ROBOR, la loc comanda!

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 7,98%, în creştere cu două puncte bază faţă de marţi, când a fost cotat la 7,96%, arată datele publicate de BNR.

Acesta este primul semnal de creştere după patru zile consecutive în care evoluţia indicelui s-a înscris pe o pantă descendentă, după ce guvernatorul BNR a ieşit cu declaraţia că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% de la 8,12% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, a fost cotat la 8,28% faţă de 8,27%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Angajați de lux, plătiți de stat să jefuiască,să accepte jaful,să închidă ochii la jaf! când o să ia Gheorghe barda să nu vă așteptați la ceva bun și să nu vă mirați de ce!

  2. Artificii care sunt folosite pentru escrocherii in Romania! La fel si cu valutele, se calculeaza in valuta orice cheltuiala si romanii platesc in lei, dar toti buimacii cu luxul si nesimtirea la purtator, vorbesc in euroi.

  3. ha ha ha

    bula financiara ramine o bula… cu ea se joaca mugurel…in nisip…

    ha ha ha

  4. Ma tata. Daca tot o tin aia de la BNR cu transparenta, vreau sa vedem si noi cotatiile zilnoce pe fiecare jucator (banca) in parte. Sa vad cum era posibil sa sara si cate 0.2-0.3% de la o zi la alta acest indice, iar cand e vorba de scadere iese o medie doar cu 0,001-0,002% 😀 Astea sunt facaturi. Unde mai pui ca erau zile cand 3-4 zile la rand indicele ROBOR era blocat in bulă. Nu crestea nu scadea, zici ca aruncai cu zarul 4-5 zile si iesea tot 6:6
    Daca Dobânda de politică monetară acum este 5.5 iar IRCC-ul este la 6.25, clar este un indice mult mai aproape de realitatea din piata. De la 6.25 pana la 7.98 este destul de mult. 1,72% peste o rata, inseamna bagat in plus in buzunarul bancilor lejer 200-250 de lei per credit imobiliar.

    • Andrei,acest indice este speculativ,nu se calculeaza in functie de tranzactii reale.sunt 10 banci care care isi fac promisiuni de tranzactionare lei,la ce dobanda vor ele.indicele se calculeaza in functie de aceste promisiuni/intentii.nu e nimic real in afara de roborul cat casa.
      Daca indicele se calcula in functie de tranzactiile efective (cum se calculează la ircc) turnatorul ițic de la bnr,protectorul camatarilor nu avea de ce sa faca gura.alea erau dobanzile in piata si punct.
      Dar pana si ițic al nostru s-a speriat de lacomia camatarilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.