RO-Alert pentru urs. Surpriză, când au ajuns!

Autorităţile au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert după ce a fost semnalată prezenţa unui urs la Ciolpani, iar în zonă fiind direcţioate mai multe echipaje de intervenţie. Apoi s-a constatat că este vorba despre un pui care nu a atacat gospodării.

Mesajul RO-Alert a fost transmis, sâmbătă, pentru zona Ciolpani, judeţul Ilfov.

”Este vorba despre un pui de urs, pentru că inclusiv persoana care a sunat la 112 dimineaţă, la ora 08,15, a spus că era mai mare decât un câine. A fost observat dimineaţă la ora 08,15 pe DN1 în zona localităţii Ciolpani, traversând, cum mergem dinspre Ploieşti, din partea dreaptă în partea stângă, deci din Pădurea Comoara, în Pădurea Scroviştea, în zona pădurii, nu în localitate. Am trimis două echipaje de jandarmi în zonă, de câte doi jandarmi să procedeze la toate măsurile legale care se iau. Au relaţionat cu Ocolul Silvic, cu administraţia locală, cu colegii noştri de la IPJ Ilfov, cu ISU Bucureşti-Ilfov. Se ştie de situaţie, pădurarul din zonă ştie de situaţia ursuleţului, este luat într-o evidenţă. Nu a comis niciun atac până acum, e cuminte, e un pui de urs rătăcit în zona noastră”, a declarat şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, colonelul Dumitru Dumitriu.

Acesta a arătat că, sâmbătă, până în jurul orei 12,00, puiul de urs nu a fost observat de forţele de ordine şi căutările continuă.

Şeful Jandarmeriei Ilfov a spus că nu se urmăreşte capturarea animalului, ci, după ce acesta va fi localizat, măsurile vor fi luate în cadrul unei celule de criză care se constituie în astfel de situaţii la nivelul Primăriei din localitatea în raza căreia a fost reperat.

„Îl căutăm. Nu, asta nu hotărâm noi (capturarea – n.r.), au fost anunţate asociaţiile de vânători, Ocolul silvic. Deocamdată, el trebuie să rămână în habitat. Continuăm căutările pentru a-l observa şi noi, să-l vedem, e pui de urs, e mai mare, cum e el, unde e zona pe care şi-a ales-o ca habitat şi aşa mai departe. După, intră Ocolul silvic, cu viceprimarul comunei pe raza căreia va fi descoperit habitatul ursului. Viceprimarul este preşedintele celulei de criză care se constituie cu această ocazie. Şi acolo, în celula de criză, se va stabili ce se va întâmpla. Din celula de criză mai fac parte poliţişti, jandarmi, pădurarul care se ocupă de zona respectivă şi, inclusiv, asociaţiile de vânători din zona respectivă”, a explicat el.

Colonelul Dumitriu a recomandat cetăţenilor din zonă să nu încerce să se apropie de puiul de urs, dacă-l zăresc, având în vedere că este vorba de un animal sălbatic.

„Populaţia trebuie să ştie că este vorba despre un pui de urs, nu despre un urs, să ţină distanţa, să nu se apropie, chiar dacă este pui de urs, pentru că este un animal sălbatic şi nu ştim cum poate reacţiona şi că forţele de ordine, în continuare, procedează la căutarea puiului de urs”, a transmis şeful Jandarmeriei Ilfov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. PNETI APA PENTRU ANIMALE SI PASARI, BHAI! ACOLO UNDE NU EXISTA LACURI/RAURI/IZVOARE! CA PADURILE LE-ATI TAIAT J E GU RILOR!

 2. … maine-n Bucuresti.
  Avantajul este ca pe langa sobolani si plosnite, ursii sunt niste animale foarte frumoase. Si nici nu ti se urca-n pat. Cel mult pe casa scarii……[Rumburak]

 3. Banc:
  – Iubitule, a fost cumva un urs la noi in baie?
  – Nu iubito, dar de ce intrebi?
  – Pentru ca am gasit urme de laba.

 4. Sa speram ca ursuletul nu va pati nimic. Poate o sa-i dea cineva mancare. Daca e tanar, poate nu stie sa vaneze inca. In Rusia , au devenit animale de companie -cei adoptati ca bebelasi.chiar daca au cel mai mare nr de ursi in Lume, ei dau mare atentie speciei.

 5. Poate or fi ursii din pădurile din apropiere dar cel mai probabil de la munte . Calatores ursii 50 de kilometrii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.