România mizează pe sprijin financiar de la Banca Mondială

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o întâlnire cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass. S-a discutat despre asistența pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităților române și țărilor din regiune în efortul de gestionare a situației refugiaților.

„Agenda discuțiilor a vizat cu prioritate situația generată de războiul din Ucraina, cu accent pe asistența pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităților române și țărilor din regiune, în general, în efortul de gestionare a situației refugiaților. De asemenea, a fost discutată nevoia de dezvoltare a parteneriatului dintre Grupul Băncii Mondiale și România, pentru un răspuns cât mai adecvat în raport cu provocările economico-sociale actuale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Conform acestuia, președintele Grupului Băncii Mondiale a subliniat rolul important al României în gestionarea fluxului de refugiați și a adus în atenție intenția Băncii Mondiale de a include România, dar și Republica Moldova, în rândul beneficiarilor sprijinului mobilizat până în prezent de instituția financiară internațională, la nivel global, în contextul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis a salutat inițiativa și a subliniat faptul că obiectivul României este trecerea la un model economic competitiv, sustenabil și incluziv.

„În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că prioritățile României vizează utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene, investițiile în dezvoltarea capitalului uman, sprijinirea economiei viitorului și a dezvoltării piețelor, precum și securitatea energetică, care a devenit imperativă în condițiile actuale. Președintele României a precizat, de asemenea, că transformarea digitală a țării noastre reprezintă, alături de tranziția verde, o parte importantă a agendei de redresare post-pandemică și dezvoltare durabilă a țării, alături de reforme și investiții substanțiale care vizează infrastructura de transport, cea energetică și marile sisteme publice, îndeosebi educația și sănătatea”, se mai arată în comunicat.

În contextul evaluării efectelor economice ale războiului din Ucraina, președintele României a subliniat necesitatea unor abordări proactive, axate nu doar pe soluționarea temporară a problemelor generate de creșterile de prețuri și criza energetică, ci și pe valorificarea unor oportunități evidente de creștere a securității energetice, alimentare și tehnologice în regiune.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat importanța asistenței oferite de Banca Mondială în implementarea reformelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, subliniind oportunitățile oferite prin implementarea reformelor și proiectelor de investiții.

„Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții Băncii Mondiale și pe marginea prognozelor macroeconomice ale instituției financiare, atât la nivel global, cât și pentru România, concluzia fiind aceea că, într-un context global marcat de o tendință generală de încetinire economică, deciziile de politică economică vor avea un rol decisiv în susținerea creșterii economice. La rândul său, Președintele Grupului Băncii Mondiale a exprimat angajamentul instituției de a sprijini prioritățile de dezvoltare ale României, în acord cu cadrul actual de parteneriat și în virtutea bunei relații de cooperare pe care instituția financiară internațională a avut-o cu România în ultimele trei decenii”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Acest sprijin financiar din partea Bancii Mondiale va trebuii platit de noi in urmatorii ani ,sau il primim de moka ?

  2. Inca din timpurile lui Petrov romanii au platit dobanzi uriase pentru orice ‘sprijin’ primit. Ala de la FMI cu pantofii rupti in fata caruia Boc statea drepti poate confirma.

  3. Sa fie totul transparent. 1]Ce datorie avem la Banca Mondiala si la ce s-au folosit banii,cu dovezi plauzibile.2] cat vrem sa ne imprumutam si pentru ce ?Avem dreptul sa stim,pentru ca nu cei care se imprumuta si folosesc banii ii platesc inapoi, cu dobanzi mari ,ci noi populatia. 3] daca noi si copii nostri trebuie sa ne sacrificam imprumutand bani pentru refugiatii ucrainieni, bani pentru care generatii intregi o sa munceasca sa le plateasca,ar trebui sa fim intrebati si noi. Eu nu cred ca Iohannis s-ar imprumuta personal la banca , pentru un vecin,indiferent cat de rau i-ar parea de el. Noi ca tara nu facem alceva decat sa ne inglobam in datorii,pana o sa vindem activele tarii ca UCRAINA.
    Transformarea digitala nu este o prioritate pentru Romania,sa o faca intai Belgia,Germania,Franta,Austria,tari bogate nu noi. A te imprumuta,nu pentru autostrazi,nu pentru spitale,nu pentru apa mai curata,pentru digitalizare , se vede clar ca se urmareste alt scop.Se vrea o inrobire totala ,nu partiala.,, Rupti in fund ,, dar digitalizati .Vorba multa, cuvinte goale,,sustenabil,incluziv,competitiv,plan de redresare si rezilienta,, etc Fraze alambicate care sa ne convinga de importanta si complexitatea discutiei dar nu de adevar.

  4. Interesant ar fi sa ni se spuna in ce au fost investiti acesti foarte multi bani inprumutati de guvernele din Romania.Tot auzim ca avem imprumuturi foarte mari luate de la Bancile straine ,dar ce s-au facut cu acesti bani ,asta nu ni se spune.Chiar sa nu avem dreptul sa stim ce vom platii noi si copii copiilor nostrii ?

  5. ,,transformarea digitală alături de tranziția verde” = decarbonificare = transumanism. Bine ați venit, rău ați nimerit în Carbon Alterat !

  6. Esti varza, fata!
    Corect se zice inglodat in datorii si nu inglo(b)at in …
    „Transformarea digitala nu este o prioritate pentru Romania, sa o faca intai..”
    Digitalizarea se face ca sa destepte comunistoizii romani, cu scoala precara.
    Altii au facut-o deja si n-au cipuri in dos.
    Pana la urma un cip te-ar destepta. Ti-e frica?
    Nota 2!

  7. E clar ca lumina zilei că România e o țară bazată dacă e sprijinită de Banca Mondială care are obiceiul să-i sprijine pe ăia care cad cu un vânt spre prăpastie. Avem aurul pus chezășie la străini.

  8. Ăștia îți dau bani cu trei condiții: 1) austeritate; 2)banii săi cheltui pe ce vor ei și cu cine vor ei, și 3)să rămâi perpetuu dator la ei, plătind dobândă la dobândă la nesfârșit și făcând alte datorii, pentru plata dobânzilor. Nu de nebun și-a făcut ambiție Ceaușescu să scape de datorii, greșeala lui Ceaușescu nu a fost că a achitat datoriile externe către camatarii internaționali, ci că sa imprumutat in anii 70 de la ei, atunci și-a semnat sentința la morte si a condamnat pe românii la austeritate economică crâncenă in anii 80. Un stat care se vrea independent si suveran, nu apelează la împrumuturile oferite de FMI și BM, atrage investiții externe si face propriile investiți, nici o țară nu sa dezvoltat cu împrumuturile de la FMI si BM , ba dincotra a colapsat.

  9. Din păcate omenirea acum este condusa de oligarhia industriei militaro-financiar bancare, ce are interese de a elimina concurenta și a domina piața, după cum se vede prin toate mijloacele, evident nedemocratice cum ar fi lovituri de stat/revoluții înscenate, războaie, pentru aceasta recrutează și se folosesc de mercenari locali !!
    La noi aceasta operatiune le-a reușit și am ajuns o colonie sărăcita cu industria distrusa și luata, la fel și cu resursele energetice și minerale și după cum se vede la noi mercenarii puși de ei sa conducă tara nici măcar nu accepta sa se discute despre redeschiderea industriei autohtone, aceștia insista și impun cheltuirea bugetului national pe armament (depășit) plătit stăpânilor externi și furnizarea de forta de munca ieftina umila, acestora, spre exemplu acțiunea „sparanghelul” impusa de iohanis in pandemie!!!!!!

  10. Au imprumutat si primit de la UE zeci de miliarde, cred ca aproape 30-40% din PIBul anual, pe perioada pandemiei, iar acum cand vine recesiunea globala sa uita sa mai imprumute, si o sa imprumute si mai mult… Grecia scrie pe noi.

  11. Romania a ajuns o tara de milogi si cersetori, o tara de imprumutati in fals in loc de ceea ce este romanul onisnuit. Va amintiti ca Romania contribuie la fondurile europene cu un maricel procent din pib si trebuia sa atraga fonduri de ani si ani de zile dar nu au facut-o si daca au atras au atras doar pentru furaciuni incat tara este datoare? Au reguzat dand de inteles ca tara e bogata, compatriotii au siportul financiar indestulat dar sunt incapatanati si nu vor sa atraga fondurile, e modelul practicat la televiziuni: perioada lunga analizeaza pensiile si salariile dar nu fac nimic pentru costul vietii cetatenilor si in strainezia, se intelege sau spune ca cetatenii nu sunt deacord cu programele guvernamentale, cavrefuza orice pentru ca au din plin totul! Nimic mai fals! Nu e bascalie! M-au intrebat pe mine cevse intampla si era normal sa spun adevarul contra minciunilor guvernamentale si a TeVe-urilor! Am aratat si dovada incat nu stiau cevsa creada dupa atatea minciuni propagate!

  12. banca mondiala, oms si banca angliei, toate sunt mana in mana cu lagarul de concentrare mondial. daca tradatorii catarati la putoare se bazeaza pe aceste organizatii criminale intru genocid planetar, cam care credeti ca va fi „politica” de exterminare asupra poporului roman?

  13. Sa dea UE si NATO bani ca le ținem pripășiții din Ucraina si soldații.

    Un popor de oligofreni care se împrumută sa dea facilități străinilor.

  14. În acest context, nu este o utopie faptul că poate crește la 3 procentul din PIB alocat domeniului înzestrărilor militare, deh, ‘obrazul subțire …’ !

  15. Aceste gunoaie PNL si PSD+ USR cersesc bani si indatoreaza Romania

  16. @ ,,viki ciorba de ridiki,,
    Pentru un fost pedagog de liceu si fost deputat ,frustat , te descurci binisor .Cuvantul inglobat in context inseamna inclus in.., , cuprins in… , adaugat in… .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.