Români care ne-au furat inimile

Foto Agerpres

Sport

Simona Halep – locul 1 WTA

A ajuns nr. 1 WTA în 2017, chiar dacă în acest an nu a câștigat niciun trofeu de Mare Şlem. „A fost cel mai greu an, dar a fost şi cel mai frumos. În ziua în care am ajuns pe primul loc, parcă s-a topit toată suferinţa adunată în timp, dar a fost şi o împlinire profesională foarte mare. Chiar dacă până acum am avut rezultate, am fost în top 5 de câţiva ani, numărul 1 e special şi foarte greu de atins. Am avut trei încercări, nu am reuşit, pot să spun că renunţasem la ideea de a ajunge numărul 1, dar am continuat să muncesc mult, chiar mai mult decât am făcut-o până atunci, până în octombrie. De aceea am reuşit să trec pragul acolo unde nu mă aşteptam. Uneori, când nu te aştepţi se întâmplă nişte lucruri.“

A ajuns pentru a doua oară în finala Roland Garros, fiind învinsă de Jelena Ostapenko. În urma victoriei din semifinala de la Openul Chinei de la Beijing, și-a luat revanșa în fața aceleiași jucătoare și a devenit noul lider mondial. Este prima jucătoare de tenis română care a ajuns pe locul 1 WTA și a 25-a jucătoare din toate timpurile care a deținut această poziție.

Cristina Neagu, handbal – „fenomenul românesc“

Cea mai bună handbalistă din lume evoluează în prezent la CSM București. Naționala de handbal a României, al cărei căpitan este Cristina Neagu din 2016, s-a calificat în decembrie în optimile Campionatului Mondial.

„În a doua repriză am reuşit să o blocăm pe Neagu timp de 15 minute, însă fenomenul românesc nu trebuie subestimat niciodată! Cristina a revenit cu două goluri cruciale, iar războinicele spaniole au resimţit presiunea pe final“, scriau jurnaliștii de la Marca, după ce naționala noastră a învins echipa Spaniei.

În acest an, ea a fost nominalizată la premiul de „Cel mai bun inter stânga“, într-o anchetă a portalului Handball Planet.

Tiberiu Ușeriu – maratonul de la Cercul Polar

A câștigat pentru al doilea an consecutiv cel mai greu maraton din lume, „Arctic 6633 Ultra“, desfășurat în Canada. A devenit astfel prima persoană din lume care a câștigat de două ori la rând maratonul de la Cercul Polar. Pe un traseu de 566 de kilometri, la temperaturi de minus 35 de grade Celsius, Tiberiu Ușeriu a început cursa primul și a încheiat-o la fel, deși avea degerături la picioare. „Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în primul rând să ajung aici și, bineînțeles, nu în ultimul rând, celor care au urmărit cursa asta nebună, despre care am crezut că nu se mai termină. A fost mult mai grea decât anul trecut și nu credeam că se mai termină“, a declarat Tiberiu Ușeriu la sfârșitul maratonului.

El a încheiat cursa în 159 de ore, parcurgând în medie 3,5 kilometri pe oră. Și-a depășit astfel propriul record din 2016, când a terminat maratonul în 173 de ore.

Veteranii gimnasticii

Cătălina Ponor s-a retras

La 30 de ani s-a retras din gimnastică, după ce a câștigat 23 de medalii la marile competiții internaționale, din care 3 de aur la Jocurile Olimpice. Și în acest an a câștigat medalia de aur la bârnă, în cadrul Campionatului European de Gimnastică de la Cluj-Napoca.

„Din cauza sănătăţii, care se cam joacă cu mine, şi din cauza vârstei la care am ajuns, am decis să spun stop (…). Sunt mulţumită de tot ce am realizat până acum: 23 de medalii europene, mondiale şi olimpice, 26 de ani dedicaţi gimnasticii, ca sportivă, cu două momente de neuitat: Olimpiada de la Atena, unde am realizat mai mult decât am visat, şi Campionatele Europene de la Cluj, unde am trăit nişte momente unice, atât frumoase, în faţa propriului public, cât şi mai puţin plăcute, cu doar o zi înaintea finalei de la bârnă. Sunt mândră de tot ce am realizat şi tot ce am sacrificat pentru acest sport pe care l-am iubit şi îl iubesc în continuare, cu bune, cu rele, cu suişuri şi coborâşuri“, scria Cătălina Ponor pe pagina sa de Facebook.

A fost desemnată de FRG gimnasta anului 2017, alături de Larisa Iordache.

Marian Drăgulescu – continuă să câștige medalii

A cucerit medalia de aur la sol și pe cea de argint la sărituri, la Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj-Napoca. S-a situat pe locul 4 la Mondialele de la Montreal. A câștigat de-a lungul timpului 16 medalii de aur, 3 de argint și 5 de bronz, la campionatele europene, mondiale și olimpice.

Desemnat pentru a 10-a oară gimnastul anului 2017 de către FRG, Marian Drăgulescu are 37 de ani și este un veteran al acestui sport.

Foto Agerpres

Știință

Prof. Nicolae Zamfir – teste la cel mai mare laser din lume

Directorul proiectului ELI-NP Măgurele conduce o echipă formată din 120 de cercetători român și străini care lucrează la cel mai mare proiect științific din care face parte România. În aprilie 2017 au început testele la cel mai puternic laser din lume, construit la Măgurele. Investiția a fost estimată la 300 milioane euro din fonduri europene și va fi operațională din 2019. Laserul va avea o multitudine de operațiuni, cum ar fi descoperirea de izotopi radioactivi care pot trata cancerul ori identificarea completă a conținutului deșeurilor radioactive. „E cel mai puternic laser din lume, avem cele mai performante echipamente, cel mai strălucitor fascicul Gamma. Din cei 120, o treime sunt români din România, o altă treime sunt străini, iar cealaltă treime sunt români care au lucrat ani de zile în străinătate şi au revenit în ţară special pentru acest proiect, ei aflându-se în diverse stadii academice. Avem cercetători din Japonia, China, Coreea, India, Vietnam, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Canada“, spunea prof. Nicolae Zamfir.

Foto Purdue University photo / Mark Simons

Lia Stanciu – detectarea bolilor cauzate de țânțari

Profesor la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, Lia Stanciu lucrează la un sistem performant pentru detectarea bolilor cauzate de înțepăturile de țânțari. Rezultatele cercetărilor sale vor ajuta la salvarea vieții a tot mai mulți oameni care vor putea beneficia de tratament în timp util. Vor putea fi astfel prevenite boli precum Zika, febra Dengue și virusul West Nile, cu ajutorul unei tehnologii mai ieftine decât metodele actuale.

„Când am călătorit în Brazilia, în 2010, am început să înţeleg câte probleme pot crea aceşti viruşi şi cât este de greu pentru oameni să primească un diagnostic rapid. Testele în spitale durează 1-2 săptămâni şi costă prea mult pentru oamenii obişnuiţi, mai ales din ţări mai puţin dezvoltate, dar şi din SUA. Din această cauză, aceste infecţii sunt detectate târziu şi pot afecta persoane în vârstă sau copii şi mai ales femei gravide. Am înţeles atunci că pot folosi ceea ce ştiu pentru a avea un bun impact. La întoarcerea în laborator, am început să caut soluţii pentru a începe această cercetare“, povestea cercetătoarea într-un interviu pentru Cotidianul.

Leon Dănăilă – modestia unui neurochirurg

La 84 de ani încă mai operează la Spitalul „Gh. Marinescu“ din București. Munca sa și cele 54 de cărți publicate sunt singurele averi pe care le are. Deși a ajuns senator în Parlamentul României, duce aceeași viață simplă ca întotdeauna. „Eu nu m-am dus acolo pentru mine, ci ca să mai capăt ceva pentru spital, pentru Sănătate“, explică dr. Leon Dănăilă.

Și-a vândut apartamentul pentru a-și putea tipări studiile științifice, și-a donat casa părintească primăriei din Darabani. Poza sa de pe scaunul de metrou cu o pungă lângă el a făcut vâlvă în mass-media. Rețelele de socializare au explodat.

Antreprenoriat

Sorin Talpeș – a doua generație Bitdefender BOX

Compania de tehnologie informațională românească a transferat din China la o fabrică din Satu Mare producția celei de-a doua generații a Bitdefender BOX, un dispozitiv care, integrat în rețeaua de comunicații, oferă protecție împotriva aplicațiilor periculoase care afectează dispozitivele conectate la Internet. „Am visat la acest lucru, de ce să nu putem face în România acest lucru? Este şi o ambiţie personală, să arătăm că putem face lucruri de top aici. Bitdefender BOX este un echipament proiectat în România, nu asamblăm un kit no name luat de pe piaţă. Acum doi ani, când am demarat producţia primei variante Bitdefender BOX, nu erau condiţii în România pentru producţie, dar între timp acestea s-au schimbat masiv“, spune fondatorul Bitdefender, Florin Talpeş.

Cristian Covaciu, IPEC – o fabrică cu roboți

A anunțat la Conferința EY Family Business – Next Generation că programul de tehnologizare al companiei pe care o conduce, stabilit pentru 2020, a fost grăbit cu doi ani. În cea mai automatizată fabrică din România lucrează azi 800 de persoane și 250 de roboți care fabrică 40 de milioane de farfurii în fiecare an, precum și alte obiecte de veselă, vândute și prin magazinele IKEA din întreaga lume. Are o cifră de afaceri de 25 milioane euro anual și este unul dintre cei mai mari producători mondiali, reprezentând 1% din piața globală. A intrat în finala mondială pentru titlul Word Entrepreneur of the Year – Oscarul Antreprenorilor, desfășurat în iunie 2017 la Monte Carlo, la care au participat antreprenori din 59 de țări.

Administrație publică

Gen. Gelaledin Nezir – coordonatorul funeraliilor Regelui Mihai I

Șeful de cabinet al actualului ministru al Apărării, Mihai Fifor, gen. Gelaledin Nezir a coordonat impecabil toate ceremoniile și instituțiile implicate în funeraliile Regelui Mihai I, de la Casa Regală, la Armată, Jandarmerie, SMURD. Coordonator și al ceremoniei de înmormântare din 2016 a Reginei Ana, acesta a fost solicitat expres de Casa Regală. Primul general turc al Armatei române a ocupat funcții importante în MApN, MI și Ministerul Justiției. Refuză să dea interviuri și să-și aroge merite în organizarea ceremoniei.

Gheorghe Damian, primar Ciugud – cel mai ridicat nivel de absorbție a fondurilor europene

Primarul din Ciugud a făcut din comuna pe care o conduce localitatea în care standardele de viață sunt cu mult peste multe orașe din țară. Cu cel mai mare grad de absorbție a fondurilor europene din România, în ultimii ani a atras proiecte europene de peste 16 milioane euro. Toate drumurile din comună sunt asfaltate, chiar și cele agricole, au fost construite piste de biciclete, folosește energie eoliană și panouri solare pentru iluminatul public și dispune de Internet gratuit în parcuri. Primăria a mai realizat investiții privare de 10 milioane euro și a creat 1.000 de locuri de muncă într-o zonă industrială dintr-un sat aflat în vecinătatea municipiului Alba Iulia. Populația din zonă a crescut în ultimii ani, de la 2.700 la 3.200 de locuitori, datorită condițiilor de viață create. Gheorghe Damian a fost exclus în 2017 din PSD, decizie luată de Comitetul Executiv Județean Alba al partidului.

Artă

Stere Gulea – a început filmările la „Moromeții 2“

La 30 de ani de la prima ecranizare a romanului „Moromeții“ de Marin Preda, regizorul Stere Gulea a început în această toamnă filmările la pelicula „Moromeții 2“. Acțiunea se va desfășura în aceeași casă din staul Talpa, județul Teleorman, în care s-a turnat și primul film, în vara anului 1985. Localitatea se află în apropierea satului Siliștea Gumești, unde s-a născut și a crescut scriitorul. Pregătirile au început însă de mai bine de un an, casa fiind refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițe vechi, iar centrul localității va fi recreat complet. Filmările vor mai avea loc la București și Slatina.

„«Moromeții 2» e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul și filmul anterior, care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ’50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi“, declara Stere Gulea.

Radu Afrim – trei piese de teatru la FNT

În selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, au fost selectate trei spectacole regizate de Radu Afrim pe mai multe scene din țară: „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte“, „Măcelăria lui Iov“ și „Dacă am gândi cu voce tare“.

„Când vezi cum se prăbușește sub ochii tăi o societate pentru care mereu ai crezut că poți face ceva bun, firesc e să te ia depresia și să renunți la crezul tău. Asta ar coincide, în cazul meu, cu punerea în scenă în următoarele stagiuni a unor comedioare românești. De epocă sau scrise de grafomanii de azi. La fel de irelevante și ineficiente pentru lumea de azi. Se poate însă și mai rău: adun vreo trei staruri de prin București și pun de-un vodevil franțuzesc în crinolină. Succes garantat, hăhăială în rafale, aplaudat după fiecare scenă, standing ov(ul)ation la final, dacă mi-aș dori asta. Însă mama a avut grijă să mă facă suficient de sucit încât să nu-mi doresc așa ceva. Și pentru asta îi mulțumesc“, este părerea lui Radu Afrim.

Adrian Ghenie – pictor cu lucrări de milioane

Lucrarea „Self Portrait as Charles Darwin“ a fost adjudecată în acest an pentru 3,75 milioane euro. Valoarea lucrărilor pictorului român este de câțiva ani, într-o continuă creștere. La cele mai mari case de licitație din lume, Christie’s și Sotherby’s, picturile lui Adrian Ghenie au ajuns de la 1,77 milioane euro în 2010 la 8 milioane euro. Acesta a spus că banii nu ajung la el, lucrările au fost deja vândute unor colecționari care le scot apoi la licitație cu sume mari. În 2017, o pictură a sa din studenție, „Enigma“, a fost vândută la licitație în București pentru 80.000 euro. l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Azi e numar omagial? Sare cu ceva,puneti de o sponsorizare?Sau nu lasati oamenii in pace nici de Revelion…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.