Românii care au spart Mexicul

Știrea că un grup de români ar controla escrocheriile cu bancomate a făcut înconjurul României și nu numai. Și dacă aici în țară subiectul a captat interesul opiniei publice mai mult pentru exotismul său și pentru uriașele sume aduse în discuție, presa mexicană a tratat tema pe toate părțile. 

Ce ascunde scandalul de la Cancun?

Așa cum vă promiteam, vă prezentăm cîteva articole avându-i ca protagoniști pe Rechinul și ai lui. Fără a interveni în vreun fel asupra articolului, vă va fi mai ușor, poate, să înțelegeți  „Cum o echipă de infractori români a cucerit lumea escrocheriilor cu ATM-uri“, după cum scriu jurnaliștii de la OCCRP.

După o amplă investigație jurnalistică efectuată de OCCRP împreună cu Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad și Quinto Element Lab, complotul românesc a fost expus în detaliu.

În Mexic, operează nenumărate bande criminale: de la cei dedicați criminalității comune, la organizații mari, precum cele dedicate criminalității organizate sau traficului de droguri la nivel mondial.

Dar operează și bande internaționale care s-au stabilit în marile orașe mexicane, în principal, unde se mișcă mulți bani, atât în ​​pesos mexicani, cât și în dolari.

Mexicul, în special zona Riviera Maya, a atras atenția unui grup de tineri din Craiova, un mic oraș situat într-o regiune agricolă a României, care au învățat tehnologia bancară și au construit o afacere cu bancomate.

Potrivit ziarului El Universal, foarte curând au început să funcționeze în Europa, Asia și America. Ei și-au investit câștigurile în noi tehnologii și forță de muncă calificată. Au angajat ingineri din sectorul tehnologic românesc în creștere.

Au ajuns în Mexic printr-o investiție grea, dar nu pentru a se stabili legal, ci pentru a comite infracțiuni: furtul informațiilor despre cardul de credit prin introducerea dispozitivelor sau a programelor ilegale în bancomate, o acțiune cunoscută sub numele de skimming.

Liderul său, Florian Tudor, alias „El Tiburon”, este o figură în lumea criminală globală. Și cu cât afacerea lor este mai mare, cu atât mai multe infracțiuni au trebuit să comită pentru a continua să crească: spălare de bani, intimidare, luare de mită și chiar, presupus, crimă.

Potrivit poliției și foștilor membri ai bandei, acest grup infracțional condus de Florian Tudor este unul dintre cele mai mari grupuri infracționale din lume, deoarece controlează aproximativ 10% dintr-o piață globală de 2.000 de milioane de dolari.

OCCRP (Proiect pentru denunțarea corupției și criminalității organizate), împreună cu partenerii săi mexicani împotriva corupției și impunității și Laboratorul Al cincilea element, au analizat documente, au intervievat oameni de pe trei continente, au urmărit rețelele sociale și au comandat puzzle-ul acestei bande criminale

Florian Tudor, în vârstă de 43 de ani, este originar din Craiova și, potrivit autorităților, este liderul bandei care are sediul în Riviera Maya din 2012 și care are aproximativ o mie de membri.

Tudor a început să fie cercetat în ianuarie 2020 de poliția română pentru conducerea unui grup de crimă organizată în baza a trei acuzații de incitare la șantaj, unul de șantaj și încă unul de incitare la crimă. Poliția mexicană îl are și el în vizor.

Procurorii români susțin că Tudor a ordonat amenințările, bătăile, șantajele și asasinarea inamicilor bandei, inclusiv a foștilor membri. Potrivit polițiștilor din acea țară, din 2012 se afla în Mexic coordonând un complot pentru a face contrabandă cu oameni din România în Statele Unite, prin Mexic.

Dar Tudor neagă faptul că ar fi vinovat: „Nu sunt un criminal și nu voi fi niciodată”, a asigurat el OCCRP prin e-mailuri. El susține că este un om de afaceri legal, o victimă a autorităților corupte române și mexicane, mituite de criminali. El chiar afirmă că poliția mexicană l-a jefuit, pe lângă faptul că a susținut că reporterii OCCRP sunt aliați ai acestor autorități.

Ziarul asigură că Tudor s-a mutat în Riviera Maya înainte de 2014 și că mai mulți dintre compatrioții săi i-au urmat urmele.

Unul dintre ei este Adrian Tiugan, în vârstă de 36 de ani, un hoț mărunt care se numea Mofa sau El Jack și care avea deja cazier judiciar în Italia și Vatican, întrucât în ​​2012 a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru „falsificarea“ bancomatelor.

În 2013, Tiugan a sosit la birourile de registru comercial din Cancun pentru a crea Top Life Servicios, pentru a deservi și opera bancomate în Mexic.

Tiugan a înregistrat companiile sub numele Paul Daniel Ionete, de asemenea originar din Craiova. Pentru a-i fura identitatea, Tiugan a folosit un permis de ședere mexican și un pașaport temporar românesc care purta fotografia lui Tiugan și numele lui Paul Daniel Ionete.

Presa asigură că nu există dovezi că Tiugan a avut probleme cu autoritățile locale mexicane. Dar, printr-un e-mail către OCCRP, Tudor a respins faptul, argumentând că el, fratele său și partenerii lor nu folosesc identități false „pentru că nu avem nimic de ascuns”.

Adrian Enachescu, 33 de ani, și fratele vitreg al lui Tudor, l-a urmat la Cancun în 2015 și a devenit acționar Top Life alături de Tiugan.

Ion Damian Nedescu, 49 de ani, a venit și el în paradisul mexican. Om de afaceri și filantrop din orașul port român Constance. Nedescu a fost un om de afaceri de succes care ar fi căzut în dificultăți financiare. Ziarul notează că nu este clar cum s-au întâlnit cei doi, dar a subliniat că iubita lui Nedescu de atunci era din Craiova și ar fi putut să le prezinte.

Nedescu era cunoscut în România pentru povestea sa inspiratoare despre eforturile depuse pentru a-și ajuta fiul și ceilalți copii cu autism. În februarie 2014, Nedescu a achiziționat 20% din acțiunile Top Life și a devenit reprezentant al companiei.

Dosarele instanțelor cunoscute de OCCRP arată că banda a început să cumpere bancomate chinezești, inclusiv mărcile Triton și Hyosung, să le pirateze procesoarele și să-și instaleze propriul software, conceput pentru a captura datele cardurilor bancare.

Enachescu s-a implicat cu alte companii conduse de bandă, inclusiv Intaller, care cumpăra și vândea bancomate uzate.

În 2014, formația a ajuns la un acord cu banca mexicană Multiva, deținută de Olegario Vázquez Aldir, președintele Grupului Empresarial Ángeles, care, printre alte companii, deține Hospitals Ángeles și conglomeratul media Grupo Imagen. Bancomatele care aparțineau Top Life purtau sigla Multiva.

Până în 2017, Top Life opera deja peste 100 de bancomate sub marca Multiva în Riviera Maya și în alte site-uri turistice din Mexic.

Un fost membru al bandei care a devenit martor al Poliției române a detaliat într-o declarație semnată în martie 2019 modul în care a funcționat Top Life Servicios: „Controlăm în jur de 100 de bancomate cu cipuri instalate în ele. În medie, fiecare aparat a copiat aproximativ 1.000 de cărți în fiecare lună. Am retras aproximativ 200 USD din fiecare dintre aceste cărți. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună ”, a asigurat el.

El a precizat că aveau 20 de bancomate în Puerto Vallarta, patru în Baja California, 24 pe insula Cozumel, 30 în Playa del Carmen, cinci în Tulum și trei în centrul comercial Las Américas din Cancun.

Top Life Servicios a ajuns să genereze venituri de 240 milioane dolari pe an fără impozite. Acest lucru a făcut din banda Riviera Maya una dintre cele mai mari operațiuni de skimming din lume, cu aproape 10% din totalul global gestionat de membrii săi.

Fostul membru al trupei a declarat că organizația a crescut la aproximativ 1.000 de membri, cu un nucleu de până la 50 de persoane apropiate de Florian Tudor.

În 2015, formația a creat Real Estate Investcun, condus de Enachescu, fratele vitreg al lui Tudor. Compania a investit milioane de dolari în proprietăți în Mexic. Gașca și-a construit sediul, un impunător conac cu mai multe etaje, cu lifturi și piscine pe acoperiș, pe un teren investit de Investcun într-o zonă.

Până în 2019, compania a fost implicată și în dezvoltarea unui proiect rezidențial și de golf în Puerto Morelos, o destinație turistică între Cancun și Playa del Carmen.

Alte companii mexicane controlate de Enăchescu includ Alto Mundo, o companie de sport și îmbrăcăminte sportivă; Mexrou, o companie de import și export; Intacarrent care închiriază și repară vehiculele; și Brazilia Money Exchange, care are birouri în toată Riviera Maya.

Tudor era acționar al Intracarrent și al Băncii monetare din Brazilia și avea procură în legătură cu Inmobiliaria Investcun. El a fost, de asemenea, manager al Europe Invest, o altă companie din Cancun pe care a folosit-o pentru investiții imobiliare.

OCCRP i-a cerut și lui Nedescu versiunea sa, care a spus că nu poate răspunde la întrebări, deoarece există o anchetă în desfășurare asupra organizației Tudor. „Până la finalizarea investigațiilor efectuate de organele competente, îmi voi permite să nu-mi exprim părerea. Mulțumesc pentru înțelegere ”, a spus el.

Afacerea iese la iveală

În 2015, jurnalistul american Brian Krebs a publicat o poveste: o sursă i-a dezvăluit despre Bluetooth și dispozitive de skimming fabricate de Cristian Simmon, un tehnician român angajat să lucreze în formație și care este în prezent martor protejat.

Krebs a călătorit la Cancun pentru a vedea cum funcționau aceste sisteme de skimming. Când a apărut povestea, Tudor a fost furios și l-a contactat pe Constantin Sorinel Marcu, unul dintre oamenii săi, prin aplicația Viber, și le-a ordonat să închidă toate operațiunile.

Marcu a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui El Tiburon. Cel care l-a comandat pe Marcu să garanteze securitatea bancomatelor Top Life, în special în Playa del Carmen.

Rebeca Tudor, soția româncă a lui El Tiburon, era nașa fiicei lui Marcu și familiile se vedeau regulat. Videoclipurile obținute de OCCRP îl arată pe Rechin sărbătorind ziua de naștere a lui Marcu la un club. Cei doi bărbați prăjesc și se legănă în ritmul muzicii românești. Un alt videoclip îl arată pe Marcu de ziua unuia dintre fiii Rechinului.

Cu toate acestea, la un an după ce Marcu s-a alăturat lui El Tiburon în Mexic, au început să apară unele tensiuni între cei doi. Membrii formației care acum sunt martori au subliniat că Tudor era invidios pe succesul lui Marcu la femei, în timp ce Marcu nu era mulțumit de cota de afaceri primită.

O serie de capturi de ecran ale telefonului mobil, obținute din dosare penale, îi arată pe Marcu și Tudor schimbând insulte în mai 2015.

El Tiburon i-a instruit pe membrii bandei să taie legăturile cu Marcu. În aprilie 2018, patru subiecți l-au atacat pe Marcu în fața birourilor DHL din Cancun. S-a dus la un spital local unde i s-a îndepărtat splina. În România, El Tiburon și cei patru atacatori au fost acuzați de tentativă de crimă.

Dar Marcu nu s-a mai putut răzbuna. La 11 iunie a acelui an, a fost împușcat în cap.

Opinia poliției mexicane

În mai 2019, poliția și armata au efectuat percheziții atât la sediul Top Life, cât și la casa lui Tudor din Cancun.

El Tiburon și cinci dintre colaboratorii săi au fost arestați, deși au fost eliberați la scurt timp. Tudor a asigurat că adevăratul obiectiv al operațiunii de poliție a fost să fure bani, bijuterii, artă și echipamente informatice în valoare de 2,7 milioane de dolari.

După eliberare, Tudor a depus mai multe contestații, susținând că drepturile sale omului au fost încălcate.

În februarie 2020, Tudor și doi dintre colaboratorii săi au publicat o scrisoare deschisă de două pagini într-un ziar mexican împotriva secretarului securității publice din Quintana Roo, Jesús Alberto Capella Ibarra. L-au acuzat că ar fi stors bani de la ei.

Pe 16 martie, Tudor a ținut o conferință de presă la domiciliul său din Cancun, în care a insistat că este un om de afaceri care respectă legea și care a devenit ținta polițiștilor, jurnaliștilor și infractorilor fără scrupule.

El a susținut că i-a cunoscut pe Marcu și fratele său la un restaurant din Cancun, unde s-au prezentat și au cerut un loc de muncă. El a asigurat că, din 2015, Marcu și oamenii săi au încercat să-i extorce bani și, potrivit El Tiburon, Marcu l-a amenințat cu moartea după ce a refuzat să-și implice afacerea legală într-un sistem de carduri clonate.

El a asigurat că Marcu nu numai că a dat informații false jurnalistului american, ci l-a plătit și pentru publicarea anchetei. El a menționat că povestea lui Kreb a fost începutul unei campanii de distrugere care a distrus ani de muncă grea și l-a determinat să-și piardă contractul cu Multiva.

În plus, el a spus că autoritățile erau plătite pentru banda lui Marcu, inclusiv pentru Capella, care îl dorea mort. El a raportat că polițiștii i-au pus arme pentru a justifica arestările lor, pe lângă faptul că ofițerii au amenințat-o că o violează pe soția sa și lăsa orfan copilul său de șase ani (care avea o armă la cap). Cu toate acestea, el nu a furnizat nicio dovadă a acuzațiilor sale.

La rândul său, Capella a răspuns prin Twitter. El a spus că a fost o „campanie perversă în mass-media orchestrată și finanțată de interese negre”. Secretariatul de securitate publică Quintana Roo a declarat că plângerile lui Tudor împotriva lui Capella erau o încercare de a împiedica investigațiile împotriva acestuia și a organizației sale.

Între timp, în România, există cinci colaboratori Tudor arestați în timp ce erau cercetați pentru tentativa de ucidere a lui Marcu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. poveste care ascunde un adevar bine ascuns … in care intradevar OFICIALITATILE sunt corupte … strigand tare HOTUL!

    Nimic mai mult ! Mioritici astia nici „peoni” nu sunt la ce-si fac aia cu mana americana in Mexic !!!

    Exista surse credibile …cum ca toate bandele astea latine sunt de facto americane ( in USA isi vand produsul …cerut de piata americana …si proces-productie-enterprenori …AMERIVCANI !)

    !!!

    A spune ca romanii au facut ce-au facut in Mexix e ca si cum ai spune ca nu bancile englezesti din HOTSPOT-ul honkong-ez au ridicat (prin pile si relatii internationale) CHINA ci …orezarii s-au ridicat prin propria lor „forta”

    😉

  2. Apropos de … MEXIC !
    Despre implicarea americanilor martiali din Craiova in …d isparitia „FETELOR” rapite pentru „cazarma” … inca … nimic ?

    … sa vedeti ce-o fi cand vor iesi cu „traficul de carene pentru cazarme” la interval ce scandal ca fi !

    (cand vor iesii asa zisi mafioti „romani” ! Desigur!)

    :*

  3. PS: vezi si … cocaina la mal … pe tarmurile, mereu!, din apropierea BAZELOR militare din lumeee
    …in ultimul an !
    Sute de kg koks … aiurea in barci … pe langa atoluri cu baze …si …litoral !

    (despre ce vorbim … despre bancomate ?) 😀

  4. Pare o traducere cu google translate.In afara de asta, se vede ca si jurnalistii din Mexic sunt la fel de habarnisti ca aceia din Romania.O fi Craiova un oras mic fata de Ciudad de Mexico, dar nu e „un orasel dintr-o regiune agricola din Romania”, ci un oras industrial si universitar, cu fabrica Ford, una de avioane si una de locomotive!Nu stiu cate orase din Mexic au asa ceva..Mai mult, clanul de romi este prezentat ca un fel de mafie a „gulerelor albe”, specializata in nu stiu ce tehnologii sofisticate de furt din bancomate.De fapt, aceste dispozitive de clonare sunt destul de simple, cred ca pot fi procurate destul de usor.Ai nostri concetateni nu au facut decat sa mituiasca autoritatile locale si managerii hotelurilor de acolo pentru a fi lasati sa planteze dispozitivele si sa misune pe acolo.Nici firma de bancomate nu o puteau face fara comlicitatea autoritatilor mexicane, ca sa nu mai vorbim de faptul ca , daca voia, mafia locala le lua gatul demult!De fapt, ca si la noi, mafia actioneaza in complicitate cu autoritatile , pana cand problema devine prea gogonata si trebuie sacrificat vreun fraier.De ce nu au facut mexicanii singuri treaba asta?Simplu, fiindca cetatenii „europeni” se pot deplasa mai usor in lume pentru a ridica banii sau a face cumparaturi.Sunt sigur ca si autoritatile romane cunosteau demult gruparea, dar , din pmotive lesne de inteles, au stat la cutie..

  5. Pai cred ca amerlocii drogati si beti morti care se tîrîie pe strazile din Cancun, Acapulco si alte Puerto Vallarta (si v-o spun din ceea ce am vazut cu ochii mei, ca turist veritabil in cadrul unei vacante organizata de o firma franceza la care am lucrat) nu au realizat nici acum ca pe card le-au mai ramas bani cit de-un iaurt ! …

  6. Caca Maca…adevarul ca esti..TARE…te uiti prea mult in gura lui Johannis..vezi ca prostia si imbecilitatea sunt molipsitoare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.