Risc de explozie la Solventul Timişoara

Poliţiştii timişoreni încearcă să identifice proprietarul unei clădiri aflate în incinta fostului Combinat Petrochimic Solventul, după ce comisarii Gărzii de Mediu au identificat în fosta bază de cercetare a societăţii petroliere cantităţi importante de substanţe toxice şi reactivi, care oricînd pot produce o explozie devastatoare.

Baza de cercetare, abandonată

Aceste substanţe, considerate periculoase, se află într-un perimetru deschis, iar pericolul de explozie pare iminent în condiţiile în care la Solventul se dezafectează pe ascuns vechile instalaţii, lucru pentru care se foloseşte aparat autogen. În acest caz un accident nu poate fi exclus, mai ales în condiţiile în care spaţiul unde sunt depozitate substanţele periculoase nu este securizat. „Este vorba despre reactivi şi substanţe toxice, pe care le considerăm deosebit de periculoase şi pe care le-am descoperit la un control efectuat pe platforma fostului combinat. Am văzut prin luminatoarele de la subsoluri un adevărat depozit cu substanţe şi reactivi. Nu am putut pătrunde în interiorul clădirii în care se află acestea, dar am solicitat poliţiei să identifice proprietarul imobilului în care s-a aflat, probabil, fosta Bază de Cercetare a Solventului, ca să ştim pe cine tragem la răspundere”, a declarat Silviu Megan, comisar la Garda de Mediu Timiş. Anul trecut, în urma dezmembrării unor instalaţii, a izbucnit un incendiu la fostul combinat, după ce câteva scântei au căzut într-un rezervor în care se găseau reziduuri petroliere. Pompierii au intervenit la timp şi focul a fost stins, iar lucrările de tăiere au fost suspendate.

Alte „firme penale” la Solventul

Foto: Sergiu Miat

Ofiţerii Serviciului Arme, Muniţii şi Substanţe Explozive de la IPJ Timiş au deja în lucru un dosar penal pentru una dintre societăţile care au efectuat tăieri de metale din instalaţiile existente la Solventul. „Proprietarii fostului combinat au angajat o altă firmă care să efectueze dezmembrarea instalaţiilor de acolo, dar noi am descoperit că lucrările erau efectuate fără acordurile de mediu. Este vorba de o societatea Intercom Prest, din Constanţa, care a şi fost amendată drastic pentru acest lucru. Legat de existenţa substanţelor periculoase din incinta combinatului vă pot spune că depunem eforturi pentru identificarea proprietarului imobilului şi tragerea lui la răspundere”, spune inspectorul principal Florin Stanciu, şeful de la Arme, Muniţii şi Substanţe Explozive. În urmă cu doi ani, poliţişti, comisari de la Mediu şi Garda Financiară au pândit o noapte întreagă să-i prindă în flagrant delict pe cei care scoteau fier vechi din combinat. Atunci au fost interceptate 4 camioane încărcate cu 60 de tone de fier vechi şi 20 de tone de inox, iar poliţiştii declanşat cercetarea penală a autorilor.

Activele combinatului Solventul au fost achiziţionate de societatea Valkiria, care la rândul său a vândut instalaţiile firmei Pacifica Expert. Aceasta din urmă a angajat Intercom Prest să taie instalaţiile fostului combinat petrochimic. Poliţiştii timişoreni nu au reuşit încă să stabilească cine este acum, de drept, proprietarul imobilului în care se găsesc depozitate substanţele toxice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.