Alertă pe Valea Borod. Posibilă prăbuşire a unei galerii de mină!

Apele Române au atenţionat în legătură cu o posibilă poluare pe Valea Borod, în judeţul Bihor, unde apa are o culoare roşiatică, fiind luată în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza unui cutremur ce a avut loc duminică.

„Alertă pe Valea Borod, în judeţul Bihor! În această dimineaţă, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crişului Repede), judeţul Bihor, în legătură cu o posibilă poluare. Din cele constatate la faţa locului, apa are o culoare roşiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică. În zonă se află o exploatare minieră, nefuncţională de circa 50 de ani”, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române pe pagina sa de Facebook, precizând că surparea galeriei, care a început miercuri, a avut drept cauză motive geologice şi nu precipitaţiile.

Potrivit sursei citate, s-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să apară şi primele rezultate. Totodată, au fost anunţate folosinţele consumatoare pentru a-şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

„Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0,5 mc/s, se aşteaptă ca în Crişul Repede diluţia să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaş, unde există un volum de 20,38 milioane mc de apă. Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crişuri va continua monitorizarea situaţiei până la stoparea fenomenului şi încadrarea apei în limitele normale de calitate”, precizează reprezentanţii ANAR.

Duminică, în zona Crişana, judeţul Bihor, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,9, la o adâncime de 4,2 kilometri, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38 km sud-vest de Zalău, 56 km est de Oradea, 75 km vest de Cluj-Napoca, 92 km sud de Satu Mare, 97 km nord-vest de Turda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Vedeți ce-a făcut cutremurul?…si vă mai mirați că se bagă milioane de euro in vila aia din aviatorilor!…
    Cât de cîrcotași sunteți!…

  2. Cutremur pe naiba. Nu sunt conservate cum trebuie fostele mine si vor face dezastru ecologic. Chiar…unde sunt leprele cu protectia mediului?

  3. Și, credeți că pe politicieni ii interesează? Ooo! da, ii interesează resursă financiara mutată dintr-un buzunar in altul și nimic nu se va reabilita.

  4. Or hi putrezit parii aia de sustinere a galeriilor de pe vremea lui Ghe Dej.
    [Savant in apa chioara incompresibila, 2 inalte studii la Gherla si Vacaresti]

  5. Nici o problemă, Ungaria are analizoare în flux continuu pe râurile ce vin din România pe elementele poluante, centrații și integrare adică concentrația / litru înmulțit cu debitul. Și plătim de ne ard buzunarele. Și când aveam minerit ne taxau, dar măcar scoteai cupru, plumb, zinc, aur, argint, acid sulfuric. Acum Minele se prăbușesc părăsite, Uzinele de flotate, secția de cianurare, metalurgia neferoasă rasă de pe teritoriul României. Proiectele și tehnologiile zvârlite prin arhive sau carate de străini, (SRI să tot ia pensii speciale) specialiștii mor de bătrânețe, care mai sunt în putere cresc PIB-ul Italiei, Spaniei, Chile, Argentina. A rămas plătitul poluării la Ungaria, plus creștere constanța a deficitului bugetar și exponențială a datoriei externe.

  6. Am uitat că avem Roșia Montană “Patrimoniu UNESCO”. Mâncau-ar ce ce au făcut-o “patrimoniu” numai ce pot cumpara cu banii de pe acest patrimoniu.

  7. Este amuzant faptul că evită subiectul denumirii colorantului roșu. „Tovarășii” este bauxită! Există mine de bauxită abandonate pe malul stâng al Crișului Repede, în munții Pădurea Craiului. Una dintre ele, Cornet, este o mină de tezaur paleonotologic, care în orice țară normală ar putea fi un loc de pelerinaj turistic dacă ar fi pusă la apunct. Există un drum asfaltat până la ea și clădiri abandonate. Dar în 1978, până și șinele au fost scoase și galeria inundată. S-au găsit mii de oase de dinozaur vechi de 145 de milioane de ani etc., dar cel puțin 90% dintre ele sunt încă în lentilă de bauxită!

  8. Crezi ca lumea se sfarseste cu tine si daca nu ”pui” mana acum pe aur sau il dai altora, nu poti fi fericit cand pleci. Zacamintele, rocile/cristalele, atunci cand sunt in pamantul tarii tranmit vibratia lor celorlate roci. Daca nu stii unele cristale sunt folosite in terapii mai putin invazive. Sarea este un purificator si tamaduitor, vezi Techirghiol. Ar trebui sa te ingrijorezi daca in cativa ani pierim. Daca speri ca Romania va dainui in veac atunci ar trebui sa te gandesti ca si stra, stra, stra, stra…nepotii trebuie sa beneficieze de glia stramoseasca si sa nu spuna ca noi „am avut antracit” ci iata ce floare de mina a fost gasita, asa arata aurul nativ, pirita etc. Poluarea este datorata unui batal pe care reprezentantii nu l-au consolidat. Mina nu poate curge, teoretic ea ”coboara” in adancuri. Insa daca ai fost in anumite zone fi veazut rape rosii de la solul ce contine oxizi/saruri de fier/metale. Un torent pe un astfel de versant sigur va duce intr-un parau sau rau si aluviuni rosii. Asa cum la Sovata este un versant al muntelui de sare la lumina si din care precipitatiile erodeaza sarea care ajunge in lac. Cat aurul si alte menereuri raman in adancuri va fi bine. Are Africa si altii suficiente mine. Numai saracii vand materii prime bogatilor care detin tehnologii prin care un produs finit este si de 100 de ori mai valoros si cu mai putina poluare in urma. Ce vrei? Noi cu batalurile de decantare a minereurilor si altii din barele sa faca piese?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.