Revoluţie în fotbal: S-a votat înfiinţarea Ligii Naţiunilor

Din 2018 începe o a treia competiţie inter-ţări la fotbal. Meciurile amicale între ţările europene vor dispărea cu desăvârşire. Liga Naţiunilor va avea 4 divizii. România se află la graniţa dintre diviziile B şi C. Sigur o echipă de la periferia fotbalului ajunge la CE. Simulările Cotidianul.ro privind Liga Naţiunilor.

Adio meciuri amicale

Joi 27 martie, în cadrul Congresului UEFA care s-a ţinut în Kazahstan, la Astana, a votat în unanimitate înfiinţarea competiţiei inter-ţări, Liga Naţiunilor, care se va desfăşura din doi în doi ani şi va avea finala în anii impari (ani în care nu se desfăşoară turnee finale ale campionatelor europene şi mondiale – n.a.). Iniţial, un proiect care a „scăpat” în presă în 2013, în cotidianul norvegian „Dagblabet”, prevedea că meciurile din Liga Naţiunilor urmează să înlocuiască meciurile amicale disputate de echipele naţionale din Europa. Ulterior, la modul general, proiectul s-a modificat, dar, un lucru este cert, meciuri amicale între echipele naţionale
europene nu vor mai fi; se caută soluţii pentru ca să existe date de calendar pentru meciuri amicale între echipele din Europa şi echipe de pe alte continente.

Care ar fi formatul Ligii Naţiunilor

Cum se va desfăşura propriu-zis noua competiţie, încă nu se ştie. Formatul va fi discutat ulterior. Nu se ştie încă dacă la discuţii vor participa şefi/experţi de la cele 54 de federaţii naţionale sau totul va fi decis de experţii UEFA. O schiţă a ceea ce urmează să fie Liga Naţiunilor există însă.
– Cele 54 de echipe naţionale arondate la UEFA vor fi împărţite în 4 divizii (A, B, C şi D) în funcţie de coeficientul UEFA.
– Fiecare divizie va avea între 12 şi 14 echipe care vor fi împărţite în patru grupe.
– Meciurile din grupele diviziilor vor fi tur-retur şi vor avea loc în perioada septembrie-noiembrie 2018.
– Câștigătoarele fiecărei grupe din fiecare divizie vor juca tur-retur semifinale, după care finala fiecărei divizii se va juca pe teren neutru în iunie 2019.
– Echipa care câştigă finala Diviziei A, câştiga Liga Naţiunilor.
– Echipele care vor câştiga finalele diviziilor B, C şi D vor promova în divizia superioară pentru ediţia următoare a Ligii Naţiunilor.
– Ultimele clasate pe ultimul loc în grupele diviziilor A, B şi C vor juca un play-out. Echipele învinse în semifinale vor juca „finala de retrogradare”, învinsle urmând să retrogradeze în divizia inferioară pentru ediţia următoare a Ligii Naţiunilor.

Corelare între calificările la Euro 2020 şi Liga Naţiunilor

Înfiinţarea începînd cu anul 2018 a Ligii Naţiunilor va modifica şi calendarul (posibil şi formatul) calificărilor pentru turneul final al Campionatului European din 2020. Meciurile din grupele preliminare se vor juca toate în anul 2019. Se ştie, la turneul final (care se va desfăşura simultan în mai multe oraşe din Europa) vor participa 24 de echipe. Acum vine marea noutate. 20 de echipe se califică din grupele preliminare; 4 echipe se califică din Liga Naţiunilor, după cum urmează: teoretic, se califică fiecare câştigătoare de divizie; dacă însă o câştigătoare de divizie se califică din grupa preliminară de CE, atunci prima echipă din divizia respectivă necalificată din preliminarii ajunge la turneul final (din simularea pe care o vom prezenta mai jos se va înţelege foarte clar mecanismul – n.a.). Practic prin calificarea celor 4 echipe din Liga Naţiunilor se elimină barajele care aveau loc după terminarea
grupelor preliminare.

Simulare 1 Cotidianul.ro – cum ar arăta cele 4 divizii

Să presupunem că prima ediţie a Ligii Naţiunilor începe în acest an. Conform clasamentului „la zi” al UEFA la nivel de echipe naţionale, cele 4 divizii ar avea următoarea componenţă:

Divizia A: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia, Grecia, Rusia, Franţa, Bosnia&Herţegovina, Ucraina, Croaţia

Divizia B: Suedia, Danemarca, Elveţia, Belgia, Cehia, Ungaria, Irlanda, Serbia, Turcia, Slovenia, Israel, Novegia, Slovacia, România

Divizia C: Austria, Polonia, Muntenegru, Armenia, Scoţia, Finlanda, Letonia, Bulgaria, Ţara Galilor, Estonia, Belarus, Islanda, Irlanda de Nord, Albania.

Divizia D: Lituania, Moldova, Macedonia, Azerbaijan, Georgia, Cipru, Luxemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Insulele Feroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

(Pentru că ţările din „lumea bună” au multe echipe de club care ajung în fazele superioare ale Ligii Campionilor şi ale Ligii Europa, şi pentru că respectivele echipe au în componenţă şi mulţi jucători sud-americani, africani şi asiatici, Divizia A este posibil să fie alcătuită din 12 naţionale, pentru un calendar mai lejer – n.a.).

Simulare 2 Cotidianul.ro – cum ar arăta grupele în fiecare divizie

Un lucru este clar: la tragerea la sorţi, primele 4 echipe din fiecare divizie vor fi în prima urnă valorică, următoarele 4 în a doua urnă valorică ş.a.m.d. Mai mult ca sigur, tragerea la sorţi pentru grupele diviziilor Ligii Naţiunilor vor fi dirijate, pentru a se evita ca două echipe să nu se afle şi în grupa preliminară pentru CE şi în grupa LN.

Divizia A
Grupa 1: Spania, Anglia, Franţa,
Grupa 2: Germania, Portugalia, Bosnia&Herţegovina
Grupa 3: Olanda, Grecia, Croaţia
Grupa 4: Italia, Rusia, Ucraina

Divizia B
Grupa 1: Suedia, Cehia, Israel, România
Grupa 2: Danemarca, Ungaria, Slovenia
Grupa 3: Elveţia, Irlanda, Turcia
Grupa 4: Belgia, Serbia, Norvegia, Slovacia

Divizia C
Grupa 1: Austria, Scoţia, Ţara Galilor
Grupa 2: Polonia, Finlanda, Estonia,
Grupa 3: Muntenegru, Letonia, Belarus, Albania
Grupa 4: Armenia, Bulgaria, Islanda, Irlanda de Nord

Divizia D
Grupa 1: Lituania, Georgia, Liechtenstein
Grupa 2: Moldova, Luxemburg, Insulele Feroe
Grupa 3: Macedonia, Cipru, Malta, San Marino
Grupa 4: Azerbaijan, Kazahstan, Andorra, Gibraltar

Nu este exclus ca în urma presiunilor unor ţări din Divizia B, şi aceasta să fie redusă la 12 echipe, caz în care fie Divizia D va avea 16 echipe, fie Diviziile C şi D vor avea câte 15 echipe. În acest caz – dacă la data tragerii reale la sorţi – România nu se va afla în primele 24 în Europa, va juca în Divizia C.

Simulare 3 Cotidianul.ro – „turneele finale” divizionare

Să presupunem că fiecare cap de serie îşi câştigă grupa. Am avea următoarele „semifinale” şi finale („considerăm”că echipele cele mai bine plasate ies „învingătoare”)

Divizia A
Spania vs Italia; Germania vs Olanda; finală: Spania vs Germania; câştigă Spania – obţine trofeul Liga Naţiunilor

Divizia B
Suedia vs Belgia; Danemarca vs Elveţia; finală: Suedia vs Danemarca; cîştigă Suedia şi promovează în Divizia A

Divizia C
Austria vs Armenia; Polonia vs Muntenegru; finală: Austria vs Polonia; câştigă Austria şi promovează în Divizia B.

Divizia D
Lituania vs Azerbaijan; Moldova vs Macedonia; finală: Lituania vs Moldova; câştigă Lituania şi promovează în Divizia C.

Conform regulamentului, campioanele fiecărei divizii, adică Spania, Suedia, Austria şi Lituania se califică la turneul final al Campionatului European. Avem însă o problemă: Spania şi Suedia s-au clasat pe loc calificant şi în grupele lor preliminare pentru CE. Cum şi învinsele lor din finale, Germania, respectiv Danemarca, sunt calificate din grupele preliminare, atât din Divizia A cât şi din Diviazia B din Liga Naţiunilor se va califica pentru turneul final al Campionatului European echipa cea mai bine clasată în divizie, dar care a ratat calificarea în preliminarii.
Evident, în realitate, orice echipă are şansa ei să câştige divizia din care face parte şi, cu siguranţă, niciuna din Divizia D nu se va regăsi pe loc de calificare în grupele preliminare pentru CE. Deci aici va fi foarte clar, campioana ultimei divizii va ajunge la turneul final. Şi ar putea să fie oricare dintre „cele mai valoroase” – Lituania, Moldova, Macedonia, Azerbaijan, Georgia, Cipru – din această divizie. Aşa ar putea să ajungă Moldova la turneul final din 2020, iar România să stea acasă dacă ratează în grupa de calificare şi ratează şi în Liga Naţiunilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.