Risc de explozie socială în Europa

Activele financiare deţinute de persoane particulare în paradisurile fiscale au valoarea cuprinsă între 21.000 şi 32.000 de dolari (1.700 si 25.500 de euro), se arată într-un studiu publicat în aceasta săptămână de grupul de acţiune Tax Justice Network, transmite Reuters. La cele de mai sus se adaugă activele nonfinanciare, precum bunurile imobiliare. În acest fel statele pierd circa 225 miliarde de euro, bani care ar fi trebuit să provină din impozite.

Marii armatori greci, care deţin, spre exemplu, peste 25% din flota mondială de petroliere, îşi păstrează în asemenea paradisuri fiscale capitalul pe care l-au dobândit profitând de indulgenţa fiscală a statului elen.

În timp ce statele pierd 225 de miliarde de euro de pe urma paradisurilor fiscale, FMI acţionează pentru ieşirea din criză făcând apel “la liderii europeni pentru a se angaja să refacă competitivitatea statelor din zona euro. Pe de o parte prin reforme ale pieţei muncii, pe de altă parte prin reducerea costului muncii în sectoarele expuse concurenţei internaţionale”. Guvernatorul Băncii Franţei a preconizat “reducerea reglementărilor pe piaţa muncii şi favorizarea contractelor de muncă pe întreprindere în faţa celor generale”.

În aceste condiţii, preşedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz, vorbeste despre o posibilă “explozie socială” în Europa, iar şeful Organizaţiei Internaţionale a Muncii cere îmbunătăţirea protecţiei sociale. “Manifestaţiile din Europa arată că o explozie socială este pe cale de a se produce, din cauza ratei ridicate a şomajului.” OIM vorbeşte, pe de altă parte, de riscul “unei generaţii pierdute”, în condiţiile în care 22,6% din tinerii de până la 25 de ani nu au loc de muncă în zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.