România tăcută și pasivă, cu dorințe, dar fără obiective

Am rugat doi psihologi să răspundă la întrebarea: de ce 60 % din populație a rămas duminică acasă. Redăm mai jos răspunsurile lor.

Keren Rosner

Dezamăgirea repetată a populației de clasa politică duce la retragerea acțiunii de a vota și la un comportament de neimplicare. Campania electorală nu a atras atenția decât, poate, a celor implicați direct, fără sa aibă impact la alegătorii tineri. A fost fără consistență mobilizatoare, pentru o alegere hotărâtă și precisă.

Politicienii au avut discursuri fără ecou emoțional, fără patos care să sfărâme barierele reticenței personale a alegătorilor, au fost fără biografii impresionante, fără puterea de a stimula speranța pozitivă de schimbare sau măcar de remediere a situației în România. Imaginea politicienilor este compromisă de dosarele de la DNA, de corupție, de alianțele făcute de partide de-a lungul timpului, de lipsa unei revigorări autentice cu oameni credibili.

Alegătorul nu-și mai ia în serios acest drept de a vota, este blocată orice speranță de angoasa legată de viitorul în care va lupta singur, fără a se putea baza pe reprezentantul ales. Analizată, această pasivitate denotă tendința spre individualism, tot pe principiul „eu învăț să mă descurc, indiferent de situația politică“. Individul nu mai crede în implicarea activă socială, în datoria lui de cetățean. Tineretul a fost o categorie neglijată de politicieni în discursurile lor și efectul a fost de unul de ignorare, din partea tinerilor, a actului de vot, refuzând mobilizarea. Dezicerea populației de la această obligație dovedește pasivitate, neîncredere, lipsă de educație civică, dispreț față de toată clasa politică și, totodată, o încăpățânare dăunătoare în a face ceva, o lipsă de mândrie, demnitate și încredere în sine.

Cătălin Luca

Populația care nu a mers la vot reprezintă partea unei Românii tăcute și pasive, cu dorințe, dar fără obiective, deznădăjduită, care așteaptă o schimbare generată de o minune, și nu prin implicarea și decizia ei. Este o populație care are reprezentarea unei vieți mai bune, dar nu are reprezentarea puterii votului și experiența efortului pe care trebuie să-l facă pentru obținerea bunăstării visate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.