ciocolos au fixat JALOANELE care chiar daca se derula normal contractul, Romania suferea pierderi uriase, FINANCIARE si in plan ECOLOGIC!!!
  Contractul s-a incheiat stiindu-se ca AGENTUL CIe/Sie Timis e doar un INTERMEDIAR si ca EXPLOATATORUL real urma sa foloseasca o TEHNICA DEZASTRUOASA, CIANURA!!! Practic, din 2013 Del Ponte a dat un nou aviz in contextul in care Securitatea sensibilizase
  deja AMARASTENII cu cianura, iar CAMARADUL sau Ciocolos a asigurat interventia UNESCO care NIMICEA contractul, asa cum fusese REGIZAT!!! In aceste conditii Romania nu mai putea beneficia de AURUL si adiacent de METALELE PRETIOASE INDUSTRIAL existente la Rosia Montana!!! In plus spusesem deja de SPECULATIILE COMINTERNISTULUI Söros din care CEI PATRU ESCROCI ai Secu si Comintern, Söros-Timis-Ponta-Ciocolos, si-au luat partea leului, restul fiind predat la PUSCULITZA PARTIDULUI MONDIAL!!!
  castigat deja MILIARDE

 26. MISHTEAUX spune ca „proiectul: ROSIA MONTANA” a fost de la inceput un simplutz:
  TUN pe BURSA americana 😉😉😉🤞❤️❤️❤️
  [n-ati vrea sa stiti cu acte CATI sunt murdar implicati 🙁 , unii la ananghie electorala americana azi 🙁 :D]

  unde „aia” 😉 se apucasera sa vanda actiuni de sute de milioane de koko … prostilor americani pe BURSA
  doar pe promisiunea unui „prim-ministru” 😀 cum ca … MINA e LEGALA 😛 !
  Bah … ma lashi ?
  HAHAHA !😢😢😢
  E clar ca TUN-ul a dus la: … vandusera actiuni la GABRIEL 🙂 de aproape un MILIARD de koko „investitorol yankei”
  pagubitii cu actiunile ajunse ZERO, fac gargara si … tikiati mei ❤️ tre’ sa scoata malaiul … AZI (fiind ei insisi in proces cu actionariatul lor 😛 )
  Dar de unde … 😀 Din ghiara „lor” nu mai iese nimic, odata banii dati ! SHALOM❤️😎❤️ ! 🙂
  Deci s-au gandit acum …
  ca tot ii razboi si „lumea nu-i atenta” s
  a mai puna de-o „despagubire” pentru actiunile, acum fara valoare , insa vandute (ca „blana ursului din padure” 🙁 ) inainte ca totul sa devina LEGAL mineritului la ROSIA MONTANA
  S-au gandit s-o mai faca odata … tot pe BURSA si tot cu ajutorul „ROMANIEI” 😐 !

  Sa cresca artificial-speculativ dinnou pretul acestor „actiuni GABRIEL” de mandra pomina,
  pentru ca mai tarziu sa declare DINNOU mina NON_RENTABILA ! Nu mai e aur in ea 😀 !

  PS: Chestiile astea marunte nu ma privesc insa avand acces la DOSSAR m-am uitat putin prin el ! 😮
  CONCLUZIA … in acest „specific” caz, in acest SPECIFIC TIMP …
  NU CAUTATI UNDE TREBUIE (nu vreti sau NU PUTETI 😉 ?)
  … sforile-s de-afara ! 😉

  Toate cele bune … 🙂
  IQ=?

 27. „astia” de cer „despagubiri” vandusera fara FINALIZAREA LEGALIZARI MINERITULUI la Rosia Montana 😀
  cum ti-ar vinde un EXCROC: „blana ursului din padure” ? 😀

  HAHAHA !

  Si ❤️SHALOM ami au si pretentii la despagubiri pe motiova ca … PADUREA n-avea URS ? 😛

  IQ=?
  😉

  (@mishteaux … ai vizibil accesla prea multe daca …Doamen feri! … sti NOMINAL ! 😐 NOROC ca tu , ca „stapanul paianjenilor din retea” nu spuibi balos in supele „altora” ! SHALOM cu draaag ❤️❤️❤️)

 28. PONTA chiar e vinovat la faza cu ROSIA MONTANA
  desi n-a fost asa de nevinovat la faza cu CHEVRON 😉 @Dan Doran stie ?

  totusi trebui sa-i iau apararea … PONTA nu atrecut o „LINIE ROSIE”, a stiu cand sa se opreasca in cazul CHEVRON si gazele-de-sist 😐 … si si-a reparat „ecologist” 😉 greseala ! = Are viitor in politica inca …
  (poate-i ajutat , si , nu de rusi 😉 ! ci de amici din NATO 😐 !)
  Din partea mea (dar cine-s eu? 😐 ) e absolvit de pacate !

 29. @charlie
  un film pentru tine..si prietenii tai
  Russia 1985-1999: TraumaZone
  interesant..iti deschide capul…
  BBC
  cauta si il vei gasi

 30. Ciolas a salvat roșia montana, r o afacere întemeiată pe șpagă, corupție, s a dat aurul fără licitație către o firma controlata de Frank Timiș. E o afacere securista PSD, pentru ce sa plătești despăgubiri , trebuie trași la răspundere toți cei implicați iar toate contactele de concesiune in care este implicat Frank Timiș verificate și rezilitate

 31. Excelente comentarii, dar asa cum au spus unii mai sus, cei vinovati vor fi exonerati de orisice raspundere si de orisice vina! Paguba va fi aruncata in spatele poporului roman , va fi trecuta la datoria publica si cum se aude fiecare roman, inclusiv copii de tata, va trebui sa scoata din buzunar cate 110$, ca d’ aia exista acest popor trist , pentru a fi jefuit de ai lui!

 32. Intre 1985 si 1989-1991 a existat oficial URSS, nu Rusia, cum sustin SCLAVETII SOVIETICI gigei carora le trenura nadragii atat de groaza, cat si de respect cand vine vorba de PATRIA TUTUROR MACELARILOR Lumii!!!

  Eu NU AM PRIETENI pe forum, NUMAI DUSMANI fanatizati de IDEOLOGIA GENOCIDULUI, IENICERI MARXIST-LENINISTI…Eu NU AM PRIETENI nici pe site, majoritatea purtand cu ei REFLEXELE iepocii de AUr de care nu vor scapa niciodata…

 33. Mă,.. Să nu-mi ziceți că acu găsiți unu, sau doi de vină și gata.. se incheie cazul.. NU BRE, aveți extrem de mulți implicați,..pînă și primarii și BOR, Aveți pe Puiu, aveți mulți alții care au cîștigat la bursa, pentru că erau implicați. Deci ai un batalion de penali in acest caz. Și se știe.!! Vreau să văd că știți și voi. Doar aveți salarii nerușinate ca să le știți..

 34. Cu toata stima si cu tot respectul, lumea murmura ca astia trebuie impuscati toti.
  Care a pus umarul la devalizarea Romaniei, harst!
  Alta solutie nu e.

 35. Superproducția Casei de Filme SECU, filmul de comedie spumoasă „Roşia Montană şi miliardarii din banii fraierilor” nu se va încheia cu o bătaie cu frişcă, pentru că mâncarea preferată a politicianului-securist român este altceva, ceva mult mai maro, cu miros foarte puternic şi multe muşte pe el… Urmează bătaia cu 💩💩💩 în care găştile de politicieni-securişti îşi vor spune „Ba, p-a mătii!” şi se vor adresa maro de sus până jos către poporul manelist şi prostit: „Noi suntem imaculați şi ne iubim țara! Ceilalți sunt de vină!”.

  Din 10 februarie în cinematografe!

 36. Securicii khazari s-au repliat shi razbunat dupa eshecul lor cand au atacat BNR=Furtul secolului=Filmat shi reconstituit. Deci khazarul tov.Tzapul, fostul secretar PCR, Emil Constantinescu, in calitate de geolog raporta ca nu mai este rentabila exploatarea din Roshia Montana, atunci cand Ceashka vroia sa scape de datorii chiar shi cu aur, deja facut din banca. Pastra totul pentru vremuri noi, shtiute mai ales de alt geolog, pistolarul Gelu Voican Voiculescu, condamnat pentru gainarii pe vremea impushcatului ciuruit de Craciun. Cu atatea dezastre financiare, politicienii&securicii ce papusheaza ajung sa mai faca un pas shi sa se declare grup organizat infractzional=minoritar in dauna majoritatzii de mamaligari, ca asha se vede din Cosmos, ca imparatul e gol, iar shandramaua de kolonie Romania, este mai rau ca in lumea 3-a. Ori ajung sa se toarne shi sa se omoare intre ei, ca sa nu explodeze mamaliga, ori vor pregati o Dictatura mai ceva ca altceva a burgheziei proletare? Problema kamunizsta mai ales organizata subteran este mult mai stufoasa=cancer care are un singur leac, tratarea de la radacina, aproape imposibila datorita sprijinul extern al Marii Oculte, ce vor distrugerea mai ales a tot ce este mai bun ca ei=Satanishtii Boului de Haur.
  O zi buna.
  Con
  P.S. S-a pus in carca lui Ceashka genocidul shi distrugerea tzarii, dar contabilizatzi comparand ce s-a facut atunci, shi ce s-a distrus acum de aceasta klika de securici khazari=agentziile din vest & est.

 37. sunt acei care au semnat concesiunea catre o firmulita de nu stia nimeni de ea. Sau stiau baietii destepti?
  Adica romanii extrag minereu de 2000 de ani si veneau niste unii sa ne invete meserie?
  Cine a refuzat sa cumpere aurul cu 40 lei per gram si in cativa ani ajunsese la 200 lei per gram?…
  Acolo este cheia.
  Ciolos a facut bine ca a blocat mizeria de proiect, plateam daune ecologice un sfert de tara pentru oceanul de cianura, mai studiati, ca nu doare.

 38. ”Se caută „criminalul”

  Desi la vedere o sa-l caute mult si bine. La cum sunt legile la noi…..
  Cred ca sunt criminalii, nu criminalul. Trebuie mers pe firul evenimentelor si acuzati toti cei care au facilitat acest deznodamant.
  Daca nici de data aceasta nu se gaseste formula juridica prin care sa ia acest purcoi de bani din buzunarul (averile) celor vinovati……va fi extrem de trist. O debusolare generala ne v-a cuprinde pe toti.
  Pe langa faptul ca romanii muncesc pt lichele, speciali, neamuri, amante -contra servicii execrabile, muncesc din greu si pt incompetenta si prostia celor care se cocoata in varful gramezii fara sa stie ”o iota” din ce inseamna sa guvernezi o tara, si cu o batjocura totala fata de banul public.
  Criminalul in acest caz se numeste ”platica”. Romanul, prostul de roman. Dupa ce isi da procentele de 60% pe taxe si impozite, vor da pt acesti ”criminali” si miliardele pt astfel de contracte, si miliardele pt dobanzi…..etc.. E de unde.
  Ca doar au stiut sa faca legi in asa fel incat sa nu poata fi trasi la raspundere.
  Sper, sper sa se gaseasca formula juridica prin care sa fie trasi la raspundere. Daca se va vrea orice e rezolvabil. Pt orice solutie trebuie sa fie o rezolvare corecta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.