Românii care au propus amendamente la Constituţie – oameni la periferia societăţii, în viziunea lui Băsescu

„Constituţia lor, pentru că asta nu e Constituţia României, e Constituţia unei găşti, a unei găşti, a unui grup. Ca să fi fost o Constituţie pentru români, trebuia dezbătută public, trebuia să ia observaţii de la cetăţeni. E o gaşcă de politicieni care s-au hotărât să-şi facă o Constituţie pentru ei, considerând că-s veşnici, şi uită ce a păţit Adrian Năstase, care şi el şi-a făcut o Constituţie pentru el”. Această declaraţie îi aparţine lui Traian Băsescu şi a fost făcută după ce a participat la o acţiune în care Mişcarea Populară şi-a oficializat intenţia de a se transforma în partid politic. Nu mai are rost să vedem în ce măsură Traian Băsescu a sărit din nou peste „gardul” Constituţiei girând naşterea unui partid politic.

Ne concentrăm pe declaraţia mai sus citată care este de o gravitate maximă. În premieră, pe faţă, Traian Băsescu îi jigneşte pe români. Dar înainte de a intra în subiect, să vedem ce spune Dex-ul despre termenul de „gaşcă”: „Grup restrâns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvârșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății”.

De ce spun că Traian Băsescu i-a jignit pe români. Pentru că indirect, dar şi direct îi compară cu o gaşcă. Indirect îi jigneşte prin faptul că 17 parlamentari din 3 partide politice care au primit girul a 70% din electorat au adoptat amendamente la Constituţie. Dar, în fine, cunoscând aversiunea lui Traian Băsescu faţă de Parlament ca instituţie, în general, şi în special faţă de tot ce mişcă acolo şi nu face parte din grupusculele care l-au susţinut, nu insist asupra jignirii indirecte a românilor.

Este de insistat în ceea ce priveşte jignirea directă a românilor. Pentru că şi foarte mulţi români intră în ceea ce Traian Băsescu a catalogat drept „gaşcă” şi aţi văzut ce spune Dex-ul despre acest termen.

Şi intrăm fără menajamente în subiect. Traian Băsescu minte. În primul rând pentru că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost dezbătut public; în al doilea rând pentru că senatorii şi deputaţii din Comisia de revizuire au ţinut cont de observaţiile venite din exteriorul Parlamentului; în al treilea – şi cel mai important – rând, pentru că foarte multe amendamente aparţin exclusiv zonei civice (ONG-uri, instituţii, propuneri venite direct de la cetăţeni) prin intermediul „vehicolului” numit Forumul Constituţional. Atenţie, cele mai multe amendamente venite din zona civică se referă exclusiv la articolele care vizează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Aici, „profesioniştii”, adică parlamentarii din comisi nu prea s-au băgat. Practic se poate spune că de soarta sa şi-a văzut în cea mai mare parte, direct, cetăţeanul. Şi el, cetăţeanul, adică ei, pentru că au fost foarte mulţi, intră conform preşedintelui Traian Băsescu în categoria celor care s-au unit pentru săvârşirea unor acţiuni reprobabile. Da stimaţi cetăţeni care aţi trimis propuneri Forumului Constituţional şi care au şi fost acceptate, aţi devenit o gaşcă în vederea săvârşirii unor acţiuni reprobabile, da stimaţi cetăţeni, care vă veţi lăuda că aţi contribuit la revizuirea Constituţiei, sunteţi nişte oameni aflaţi la periferia societăţii. Este adevărat, numai în viziunea lui Traian Băsescu şi a suporterorl săi.

Nu ştiu cum ar fi reacţionat francezii, ungurii, spaniolii, italienii sau turcii – ca să dau doar exemple din ţările unde sângele cetăţenilor circulă cu viteză mai mare – dacă un înalt demnitar le-ar fi adus astfel de jigniri. Cred că „Taksim”-ul de până acum (ca să mă limitez doar la un singur exemplu), ar fi fost doar o glumă. Poate că românii s-au obişnuit cu golăniile şi mitocăniile lui Traian Băsescu şi nu îl mai bagă în seamă. Nu este exclus. Dar de această dată, explicit preşedintele le spune că sunt oameni de la periferia societăţii.

Tot în declaraţia sa de sâmbătă, Traian Băsescu mai trânteşte una gogonată cu iz clar de manipulare, atunci când spune că revizuirea din 2003 a fost făcută special pentru Adrian Năstase şi drept consecinţă a ajuns unde a ajuns. Aici Traian Băsescu încearcă să prostească pe toată lumea, inclusiv pe ziariştii care au participat „live” la lucrările comisiei din 2003. În primul rând trebuie să precizez că PSD nu avea posibilitatea (a se citi voturile necesare) să treacă revizuirea din 2003 fără voturile PD (sic!) şi PDL. În al doilea rând, câteva din modificările esenţiale făcute pentru „veşnicia” (la putere) lui Adrian Năstase şi ai lui au fost tot opera PD şi PNL, adică susţinătorii de atunci ai lui Traian Băsescu. Un singur exemplu: prelungirea mandatului preşedintelui României de la 4 la 5 ani a fost propusă de deputatul PD, Emil Boc (vă spune ceva acest nume?) şi a fost susţinută de deputatul PNL, Valeriu Stoica (ulterior vicepreşedinte PDL). Cu mare greutate a acceptat PSD acest amendament şi în special în urma insistenţelor lui Antonie Iorgovan, care numai fan Năastase nu era, el fiind „omul” lui Ion Iliescu.

Dar toate acestea, adică realitatea din 2003 şi din 2013, nu contează pentru Traian Băsescu. Intoxică, dezinformează şi manipulează. El mizează pe lehamitea societăţii civile şi pe memoria scurtă (sau scurtată din motive bine stipendate) a unor ziarişti. Documentele însă rămân şi sunt publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.