Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a lansat azi o nouă serie de împrumuturi pe piața externă, oferind obligațiuni în euro pe 7 și 20 de ani, precum și obligațiuni în dolari pe 10 ani.
Această mișcare vine în contextul necesității de a finanța deficitul bugetar și de a acoperi datoria veche ajunsă la scadență. Aranjatorii emisiunii sunt instituții bancare de renume, printre care Citi, Goldman Sachs (B&D), ING, HSBC, JPMorgan și Société Générale, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.
Detalii despre emisiunile de obligațiuni
Titlurile în euro pe 7 ani au fost cotate în deschidere la o marjă de 310 puncte de bază peste rata midswap (2,39%), iar cele pe 20 de ani la 375 puncte de bază peste midswap (2,51%). În cazul obligațiunilor în dolari pe 10 ani, marja indicativă a fost stabilită la 245 puncte de bază peste midswap, care se situează la 3,54%.
Aceasta este a patra ieșire a României pe piața internațională în 2024, după ce guvernul a obținut anterior împrumuturi de 4 miliarde de dolari în ianuarie, 4 miliarde de euro în februarie și 3,2 miliarde de euro în luna mai. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a confirmat anterior că țara va mai accesa de două ori piețele externe pentru împrumuturi, cu planuri pentru sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie și în luna noiembrie.
Recorduri noi de împrumuturi pentru 2024
Într-un interviu recent, ministrul Finanțelor a explicat că necesarul de finanțare al României pentru 2024 a fost majorat de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei. Această creștere a fost justificată prin necesitatea acoperirii deficitului bugetar, refinanțării datoriilor vechi și asigurării prefinanțării pentru 2025.
Din totalul sumei, 94,4 miliarde de lei vor fi folosiți pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadență, iar 122,6 miliarde de lei vor fi alocați pentru acoperirea deficitului și prefinanțarea parțială pentru anul următor. Dacă această sumă ar fi destinată doar acoperirii deficitului, ar corespunde unui deficit de 6,94%.
Pentru 2024, ținta de împrumuturi de 217 miliarde de lei marchează un nou record, depășind împrumuturile totale din 2023, care au fost de 203 miliarde de lei.
Necesarul de finanțare în creștere
Guvernul a revizuit în repetate rânduri necesarul de finanțare în 2023. Inițial, planul prevedea un împrumut de 160 de miliarde de lei, dar acesta a fost ajustat la 180 de miliarde în octombrie, 200 de miliarde în noiembrie și 205 miliarde în decembrie. Împrumuturile efective s-au ridicat în final la 203 miliarde de lei, subliniind presiunea financiară constantă pe care România o resimte pentru a-și gestiona deficitul și datoria națională.
Economia duduie! Asa spunea Citu in aplauzele frenetice ale rezistilor!
40 de milioane de euro cand UE ia 800 de miliarde ca sa propteasca CO2-ul care i-a devastat economia
17.17- 43 de MILIARDE de EURO , nu bagateliza, din prostie sau din ordinul pe unitate ! SLAVĂ PĂCII ! AFARĂ cu nato și ue DIN ȚARĂ !
40+ miliarde de euro imprumutati de pe piata, adica 10% din PIB-ul ala coafat, si sa nu uitam ca mai primesc zeci de miliarde pe an de la UE, in afara de asta acceseaza linii de credit pentru armament de miliarde… probabil in 2025 cand o sa se rupa pisica, o sa mearga cu caciula-n mana la FMI si BM sa se imprumute de la aia, si sa vezi atunci „masuri economice”
Cat timp sunt diaspora sunt trădători, banii lor sunt buni să acopere fundu’.
Acum ca au murit bătrânii la inundații sau au rămas fără casa, de ce să ne mai ascundem pe după deget? Interesul poarta fesul.
Și stanga si dreapta se urasc fără de motiv. Hai să ne vedem de viața! Ca vin sau ca nu vin să asist la înmormântări sau la inundații și scuze ale puterii, este perfect paralel de existenta tuturor. Iar eu cu apelativul de trădătoare mă împac cat de bine se poate. Nu ma deranjează niciunde dacă văd de legile și Constitutua mea fără să mă mai dedic nerecunoscătorilor.
As vrea sa cred ca suma de 217 miliarde de lei (adica peste 40 de miliarde de euro) nu este reala. Dar din pacate pare ca este. Va dati seama cat de prost este condusa si cat de mult se fura in tara asta? Prin indatorarea tarii ne ducem in prapastie. Pentru buzunarele unor baieti destepti.
Nu conteaza,tot pe Catu vor da vina…
Până nu se reduce numărul de parlamentari la 300 cu toate anexele lor și nu se comasează localitățile mici,nu se va face economie la muget! Restul e cancan!
Cînd economia duduie, te împrumuți!? Cum să nu duduie dacă e nevoie de muncitori străini de alte rase cu milioanele?
Mint de două ori; odată că „avem creștere economică” și a doua oară că împrumută bani cu adevărat. Tot ceea ce se vrea ca noi e să credem că sîntem datori și, apoi, să ne mărească și înmulțească birurile (impozite, taxe, TVA, accize…) ca să ne sărăcească.
Ha, ha! Ș’ tot bănetu ista arvunit di Ciordacu ‘l vor plăti cu vârf ș-îndesat trotinetiștii car’ o i’șit în străz’ la-ndemnu’ Ghiolbanul’i… Aiasta-i răzbunarea lu’ Dragnia!
„RĂSPUNDEȚI PE RÂND:A CUI ESTE ȚARA CE OFICIAL SE NUMEȘTE(mai)ROMANIA? 182 MILIARDE EURO -DATORIE-??
Se pregateste cumparea Romaniei a la Urcania prin firme a caror actionari principali sunt rot child; capishi?