Români vedete prin lumea întreagă

Muzicieni, inventatori, specialiști în tehnologia informației și chiar bloggeri celebri, tineri români cu minți sclipitoare au impresionat o lume întreagă. Plecați dintr-o țară cu multe probleme sociale, economice, politice sau educaționale, ei au reușit cumva să depășească condițiile nu foarte prielnice din România de azi și să le fie recunoscute și apreciate talentele.

Raul Oaida, inventator la 19 ani

Este pasionat de inginerie, aeronautică și cosmonautică. Împreună cu partenerul său de proiect, australianul Steve Sammartino, Raul Oaida a realizat la doar 19 de ani o mașină cu o greutate de jumătate de tonă alcătuită din piese Lego și alimentată cu ajutorul unui sistem cu aer comprimat. Peste 500 de mii de piese au fost necesare pentru construirea autoturismului, dar și de un motor de tip orbital. Numai motorul a necesitat un an de muncă și 100 de mii de piese. Mai exact, au fost necesare 64 de motoare în linie, cu 4 cilindri, asamblate într-unul mai mare, cu 256 de cilindri. Autoturismul construit în 2012 ajungea la viteza de 30 de kilometri la oră. Proiectul a costat 15.000 de euro, fonduri asigurate de partenerul său australian, care a mai convins 40 de prieteni de-ai săi să investească în proiectul românului. Autoturismul a fost apoi trimis la Melbourne pentru teste.

Cu un an înainte Radu Oaida a intrat în atenția presei străine cu un motor cu reacție adaptat la bicicletele de munte. Inițial, l-a instalat la propriul vehicul pe două roți, deplasându-se astfel cu 42 de kilometri pe oră. A avut nevoie de trei ani pentru a-l realiza, cheltuind 5.000 de euro din fonduri proprii, restul provenind din sponsorizări și donații. Motorul are o capacitate de 5 litri, este alimentat dintr-un amestec de gaz și ulei sintetic. La viteza maximă, consumul este de un litru de combustibil pe minut.

În 2012 a lansat în stratosfera Pământului, până la o altitudine de 30.000 de metri, o mică navă spațială alcătuită din piese Lego, cu ajutorul unui balon cu heliu de care mai erau atașate un GPS și o cameră video GoPro Hero. Nava a aterizat într-o pădure, la circa 150 de mile depărtare. Întrucât lansarea navei nu a putut fi efectuată din România, din cauza birocrației, experimentul s-a desfășurat pe un teren din Lauda-Königshofen, Germania. Videoclipul care a înregistrat lansarea navei spațiale a fost apoi postat pe Youtube, unde a avut peste un milion de vizualizări.

Invențiile sale au fost consemnate de marile publicații internaționale. „Radu Oaida merge pe urmele înaintașului său, faimosul inventator român Henry Coandă, scria Daily Mail la acea vreme.

A absolvit Colegiul Național Decebal din Deva, iar în prezent este student la Facultatea de Informatică și Matematică a Universității din San Francisco, California. El se descrie ca fiind un producător de lucruri.

Luminiţa Saviuc, blogger de succes

Te ţii cu dinţii de atât de multe lucruri care îţi cauzează durere, stres şi suferinţă. Vei învăţa cum să renunţi la ele şi vei îmbrăţişa schimbarea“, începea articolul tinerei bloggerițe Luminița Saviuc. Renumita platformă americană Huffington Post publica în aprilie 2012 materialul „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“, sub semnătura Purpose Fairy. A avut 1,3 milioane de vizualizări, devenind astfel cel mai citit articol motivanțional din lume.

Despre ea s-a scris că este „fata care aduce fericire pe întreaga planetă. Ulterior, volumul cu același nume a devenit best-seller internațional. În România, cartea a fost publicată la Editura Litera. Ea spune că ceea ce a inspirat-o a fost lucrarea „The 7 Habits of Highly Effective People („Cele 7 Obiceiuri ale Oamenilor Eficienți), o carte pe care a primit-o în 2007 de la managerul ei.

Luminia Saviuc este o româncă din Suceava, are acum 30 de ani și a ajuns în Statele Unite în 2007 pentru a studia economia. În 2010 și-a creat propriul blog, purposefairy.com. S-a mutat apoi în Kuala Lumpur, unde a început să lucreze la compania Mindvalley, condusă de Vishen Likhani, care i-a devenit treptat mentor. Susține din 2012 turnee motivaționale în toată lumea, în care vorbește despre dezvoltare personală, despre cum pot fi depășite abuzurile, suferințele din iubire, rănile care nu se închid. Este pasionată de artă, psihologie, economie și spiritualitate.


Mircea Trifan, „Olimpicul din Vaslui

Numit de presă „Olimpicul din Vaslui, după ce a câștigat mai multe concursuri și olimpiade școlare, la sfârșitul primului an de facultate a fost angajat Software Engineer Intern la Ubisoft, în București. S-a mutat apoi la Washinghton, fiind recrutat de Microsoft. După ce a lucrat pentru scurt timp la Ubisoft, a fost recrutat de Microsoft și s-a mutat în capitala Statelor Unite.

A absolvit Liceul Ștefan Procopiu din Vaslui în 2014, cu note de zece la matematică și informatică. A obținut mai multe medalii la concursuri și olimpiade școlare, fiind admis la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. A început să fie ofertat de mai multe firme de software încă din primul an de facultate. Intenționează ca la un moment dat să-și deschidă propria sa companie.

Ciprian Costin, producător al „The Masterpiece Experience

Pianist, compozitor, dirijor, producător și programator, Ciprian Costin face parte din elitele muzicale de la Hoollywood. La doar 28 de ani a lansat un concept pe cât de original, pe atât de spectaculos, „The Masterpiece Experience, un show de muzică orchestrală care îmbină arta și tehnologia. Spectatorilor le-a oferit astfel posibilitatea să asculte live muzica din filme celebre, precum și compoziții ale unor autori renumiți de muzică de film din Los Angeles. În proiectul său, el a inclus muzica din filme precum „Gladiator, „Three of Life“, „Inception, „God of Wars, „Sherlock Holmes, „The Da Vinci Code. Ciprian Costin a creat un spectacol de lumini cu ajutorul laserelor și a proiecțiilor multimedia, plus o orchestră alcătuită din peste 40 de muzicieni. În total, 250 de oameni au colaborat pentru realizarea primei ediții a spectacolului. Premiea a avut loc în România, în 2013, în sălile din București și Iași, fiind prezente aproape 10.000 de persoane. O experienţă extraordinară, intensă şi foarte emoţionantă“, scria revista „Forbes“ despre show-ul care a impresionat și publicul din Boston și Tenerife. Pentru cele trei ediții, din 2012, 2014 și 2016, a lucrat cu Hans Zimmer, celebrul compozitor care a câștigat Premiul Oscar pentru muzica din „Cavalerul Negru. La ultima ediție s-a alăturat și Thomas Bergersen, de la Casa de producție americană Two Steps from Hell.

Este din Iași, a fost pasionat încă din copilărie de muzică și matematică. A terminat liceul șef de promoție, comasând la un moment dat doi ani într-unul, motiv pentru care a trebuit să dea 30 de examene în două luni. A continuat în același stil, urmând în paralel cursurile a două facultăți, Conservatorul „George Enescu și Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Iona Cuza.

A ajuns în Statele Unite în 2009, după ce a câștigat Loteria Vizelor, fiind apoi acceptat la 6 universități. A absolvit secția de compoziție muzicală de film a Berklee College of Music, una dintre cele mai prestigioase facultăți de muzică contemporană din lume. S-a angajat programator la Microsoft, banii economisiți folosindu-i apoi pentru realizarea show-ului.

Soprana Anita Hartig

Rolul „Mimi din „La Boheme a lui Giaccomo Puccini a însemnat debutul Anitei Hartig pe renumita scenă a Metropolitan Opera din New York. „Ea a adus un sunet strălucitor care face ca scrisul lui Puccini să lumineze. Tonurile strânse, vibrante și calde au făcut din performanța lui Hartig punctul culminant al serii și unul dintre debuturile remarcabile ale sezonului. Performanța ei artistică a captivat de la început până la sfârșit, interpretându-și rolul cu pasiune și inocență, în același timp. Hartig are o puternică forță dramatică, impregnând personajului Mimi un spirit vibrant și vesel, care o ajută să lupte împotriva bolii sale cumplite, scria newyorkclassicalreview.com. Ea este a doua solistă, după Angela Gheorghiu, care a cântat la Metropolitan Opera din New York.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Anita Hartig a câștigat mai multe premii la diverse concursuri. Înainte de a ajunge pe marile scene ale lumii, a susținut mai multe audiții la Opera din Cluj-Napoca, însă a fost respinsă. Timp de un an a încercat fără succes să se angajeze, după care fost admisă la Opera de Stat din Viena.

A cântat pentru prima oară în străinătate, pe scena Operei de Stat din Viena, în 2009, interpretând rolul „Musetta din aceeași operă „La Boheme. A mai interpretat ulterior „Susanna“, în „Le Nozze di Figaro, „Michaela“, în „Carmen, „Zerlina“, în „Don Giovanni” și „Despina“, în „Cosi fan tutte.

Pe scena operei Scala din Milano, în 2012, o regăsim tot în rolul „Mimi. Un an mai târziu a ajuns la Opera Regală din Londra cu La Boheme, împreună cu Teodor Ilincai, Gabriele Viviani și Sonya Yoncheva. În 2013 a interpretat partitura vocală din Simfonia a II-a de Mahler, în cadrul Festivalului „George Enescu de la București.

Diana Delibatov, programator la Google

A lucrat în timpul facultății la mai multe firme de prestigiu: Merril Lynch, Xerox Research Center, Qualcomm Research și Google. A absolvit New York University, Tandon School of Engineering. Au urmat 6 ani de masterat și doctorat la University of California, Santa Barbara, în domeniul procesării imaginilor. În prezent este software engineer la Google și locuiește în Mountain View, California.

Despre aplicarea pentru burse la facultăți în străinătate spune că este un proces dificil și costisitor. A avut nevoie de recomandări de la profesori, a trebuit să-și legalizeze actele, să susțină teste standardizate americane și de limbă engleză, să scrie eseuri despre ce realizări a avut și ce-și dorește. Iar atunci, în 2004, toate trebuiau printate și trimise prin poștă. Pe lângă programare, face cercetare și design de algoritmi pentru procesarea imaginilor.

Adriana Zaho, premiată de NASA

A obținut locul 1 la Concursul „NASA Space Settlement“, categoria individual, cu proiectul „Osiris, fiind elevă în clasa a X-a la Școala Internațională din București. În eseul său de 100 de pagini a scris despre colonizarea în spațiu, povestind în amănunt viața într-o așezare durabilă cu 15.000 de locuitori. A muncit la proiect mai multe luni, perioadă în care s-a documentat despre gravitația artificială, protecția împotriva radiațiilor, sistemul închis de agricultură.

Edward Aninaru, „fotograful român de la Hollywood

Face poze comerciale și portrete, regizează clipuri muzicale, iar în prezent locuiește și lucrează în Los Angeles, California. I se spune fotograful de vedete sau fotograful român de la Hollywood“, datorită mai multor pictoriale pe care le-a realizat pentru nume celebre din industria show-bizz-ului, precum Naomi Chambell, Celine Dion, Jay Sean. A debutat ca fotograf oficial al Innei, lucrând apoi și cu alte nume cunoscute: Nadia Comăneci, Alexandra Ungureanu Crush, Catrinel Menghia, Mădălina Ghenea, Antonia, Anastasia Soare. Și-a pus semnătura pe campanii publicitare pentru mari branduri internaționale, pe coperte de reviste precum „FHM, „Elle, „Cosmopolitan, „Viva, „Playboy“, „Forbes“. A vândut fotografii unor publicații renumite, precum „Billboardși „The Guardian.

Deși a devenit cunoscut și are succes, Edward Aninaru este un autodidact, nu a facut școală în domeniu și a descoperit fotografia întâmplător, la 30 de ani, când a urcat niște poze pe forumuri și a primit aprecieri, fapt care l-a determinat să continue. Nu se consideră un fotograf artistic, face poze comerciale de reviste sau pentru rețelele de socializare. Nu îi plac poreclele folosite de presă.

A crescut în Berceni și a absolvit Liceul de muzică. În adolescență era pasionat de computere și Photoshop. Prima trusă de fotograf profesionist și-a alcătuit-o câștigând concursuri. Are două tatuaje pe brațe și unul în zona gâtului. Cea de pe mâna stângă spune povestea „Alice în Țara Minunilor, iar cea de pe mâna stângă a „Vrăjitorului din Oz.

Ionuț Budișteanu a proiectat mașina autonomă

La ediția din 2013 a celui mai important concurs de cercetare științifică preuniversitară din lume, „Intel International Science and Engineering Fair, care s-a desfășurat în Phoenix, SUA, Ionuț Budișteanu a câștigat marele premiu „Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, pentru proiectul său despre mașina fără șofer, care ar putea revoluționa industria auto. Avea 19 ani, iar atunci revista „Time a scris despre el că este unul dintre cei mai influenți tineri ai lumii. A câștigat în fața a 1.600 de concurenți din toată lumea. Mașina sa poate fi condusă și de nevăzători și costă în jur de 4.000 de euro. Înainte de marele premiu a mai câștigat alte 90 de premii. Toți banii câștigați din concursuri i-a investit în acest proiect.

A mai inventat dispozitive care pot detecta dezastrele naturale, ambuteiajele, stările emoționale și a lucrat la alte 50 de proiecte electronice și de software, printre care și un antivirus numit PC-Cillin, un software pentru localizarea laptopurilor furate, un dispozitiv care ajută persoanele nevăzătoare să perceapă cu ajutorul limbii mediul înconjurător. În 2010 a câștigat la San Francisco unul dintre cele 12 premii Turning, echivalent al Premiului Nobel în domeniul informaticii.

În prezent conduce propria companie VisionBot, care îi ajută pe inginerii electroniști și pe inventatori să-și pună în practică prototipurile, transformându-le în produse industriale. Se mai ocupă și de platforma socială Skyhub, care preconizează că va revoluționa Internetul cu o nouă tehnologie. Își dorește ca aceasta să fie în următorii cinci ani printre primele 100 de site-uri din lume.

Ionuț Budișteanu este membru al Association for Computing Machinery-ACM, cea mai mare organizație mondială dedicată științelor informatice, și a Institute of Electrical and Electronics Engineering-IEEE, cea mai mare asociație pentru tehnologii avansate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Comparati cu masa sustinatorilor de PSDD!
    Nici unul dintre ei NU s-ar fi realizat la asemenea nivel in Romania PSDista.
    Astia au fugit de tara asta, sustinatorii PSD raman in tara…
    Viitor de aur tara noastra are, cu PSD la guvernare…?!

    • Tu dece n-ai fugit, sau nu te duce capul? Ori n-ai primit ordin?

  2. Bine de mentionat dar, fara mandrii patriotice. Majoritatea s-au format in afara tarii, formare la care Romania nu a avut nicio contributie.

  3. Se spune ca Irlanda(tara puternic afectata de emigratie) si-a revenit datorita unor astfel de oameni,care(se pare)s-au constituit intr-o grupare numita „Tigrii celtici”(anii ’60-’70)si care-afirmati in strainatate in diferite domenii-au hotarat sa revina acasa pentru a face ceva pentru tara lor si…au reusit

  4. Sistemul romanesc e facut special pentru lichele. Satrapii nu au nevoie de minti luminate.

  5. Felicit redactia ziarului Cotidianul pentru ca publica asemenea articole.

    Sunt multi, foarte multi romani cu rezultate uimitoare.

    Poate de aceea cei ce conduc destinele unei Europe sau/si continente doresc intr-atat de mult ca romanii sa nu cumva sa scoata capul din tarana.

    Poate de aceea se impotrivesc cu o ura de nestapanit impotria lui Dragnea, pentru ca psd-ul de acum doreste sa imbunatateasca soarta romanilor.

    Si nu in ultimul rand, sa nu uitam marii sportivi si faptul ca in Romania se nasc copii
    superdotati,, intr-un an cat pe intreaga uniune europeana.

    Trebuie sa fii chiar tradator al acestei tari ca sa nu simti gustul amar produs de cei ce se impotrivesc ca sa nu avem spitale, scoli performante, autostrazi , etc. (Vezisi votul de la consiliul municipl bucuresti)

    Astazi aflam ca ARPECHIM ,cea mai mare rafinarie este pe duca… dar au avut grija sa-l termine pe Patriciu care a facut tot un fel de arpechim sa functioneze la intrega capacitate, fara sa i se dea un gram de petrol din subsolul tarii.

    Sa fim ataenti, incepand de la presedintie, (de la penali zi de zi la padurile taiate pentru binele unui prieten de-al lui austriac) sri, dna – si va veti convinge ca , prin ei, se doreste distrugerea a tot ce este bun sau bine facut in Romania/ de romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.