România a înmagazinat deja 2,878 miliarde metri cubi de gaze naturale, corespondent unui grad de umplere a depozitelor de 90,79%. Asta înseamnă că și-a îndeplinit obiectivul de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu peste 70 de zile înainte de termen, relatează Ceenergynews.
Conform legislației europene și angajamentelor asumate la nivel de țară, obiectivul de constituire a unor stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024-2025, are ca termen limită 1 noiembrie 2024.
„Ne menținem angajamentul din iarna trecută și pentru iarna viitoare: Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. „România este, ca întotdeauna, un partener solid pentru Uniunea Europeană. Prin respectarea acestor obiective asumate, țara noastră va continua să joace rolul de pilon de stabilitate pentru întregul sector regional.” Ministrul Burduja a declarat că România ar putea produce zilnic aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaze și ar putea scoate din depozite alți 28 mcm de gaze. „Datorită investițiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există și posibilitatea de a importa gaze naturale sau LNG din sudul României, din Turcia sau Grecia.”
Ministrul a mai spus că o altă veste binevenită este că de la 1 octombrie va intra în funcțiune și terminalul GNL din Alexandroupolis. „Această unitate plutitoare de stocare și regazificare este esențială pentru Coridorul Vertical – o inițiativă românească – prin care va fi posibilă livrarea de gaze din afara Federației Ruse către restul Europei.” România consideră că aceasta este o parte esențială a asigurării securității energetice prin diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze importate, în funcție de necesități. De asemenea, țara este pregătită să ajute Republica Moldova vecină cu aprovizionarea sa cu energie, dacă va fi necesar, a mai spus ministrul.
„Sunt gata, dacă este necesar, să îi ajut pe frații noștri de peste Prut”, a conchis el. „Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea obiectivelor noastre, de la producătorii români de gaze, la Romgaz și Engie, care asigură capacitatea de înmagazinare a gazelor din România, până la utilizatorii de capacitate.”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
‘Perfect’, la iarnă o să tremurăm scump!
Cu toate astea, o sa avem gazele ele maiscumpe din Europa.