Românilor le-a scăzut apetitul pentru credite

Sistemul bancar este bine capitalizat, cu un nivel scăzut de credite neperformante, mai matur şi mai responsabil, şi intră în această nouă criză dintr-o poziţie solidă, chiar dacă creditarea încetineşte, în urma creşterii dobân­zilor, după explozia inflaţiei.

Aceasta a fost una dintre con­cluziile bancherilor prezenţi la ZF Bankers Summit, ziua 1.

„Situaţia siste­mului bancar din România este foarte bună. Vor­bim de un sistem bancar cu lichidităţi dispo­nibile într-o foarte mare mă­sură, cu solvabilitate peste media UE. Sistemul bancar joacă în continuare un rol foarte activ în economia reală alături de ceea ce înseamnă politici guvernamen­tale şi politica monetară a BNR tocmai pentru că înţelegem contextul în care ne aflăm, evident că vrem să sprijinim şi suntem parte a soluţiilor pentru a crea un climat stabil“, susţine Bogdan Neacşu, preşedintele ARB şi preşedinte al CEC Bank. Creditele s-au scumpit odată cu creşterea inflaţiei şi există aşteptarea ca dobânzile să continue să crească.

În ultimii ani, băncile au fost mult mai precaute privind activitatea de creditare, rata NPL fiind mică, iar deocamdată nu ne confruntăm cu un default accelerat, a explicat şeful ARB. Iar în perspectivă prudenţa ar trebui să caracterizeze atât băncile, cât şi clienţii.

La nivel internaţional există discuţii despre recesiune şi chiar stagflaţie, dar unii bancherii speră totuşi la un scenariu de tip soft landing.

Deşi părerile bancherilor sunt nuanaţate în ceea ce priveşte efectele pe care le resimt instituţiile de credit pe care le conduc, contextul actual aşază câteva idei care rămân valabile pentru perioada următoare.

Apetitul pentru creditele din zona de retail încetineşte, creşterea dobânzilor creând un impact negativ, în timp ce se observă o lichiditate mai strânsă la lei, în mod voit pentru a tempera inflaţia.

Pe segmentul corporate, în prima parte a anului finanţarea companiilor a mers foarte bine, dar pentru a doua parte a anului bancherii se aşteaptă la o încetinire.

Legat de nivelul la care ar putea urca dobânzile, nimeni nu este încă pregătit să facă previziuni, având în vedere incertitudinile din prezent.

Cert este că ROBOR urcă şi încă nu se ştie când va începe să crească şi cursul de schimb leu/euro, care a fost ţinut până acum stabil de BNR.

Pe partea de economisire, instituţiile de credit au început în cele din urmă să crească şi dobânzile la depozite pe fondul inflaţiei.

Şi multe speranţe, inclusiv ale bancherilor, au început să fie legate de finanţările legate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Digitalizarea proceselor bancare rămâne o normalitate, dar zona corpo­rate rămâne în urma retailului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Sa intre in faliment bancile daca nu pot supravetui din ce au incasat de la cetateni, toate care au intons coarda pana la trai pe vatrai prin manipulare credite contra saracire uriasa mintimd cetatenii. Cumperi CASA contra credit pentru 30-45 ani, CA SA ramai dator pe viata bancilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.