România, bogată într-o resursă foarte rară și extrem de căutată

În zona Baia de Fier, județul Gorj, ar putea fi readus la viață un proiect mort în 1994 și anume exploatarea zăcământului de grafit, mineral care se utilizează la producția de baterii electrice. Renașterea mineritului în regiune (mina Cătălinu și cariera Ungurelașu) va genera beneficii uriașe țării noastre în condițiile în care grafitul este tot mai utilizat în industria mondială, în contextul tranziției energetice, plan de anvergură a Comisiei Europene pentru anii ce vor veni. Salrom, compania de stat care deține licența de exploatare, tocmai a încheiat licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din regiune, iar câștigătorul este consultantul german Roland Berger, o firmă specializată în domeniu. ”România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite tot din banii contribuabililor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România. Iată că România poate face și produse pentru viitor, nu produse ale trecutului susținute în zadar, an de an, cu banii contribuabililor doar pentru plata unor salarii către fel și fel de șefi care nu și-ar găsi de muncă în nicio companie privată. Din ultimele prospecțiuni, zăcământul din cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE. Acest nou pas din dezvoltarea Salrom stă mărturie pentru ceea ce poate face o reformă în adevăratul sens al cuvântului, când consiliul de administrație este performant și alcătuit din profesioniști care și-au dovedit competențele în mediul privat”, a declarat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Tranziția energetică gândită de Comisia Europeană presupune ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor până în 2050, ceea ce înseamnă să se renunță la industriile poluante, iar producția de energie care utilizează cărbuni este pe lista neagră. La noi, această industrie încă asigură o bună parte din curentul țării, cărbunele provenind din Gorj (lignit) și Valea Jiului (huilă). Conform Green Deal, aceste zone ar trebui să își schimbe total structura economică în viitor. Or, mina de grafit este o alternativă.

În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivelul întregii planete pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. În contextul anunțării Alianței Europene pentru metale și materii prime rare, s-au repornit discuțiile la nivel european despre importanța industriei bazate pe metale și materii rare, considerate a fi critice pentru economia viitorului. Astfel, România ar putea profita de foamea mondială pentru grafit, material inclus lista celor 20 de materii critice, și să redeschidă mina de la Baia de Fier.

Acumularea de grafit din nordul județului Gorj a început să fie exploatat încă din 1939 și s-a făcut diferențiat prin două perimetre: mina Cătălinu, respectiv cariera Ungurelașu. Sistarea activității de exploatare la mina Cătălinu, în 1994, s-a făcut în contextul scăderii accentuate a rentabilității economice datorate condițiilor grele de zăcământ. Din 1994, obținerea grafitului s-a realizat doar prin exploatarea la suprafață în cariera Ungurelașu. Din princina pierderilor economice înregistrate și a condițiilor tot mai restrictive a obligațiilor de mediu, activitatea de la cariera Ungurelașu a fost închisă definitiv în baza HG 644/2007. Modificarea conjuncturii economice de extracție a grafitului și apariția unor noi direcții de valorificare superioară a acestuia, a făcut ca Societatea Națională a Sării, deținută de Ministerul Economiei, să solicite prelungirea licenței de exploatare, care a și fost obținută, pentru o perioadă de cinci ani. Unul dintre documentele necesare prelungiriia unei licențe este studiul de fezabilitate, înscris care se depune la ANRM. Acum se așteaptă modificarea legii minelor în sensul permiterii redeschiderii minelor care au fost definitiv închise.

Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut. Acesta are o rezistență de până la 200 de ori mai puternică decât oțelul. În plus, este de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate. Este utilizat la baterii și avansul tot mai agresiv al producției de mașini electrice face din grafen un material extrem de căutat.

La Baia de Fier totul zace în paragină și este locul unde hoții își fac de cap. Însă, bogăția de acolo a prezentat interes pentru diferiți oameni de afaceri. De exemplu, primarul Dumitru Turbăceanu a avut anul trecut o discuție telefonică cu afacerist din Bihor interesat de ce mai poate găsi la Baia de Fire. Edilul l-a trimis însă negocieze cu Salrom, deținătoarea concesiunii. “Dumnealui m-a sunat și a întrebat despre cine este proprietar al fostei mine. Ar vrea să vadă pentru început ce mai găsește aici și apoi e posibil să se decidă să investească. În 2013 a mai fost cineva interesat de preluarea minei și de atunci nu s-a mai interesat nimeni. Rezerve care să fie exploatate sunt în continuare acolo, dar e nevoie de investiții serioase pentru a demara un astfel de proiect”, a menționat edilul, citat de Gorjeanul. Când mina s-a închis, 800 de oameni au fost trimiși acasă.

În anii trecuți, presa a speculat faptul că firma Zagra Mining, care îl are printre acționari pe Gheorghe Vlasie, prin Mavgo Holding, a avut ca principal interes să ajungă la exploatare de la Baia Mare. Vlasie ar fi într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, șeful PSD Neamț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Daca n-o sa fim prosti,s-o dam ALTORA.
    Ca Romania este privita in occident ca pe-o curva proasta, curva c-o iau toti cum vor, si proasta ca nu cere bani inainte, ci chiar deloc.

  2. Asta nu mai polueaza? Sau fiindca face parte din religia Eco nu mai e problema exploatarea?

  3. Romania are multe bogatii pe care guvernantii se gandesc zi si noapte cum sa le dea gratis strainilor care ‘investesc’ si vin cu ‘know how’ pe care Romania il avea dar tot ei l au trimis in somaj

  4. Grafenul e important pentru botnitele anti-carcalac si vaxxinul bagat pe gat (ma rog, pe unde se poate), pentru a va transforma in antene vii 5G. O sa-l vindem ieftin la pacalicii plandemiei, dar o sa ne coste scump.

  5. Dupa ce PSD l-a vandut pe Liviu Dragnea, PSD a devenit complice la distrugerea Romaniei. De aceea e anarhie si haos generalizat si intretinut in Romania. Ce rost avea ca Belzebutul Soros sa investeasca 500 milioane de dolari incepand cu cativa ani inainte de Dec. 89 si pana astazi in Romania??? Deschizand ONG Soros in care sa-i scoleasca pe cei alesi sa ocupe functiile cheie din SRI, SIE, MAI, MAN, DNA, ICCJ, DIICOT, Presidentie, Guvern, Parlament, Partide de dreapta si de stanga, Mass-media romaneasca ……. A facut toate acestea pentru a ne ajuta benevol, dezinteresat si nepecuniar pe noi romani??? Sau el practic a investit in Romania ca odata oamenii scoliti de el ajunsi sa conduca economic-politic-financiar Romania sa indrepte tara spre derapaj economic si indatorire masiva a finatelor tarii pe Piata de Capital Extern pana cand datoria Romaniei va depasi PIB??? Ca odata Romania adus in imposibiliatea de plata, cumparand Datoria Externa a tarii Belzebut Soros sa distruga mai apoi Romania, ca tara si popor. Vanzand tara pe bucati. Romania si noi poporul roman fiind in final sterse de pe harta. Belzebutul Soros facand acesta investitie de 500 milioane dolari ca sa castige mai apoi mii si mii de miliarde de dolari de pe urma vanzarii si distrugerii Romaniei. Acum v-ati prins ca Petre Roman a facut afirmatia cum ca „industria tarii e un morman de fiare vechi” chiar de la Brucan via Belzebutul Soros??? PS. Sa-i bata Sfantul Dumnezeu asa cum stie El Supremul mai bine pe toti cei care nu-mi afiseaza postarea asta. Si pe ei dar si pe urmasii urmasilor lor, Amin.

  6. @Gogu
    Chiar gratis nu dau guvernantii bogatiile Romaniei. O bogatie gratis ii costa pe straini o spaga grasa la guvernanti sau mai bine la partid, ca sa fie disipata raspunderea tradarii.

  7. Excelente comentarii , mai sus ? Subscriu ! Dupa ce am trecut prin atatea , este usor de inteles ce se va intampla si cu aceasta bogatie a tarii, a poporului roman , va fi vanduta rapid (desigur cu spagile de rigoare), la fel cum s-au vandut , mai toate bogatiile cu care natura a inzestrat acest pamant ! Ce ne trebuie noua grafit , chiar daca se foloseste si la anumite tipuri de reactoare nucleare ! Ce acumulatori ? Noi stim , doar , de acumulatorii cu plumb ; stiti lozinca : n-avem tehnologie , n-avem specialisti ! Asa, ca sa vindem grafitul ,rapid, aluia care da …spaga mai grasa ! N.B. Am auzit ca si zacamintele de sare, NaCl, vor fi scoase la „privatizare” (sic!), ca noua nu ne trebuie, nici pentru imd. alimentara , nici pentru produsele clorosodice, nici pentru export ! ( Ma crucesc , cand ma intreb, cum de a scapat , sarea, pana acum ?). Asta , da, miracol ! Am auzit ca sarea , pe care o importam si astazi, din…. Ucraina(???), este excelenta , la gust !

  8. Cinentul Larochim e dat, apa la Nessle(am consumat in 2017 in egipt: made in Romania), gazul la americani si austrieci, curentul electric Austria, Germania, ungaria si cate mai sunt, parti din spatul romanesc ca terenuri, pe mana cui a vrut si nu a vrut, si inca mai sunt destule date pe ascuns ca hotii! Cu ce s-a ales Romania? Cu saracie si bogatie la extreme!

  9. Beneficii tarii?! Cine crede asta intr-o tara jefuita pe fata de straini, cu concursul cozilor de topor locale?

  10. Oxidul de grafen, asta nu vă miroase a nimic?! A vaccin trecut în vaccip?!

  11. Comoara și resursa acestei ţări este LIMBA ROMÂNĂ. Cât timp nu veţi fi jefuiţi de această resursă, nu vă faceţi griji. Inclusiv grafitul va fi în siguranţă.

  12. Grafitul se foloseste la fibra de carbon folosita la constructia de nave spatiale si avioane supersonice.
    Valoarea este inestimabila.
    De ce nu face Romania avioane sau fabrica de fibra carbon???
    Nu face pentru ca mafia strainilor are agenti infiltrati la guvernare.
    Scopul lor doar capusharea resurselor minerale.

  13. Incep sa inteleg ce au ureristii astia progresisti in dovleacul lor pe post de capatzana care au inceput ei inca de acum si cu mult inaintea altora ca sa se dea ei cei mai slugi plecate unor tampenii ecologiste ce sar calul raatiunii ca sa inchida minele de carbuni si termocentralele fara sa puna nimic in loc.Ei deja viseaza ca in loc de termocentrale vor creea niste baterii uriase in care sa bage vara energie din panouri solare care sa umple campiile si peste tot cu care sa se incalzeasca iarna si cand stingerea se va da la caderea intunericului la ora 17 dupa amiaza ca nu ne mai trebuie nici becuri care consuma,iar de mancare pentru popor vor hali tot anul carne sintetica facuta de Kill Gates din mucegaiuri si ciuperci crescute in hrube sub pamant,ca la suprafata nu va mai fi loc de agricultura si de cresterea animalelor.Toate astea vor face fatza cu succes nevoilor cetatenilor UE care vor mai ramane cel mult cateva sute de mii,pentru ca trebuie sa mai ramana in viatza si ei care sa stearga de praf panourile lor solare.Si va fi belsug si fericire.

  14. Desigur, evaluarea aia nu ptea fi facuta de niste romani, ci numai de niste straini. Pe urma, alti straini vor aduce utilajele, tot niste staini vor proiecta fluxul tehonlogic, etc. Romanii vor asigura spalarea salopetelor la iesirea din tura si … cam atat. Nu, paza nu va fi asigurata de romani, ci de o firma americana de security, care s-a intors din Afganistan, unde tot security au asigurat, upa cum s-a vazut.

  15. Cai verzi pe pereți,. Visele,. sau visurile românilor flămânzi,. care nu mai știu ce să vândă pentru a mai fuma o țigară pe Miami beach, la umbra palmierului,.

  16. Grafitul (graphenul — caramida de baza a grafitului, structurata sub forma unei matrici hezagonale) este intradevar un material ale carui proprietati remarcabile, relativ recent descoperite, incita imaginatia cercetatorilor si apetitul investitorilor. Folosirea lui pt baterii ecologice este doar una dintre numeroase posibilitati. Ca orice lucru pe lume, aplicatiile pot fi benefice sau malefice si, evident, cercetarea militara este printre primii clienti. Materialele fabricate din el pot avea calitati uimitoare pot fi si indestructibile, se pot auto-asambla, ceea ce este o mare problema dpv ecologic, al sanatatii. Proprietatile sale electroconductive inspira si o ramura noua a biotehnologiei si medicinei — magnetogenetica — care utilizeaza campurile magnetice in monitorizarea, controlul, celular de la distanta, diagnosticarea, livrarea tintita a medicatiei si multe alte experimente.
    https://www.graphene-info.com/graphene-dna-sequencing
    Optogenetica si Magnetogenetica:
    https://m.youtube.com/watch?v=4oAkjondPoQ
    Si asta, ca sa nu mai faceti bascalie de vaccinatii care descopereau cu uimire ca la locul injectarii erau magnetizati:
    https://m.youtube.com/watch?v=vIFeXr2jKo4

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.