România a încălcat dreptul UE într-un caz privind prevenirea poluării

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre prin care constată că România a încălcat dreptul UE, prin neluarea măsurilor necesare în scopul prevenirii poluării cu praf de pe suprafața iazului Boșneag-extindere, aflat în proprietatea privată a statului și în administrarea SC Molodmin SA Moldova Nouă, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. În 2014, Comisia Europeană a introdus o acţiune în justiţie împotriva României pentru încălcarea legislaţiei UE privind deşeurile miniere în cazul unui iaz de decantare al Moldomin de la Moldova Nouă. Ministerul Economiei susţine că, împreună cu Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, va depune toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere.

„În acest sens, adaptăm cadrul legislativ pentru a răspunde corespunzător obligaţiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmărim cu atenţie procesul de implementare a unei soluţii, în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere şi vom demara o analiză menită să clarifice responsabilitatea situaţiei prezente. De asemenea, vom purta un dialog strâns cu reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât să evităm declanşarea unei acţiuni în constatarea neexecutării hotărârii pronunţate şi impunerea unor sancţiuni pecuniare. Precizăm că la acest moment nu se aplică sancţiuni pecuniare”, se mai arată în comunicat. Cauza are ca obiect o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de dreptul UE, şi anume art. 4 şi 13 alin. (2) din Directiva privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive 2006/21/CE în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere. În octombrie 2014, Comisia Europeană arată că problema este iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deşeuri provenite din exploatarea minelor de cupru şi zinc din Moldova Nouă, România, şi care este, în prezent, aproape complet abandonat, arată executivul comunitar.

„Iazul este o sursă majoră de poluare, răspândind pulberi toxice care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu”, avertiza Comisia. Potrivit acesteia, România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluţiona problema, însă „progresele au fost insuficiente”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.