Rockul românesc are istorie scrisă

După zece ani de documentare, Nelu Stratone și-a strâns notele și cronicile într-un prim volum dedicat evoluției rockului din România.

După ce a bântuit prin mai multe trupe mici de prin anii ’60, Nelu Stratone a ieșit din comunism pentru a intra direct în studiourile radio ale primelor emisiuni dedicate rockului la noi. A început cu „Guitar Heroes“ (cu mai bine de un deceniu înainte ca numele acesta să devină sinonim cu un joc pe calculator), la Radio Nova 22. Apoi a trecut pe la Tinerama și Radio România Tineret, multe dintre emisiunile pe care le-ați ascultat cu vocea lui Florian Pitiș fiind bazate pe documentarea făcută de Stratone. Editorii de la Hyperliteratura au promis „o poveste despre libertate într-un regim autoritar care a încercat să sufoce cu orice prilej și prin orice mijloace exprimarea ei. Vei întâlni eroi și trădători, orgolii și prietenii, vei zâmbi cel mai probabil la ingeniozitatea și creativitatea cu care au depășit barierele vremii rockării de-atunci, vei ofta la abuzurile și deciziile nedrepte ale sistemului, regretând câte lucruri extraordinare s-au pierdut prin cenzură și interziceri, nu în ultimul rând vei cunoaște istoria celor mai cunoscute formații și a celor mai cunoscuți artiști care au marcat cultura noastră muzicală și pe care nu avem dreptul să-i uităm sau să nu le spunem mai departe pățaniile, dacă nu pentru memoria noastră colectivă, măcar pentru identitatea fiecăruia dintre noi“.

Cartea plătită de cititori

86 de persoane au participat la finanțarea primului volum din Istoria Rockului Românesc cu sume cuprinse între 40 și 500 de lei.

Istoria lui Stratone are povestea ei, diferită de cea a autorului. Cele 476 de pagini pornesc de la anii ’60, când muzica cea mai căutată venea de la Radio Beirut, Radio Novisad, Radio Monte Carlo sau Radio Luxembourg și cu primele evenimente din Club A-ul bucureștean și ajung până la căderea comunismului. „Povestea rock-ului românesc este, pe de o parte, și povestea mea“ notează Nelu Stratone. „Aveam de mai mult de 10 ani materiale pe care le strângeam. Dar în ultimul an m-am concentrat mai mult. Aveam un fel de bază date strânsă de-a lungul timpului și asta m-a ajutat“, povestește autorul pentru Cotidianul. „Încă din anii ’90 aveam strâns materialul. Surpriza a fost că am găsit un editor care a vrut să publice cartea. Mă bucur să văd că iese în sfârșit și că vor fi trei volume. Primul se încheie în 1989, al doilea se termină odată cu finalul secolului XX, iar volumul trei vine până astăzi“, a explicat Stratone. Pentru publicarea volumului, editura a apelat la o acțiune de finanțare pe internet. Au publicat anunțul pe unul dintre site-urile specializate în prezentarea proiectelor pentru public. Aveau nevoie de 8.500 de lei și, în câteva luni, au fost strânși 11.036.

În căutarea fanilor

Primele exemplare din carte au ajuns la cititori în timpul ediției 2016 a târgului Gaudeamus. „La târgul de carte, când am dat primele autografe pe carte mă uitam la cei care au venit și nu era nicio persoană pe care să nu o recunosc. Sper că voi întâlni și cititori pe care nu îi cunosc odată cu lansările din perioada următoare. Abia aștept să vină a doua ediție a acestui volum pentru că am de adăugat multe lucruri pe care le aveam deja adunate dar încă nu erau în forma pe care o voiam pentru carte“, a promis Stratone. Cei de la Hyperliteratura susțin că au și pe ce să se bazeze: „cronica lui Nelu Stratone va fi o enciclopedie personală care va cuprinde povestea a peste 50 de ani de rock autohton, începând cu anii ’60, traversând tulburătoarea perioadă comunistă și etapele ei dificile, ajungând în explozia anilor ’90 și terminând cu cel mai recent capitol, rockul de după anul 2000 și mergând până la momentul tragic #Colectiv, unde autorul cărții a fost chiar prezent la concertul celor de la Goodbye to Gravity“.

Volumul se lansează mâine (25 noiembrie) de la ora 19.00, în Club A la București, cu participarea lui Liviu Mihaiu și a lui Florin-Silviu Ursulescu, dar și a altor invitați. Pentru cântări sunt promiși Barok și Cri Gri. De luna viitoare, lansările „Rock sub seceră și ciocan“ ajung la Sibiu (Essenza, pe 7 decembrie), Timișoara (Club 30, pe 10 decembrie) și Arad (Teatrul Boeme, pe 12 decembrie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.