Instabilitatea politică, sub marilor publicaţii străine

România celor trei guverne într-un an

guvern-dancila

Instalarea în fruntea Guvernului a primei femei premier din istoria României a constituit subiectul a numeroase titluri din presa internațională. Mai ales, s-au dedicat spații consistente faptului că Viorica Dăncilă este cea de-a treia persoană care ocupă fotoliul de la Palatul Victoria într-o perioadă de aproximativ un an. Publicații din întreaga lume au marcat momentul votului de încredere acordat de Parlament echipei conduse de Viorica Dăncilă prin scurte analize care surprind peisajul politic românesc la zi.

O constantă în articolele publicate în presa internațională este prezentarea situației deosebite în care se află România, de a avea al treilea guvern în mai puțin de 13 luni. Tablourile de prezentare a persoanei însărcinate să conducă această formulă guvernamentală fac apel la statutul de europarlamentar al Vioricăi Dăncilă, menționându-se impresia palidă lăsată de aceasta la Bruxelles. Este surprinsă și legătura strânsă pe care Dăncilă o are cu șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea, perceput ca acela care va deține frâiele acțiunilor guvernamentale, din umbră.

„O figură cvasi-anonimă“

Associated Press notează faptul că Viorica Dăncilă le urmează precedenților doi prim-miniștri care au fost demiși chiar de coaliția care îi susținuse inițial, pe motiv de abateri de la linia impusă de PSD în vederea reformării sistemului de justiție. Totodată, agenția de presă americană notează că Viorica Dăncilă era o figură cvasi-anonimă în peisajul politic românesc, în ciuda statutului de europarlamentar.

„Rol de marionetă“

Și New York Times abordează pe larg știrea privind instalarea noului Guvern de la București. Potrivit publicației americane, Viorica Dăncilă, deși membră a Parlamentului European din 2009, era o figură politică puțin cunoscută în România până la desemnarea sa pentru funcția de prim-ministru. Totuși, după votul acordat în Parlament, aceasta devine primul şef de guvern femeie din istoria României, fiind al treilea personaj care ocupă această funcție în 12 luni foarte agitate pentru politica românească, luni care au adus cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani.

O altă importantă agenție de presă internațională, Reuters, marchează votul „covârșitor“ de încredere acordat de Parlament Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ca și cei de la Associated Press, jurnaliștii Reuters surprind situația bizară în care se află aceasta, fiind cea de-a treia persoană numită la conducerea Guvernului de către PSD, după Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, sacrificați de propriul partid.

 

Cinci nume care ridică semne de întrebare

Deutsche Welle dedică, de asemenea, un material solid privind numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea Guvernului. Publicația germană sugerează, de asemenea, faptul că în umbra acesteia se va afla Liviu Dragnea, aflat în imposibilitatea de a ocupa funcția de premier. Se notează şi succesiunea Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, ca nume instalate de PSD în fruntea Guvernului în doar un an. Deutsche Welle menționează și promisiunile cu care cea din urmă pornește la drum: reducerea birocrației, creșterea salariilor și construirea câtorva sute de kilometri de autostradă și linii de cale ferată până la sfârșitul mandatului, în 2020.

„Guvern supradimensionat“

Și agenția de presă chineză Xinhua dedică un articol votării Vioricăi Dăncilă de către Parlament pentru conducerea Guvernului. Chinezii subliniază neobișnuita situație în care se află România, având al treilea premier într-un an, fără a omite faptul că Dăncilă este prima femeie din istoria țării care ocupă această poziție. Xinhua notează apelul acesteia din discursul susținut în Parlament, prin care îndeamnă clasa politică să dea dovadă de maturitate în anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri. Se reaminteşte şi faptul că Guvernul, unul supradimensionat, care include 27 de miniștri, din care patru vicepremieri, a avut parte de susținerea UDMR la votul din Parlament.

Publicația Bloomberg acordă o atenție deosebită misiunii economice pe care o va avea Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Astfel, se arată că aceasta preia o economie care a crescut cu 8,8% în al treilea trimestru din anul precedent, deși creșterea este amenințată de un deficit bugetar mărit de reducerea impozitelor și de creșterea salariilor din sectorul public. Totodată, se arată că începutul mandatului Vioricăi Dăncilă coincide cu reînceperea protestelor cauzate de reforma sistemului de justiție, percepute de o categorie a societății ca măsuri care slăbesc lupta anticorupție. Sunt aduse în discuție și controversele privind o parte din membrii noului Cabinet, prezentându-se situația vicepremierului Paul Stănescu, cercetat pentru abuz în serviciu, dar și cea a a ministrului pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

Și France Presse acordă spațiu politicii românești. Potrivit agenției franceze, Guvernul României, condus pentru prima dată în istorie de o femeie, a primit votul de încredere al Parlamentului. Se notează faptul că se așteaptă din partea Vioricăi Dăncilă să continue politicile promovate de PSD, incluzând aici creșterea pensiilor și a salariilor din sectorul bugetar, dar și să contribuie la întărirea legăturilor dintre București și Bruxelles. Pe fondul îngrijorărilor legate de reformele sistemului de justiție, AFP citează fragmente din discursul lui Klaus Iohannis din cadrul ceremoniei de învestire a noului Guvern, referitoare la aceeași problematică a legilor justiției. Se amintește și de declarația comună venită dinspre Comisia Europeană, semnată de Jean-Claude Junker și Frans Timmermans, în care se atrage atenția Parlamentului de la București cu privire la impactul pe care ar urma să-l aibă pachetul de măsuri care vizează justiția asupra luptei anticorupție.

Citiţi articolul integral în Cotidianul de joi, 1 februarie – disponibil la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriel Zamfir 22 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „Cvasi-necunoscuta”…
    Desi Dragnea o lauda ca „a respirat aer occidental, a cunoscut figuri proeminente ale politicii europene şi a construit o importantă reţea de conexiuni politice”!!
    Mai lipsea sa ne spuna ca maine poimmaine Vasilica Viorica Dancila va fi invitata la Forumul de la Davos si la decernarea Premiilor Nobel!

    Toate agentiile de presa o dau ca pe o „ilustra necunsocuta”, cred ca 99,99% dintre Romani NU au auzit de ea pana la numire!!!!!

    Pai, atunci, pe cine „a cunoscut”, dle Dragnea, pe Portarul de la Parlamentul European sau stewardesele de la TAROM sau AIR FRANCE?!
    Biata femeie NU a fost in stare la prima Sedinta de Guvern sa vorbeasca LIBER si sa spuna ca renunta la SPP, a CITIT dupa foaie!
    Supercompetenta, macar stie sa citeasca corect dupa ce-i scriu altii, evident!
    Dar, sluga garantata lui Dragnea, cum au scris TOATE Agentiile de presa!

  2. A-propos, pana si CHINEZII au scris depsre „guvernul supradimensionat” al Romaniei!
    La o tara cu o populatie de putin peste 19 Milioane de Locuitori(conform EUROSTAT la 1 Ianuarie 2017 Romania avea o Populatie 19,6 Milioane de Locuitori!!) Romania are un Guvern cu 28 de membri, in timp ce Germania cu o populatie de 83 Milioane de Locuitori are un Guvern cu 15 membri, cu dna Merkel cu tot!

    Vorba lui T. Basescu: „Arată ca un Guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui TRIB sau TRIBULET trebuie să i se dea câte ceva”.!!!

  3. al 3-lea megaprodus al unei coaliţii bolnave de diaree cronică…

  4. Mai Zamfire, intreab-o pe nevasta-ta, cum se scriu aceste articole in presa straina! Iar faptul ca Dragnea conduce din spate, imi pare normal, el este seful partidului care detine o cvasimajoritate parlamentara! Este asemanator cu Polonia, unde liderul partidului de guvernamat nu este prim ministru! Asa ca…

  5. GUVERNUL ANTIROMANESC AL ROMANIEI

    Aţi distrus Armata României! Aţi compromis Jandarmeria Română, transformând-o în instrument de pază al scaunelelor oficiale!
    De 28 de ani, Ţara a devenit arena de circ a trădătorilor şi neisprăviţilor hămesiţi după averi şi putere. Ce-aţi făcut domnilor membri ai guvernelor postdecembriste şi ai Parlamentului României pentru poporul român? Nimic bun!
    Între două reprize de somn în fotolii, între două recepţii pe la ambasade, între două băi de mulţime şi între două delegaţii aiurea, pe banii statului român, aţi vândut economia „ceauşistă”, românească, pe care nu doar Ceauşescu a ridicat-o la nivelul la care era în ʼ89. Părinţii şi bunicii noştri, vârstnicii de azi au clădit-o, cu sânge, trudă şi sudoare. Ce-aţi făcut voi cu ea?
    Aţi denumit-o „grămadă de fiare vechi”, aţi etichetat-o energofagă, nerentabilă… aţi distrus-o, aţi demolat-o şi aţi vândut-o en gros şi en detail, ca să vă umpleţi propriile buzunare, să vă faceţi vile în ţări exotice, să vă petreceţi concediile la Monte Carlo, la Las Vegas sau „unde a-nţărcat mutu iapa”.
    Mass-media abundă de cazuri ale căror protagonişti sunt bişniţarii de ieri – barosanii de azi, „baronii”, „talibanii”, „mogulii”, fiecare după numele de botez. O serie de asemenea orătănii, agăţaţi de pârghiile puterii au jumulit, în timp record, toate bunurile naţionale la care au avut acces.
    Dacă furi un ou, un bou sau o fabrică, tot furt se cheamă, în orice legislaţie a lumii, dar la noi, cine fură un ou, primeşte „cadou” câţiva ani de puşcărie – „cu executare”. Cine fură un combinat sau o fabrică, primeşte… „cu suspendare”, adică, „mai poftiţi pe la noi!”. Halal dreptate!
    Ajunge!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.