Compania de stat Romgaz se pregătește să extragă gaze din două zăcăminte onshore descoperite cu ani în urmă, situate în județele Mureș și Dâmbovița. Cele două zăcăminte sunt localizate la Herepea și Boteni, unde sunt deja forate câte trei sonde de cercetare.
Romgaz are în vedere echiparea sondelor și construirea infrastructurii necesare pentru a integra gazele extrase în Sistemul Național de Transport (SNT), operat de Transgaz. Proiectele includ instalarea de echipamente tehnologice, construirea de grupuri de sonde și a conductelor colectoare de amonte, toate destinate prelucrării și transportului gazelor. De asemenea, se vor construi stații de uscare și măsurare a gazelor, pentru a asigura predarea acestora în rețeaua națională conform standardelor în vigoare.
Valoarea totală a acestor lucrări este estimată la aproape 68 de milioane de lei, dintre care 32 de milioane pentru zăcământul Herepea și aproximativ 36 de milioane pentru Boteni. Aceste investiții vin după ani de cercetări și foraje, și reprezintă o oportunitate pentru Romgaz de a transforma sondele de cercetare în capacități productive, generând astfel venituri și amortizând investițiile anterioare.
Romgaz continuă să se extindă și în alte zone, inclusiv la Caragele, considerat cel mai promițător zăcământ onshore din România. De asemenea, un obiectiv strategic al companiei este de a limita declinul anual al producției la sub 2,5%, prin creșterea rezervelor de gaze din noile descoperiri.
În 2024, bugetul de investiții al Romgaz este de peste 4,4 miliarde de lei, din care 2,85 miliarde sunt destinate filialei Romgaz Black Sea Limited, care deține 50% din proiectul Neptun Deep, cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, așteptată să înceapă producția în 2027. Romgaz a emis recent obligațiuni corporative de 500 de milioane de euro pentru a finanța aceste proiecte, atrăgând o cerere impresionantă de aproape 6 miliarde de euro.
In sfarsit o veste buna mica veste buna in ce priveste gazele on-shore. Pentru ca nu la fel sta treaba in cazul gazelor de la Neptun Deep, unde desi Romgaz are 50% iar in OMV-Petrom exista si participatia statului prin Petrom deci in total Romania are peste 50%, deciziile le ia OMV-ul, iar pana acum au fost numai amanari, spre deosebire de turci care s-au miscat mult mai repede.
Bravo Romgaz! Acum mai trebuie sa achizitionezi o retea de distributie daca de asta ai spus ca ai nevoie ca sa devii furnizor. Apoi devino furnizor si vinde gaze catre romani in mod direct, fara preturi umflate de intermediari burse sau baieti destepti, asa cum vinde energie electrica Hidroelectrica.
Si le dam gratis la Ucraina? Ca altfel de ce sa ne mai chinuim.
Bine ca n-am dat si tot gazul la austrieci, ca acum aveam productia pe terminate sau carata in Austria..
Nicu, suna bine ce spui tu, dar regulile UE, te contrazic, daca esti producator nu poti fi distribuitor sau furnizor. Trebuie sa traiasca si altii din productia de gaze.
Zacamântul de la Caragele a fost descoperit acum câtiva ani, de ce se intârzie exploatarea lui?
COND`FORM unor dosare nu-atat-de-publice: in judetul MURES sunt rezerve strategice de GAZ METAN !
E NASOL la iarna daca se deja apeleaza acum (nu dupa un razboi total) la ele …
IQ=?
E considerat ZACAMANT STRATEGIC !
Nu uita … nu suntem ultimii romani din ROMANIA si dupa noi potopul …
trebuie ca si copii si nepotii nostrii sa mai aiba testamentar IN VIITOR, ceva lasat ne-consumat IEFTIN, acum, de noi ! 😉 Mai ales ca nu prea suntem ACUM, i.ndependenti, la pretul celor strategice …
ESTI ROMAN NEAOS ?
intr-un viitor FARA GAZUL RUSSNAC
gazul romesc va aduce mai mult profit Romaniei decat i-ar aduce IEFTIN si obligat de „altii” ACUM !
ESTI ROMAN NEAOS ?