România, pe lista furnizorilor Statului Islamic

Companii din 20 de ţări, printre care şi România, sunt implicate în lanţul furnizorilor de componente ale dispozitivelor explozive improvizate folosite de gruparea Stat Islamic, iar guvernele şi companiile din statele respective trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a urmări acest flux de materiale chimice, cabluri şi alte componente, relevă rezultatele unui studiu comandat de Uniunea Europeană, conform Business Insider, citat de Capital.

Potrivit Military Times, mai multe containere cu pastă de aluminiu, produse la sfârşitul anului 2014 în ţări precum România, China şi Brazilia, au fost descoperite într-o fabrică de bombe din oraşul irakian Tikrit, la scurt timp după ce forţele Statului Islamic s-au retras. Containerele fuseseră trimise din ţările unde au fost produse către distribuitori din Istanbul, se arată în studiu. Studiul, realizat de Conflict Armament Research şi care a durat 20 de luni, arată că 51 de companii din ţări precum SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elveţia, Austria, Republica Cehă şi România au produs, au vândut sau au importat peste 700 de componente folosite de gruparea jihadistă Stat Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate IED.

În prezent, IED sunt produse la o “scară cvasi-industrială” de gruparea jihadistă, care utilizează printre altele componente disponibile pe piaţă, ca fertilizatori chimici şi telefoane mobile. Unele dintre componente sunt industriale şi sunt reglementate de legislaţia în vigoare, dar o altă parte o reprezintă echipamente disponibile cu uşurinţă pe piaţă, precum îngrăşăminte chimice sau telefoane mobile.

În lanţul furnizorilor de componente pentru realizarea dispozitivelor explozive improvizate ale grupării Stat Islamic sunt implicate în total 13 firme din Turcia, mai multe decât din orice altă ţară. Turcia este urmată de India, cu şapte companii implicate în furnizarea de asemenea componente.

Pentru realizarea studiului, Conflict Armament Research a recuperat componente ale IED în timpul luptelor armate din zona oraşelor irakiene Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit şi din oraşul sirian Kobane. “Aceste descoperiri confirmă opinia din ce în ce mai răspândită pe plan internaţional că forţele Statului Islamic din Irak şi Siria se susţin singure – cumpără arme şi bunuri strategice, precum componente pentru bombele artizanale de pe plan local şi cu uşurinţă”, a avertizat directorul executiv al CAR, James Bevan.

CAR a obţinut acces la componentele folosite de Statul Islamic prin intermediul miliţiei kurde siriene YPG, al Poliţiei Federale irakiene, al Consiliului kurd pentru Securitate Regională şi al forţelor Guvernului regional kurd. Autorii studiului au declarat că au încercat să ia legătura cu companiile implicate în furnizarea respectivelor componente, însă nu au primit niciun răspuns sau firmele în cauză au precizat că nu mai sunt responsabile pentru destinaţia finală a produselor după ce acestea au fost deja livrate. Şapte firme indiene sunt cele care au fabricat majoritatea detonatoarelor încărcăturilor explozive şi a cablurilor pentru detonare.

Toate aceste componente au fost exportate legal din India, sub licenţă emisă de guvern, unor entităţi din Liban şi Turcia, potrivit studiului realizat de Conflict Armament Research.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.