Rotonda din Geoagiu a fost pusă în valoare ca la carte!

Una din cele mai vechi biserici din Transilvania, Rotonda din Geoagiu a fost pusă în valoare ca la carte!

Monumentul istoric s-a aflat într-un amplu proces de reparații și punere în valoare, lucrările demarate, în luna martie 2021, fiind finalizate.

„Toate lucrările au fost susținute de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sediul în Cluj, fiind făcute cu o firmă specializată în domeniu resaturării”, precizează, Aknai Szilard, administratorul Centrului de Tineret Creștin din Geoagiu.

Biserica Rotondă din Geoagiu pare să fie ceea mai veche biserică medievală de pe teritoriul României. Cel puțin asta ne demonstrează rezultatul cercetării arheologice conduse de arheologul Gheorghe Petrov în decursul anilor 1993-2004, care au avut loc în jurul bisericii și în interiorul ei. În urma acestor săpături s-au descoperit peste 200 de morminte, cele mai vechi dintre ele fiind datate din perioada regelui Ladislau I (1077-1095) și Coloman I.
Cărturarul (1095-1116). Datorită acestor descoperiri, putem afirma că biserica Rotondă există deja la sfârșitul secolului XI, însă datarea exactă a construirii sale rămâne o enigmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Dan Orghici 130 Articole
Author

8 Comentarii

  1. există biserici mult mai vechi. poate cea mai veche biserică maghiară…

  2. Este faptul ca apartine reformatilor, cult aparut mult mai tarziu decat schisma de la 1054 dintre catolici si ortodocsi si crestinarea lui Stefan al Ungariei pe la anul 1000…deci in primul rand cum a ajuns la reformati, apoi daca au existat simboluri catolice sau ortodoxe etc. Parca se poate face analize cu C14 sau/si Cs daca vor sa determine vechimea osemintelor si implicit a functinarii sale.

  3. Casa în care “… a poposit în toiul evenimentelor din 1848, în drumul său spre Munții Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului națiunii române” casă aflată în centrul Sibiului la trei case de Sediul PSD și de impunătoarea Primărie este de ani buni o ruină! Toate casele de pe stradă au fost renovate, mai ales cu oportunitate Summitul NATO Sibiu 2019 numai această casă este lăsată cu voia de batjocură. Placa memorială cu textul dintre ghilimele este acoperită de tunelul de scânduri de pe trotuar.

  4. Da, un cub frumos de zahar.
    Dar Și Biserica din Nicolae Titulescu, Olt este Biserica! A, e Ortodoxa. Nu se pune.?

  5. Se zguduie prunii de roada în grădina lui Titulescu, îngropați în buruieni, de casa ce se năruie, e păcat, mare păcat… E a academiei romane…
    Acum puteți face ceva.

  6. Numele real și corect al localității este ”Algyógy” și se află in apropiere Piatra Secuiului „Székelykő” și evident sunt ungurești ca mai tot ce ai in Transilvania..

  7. @Marele Urs: Bozgore mincinos, mai tot ce este in Transilvania este romanesc si asta se vede din toponimie si hidronimie, preponderent romaneasca, eventual vechi slava. Voi ati fost doar stapinii care i-ati pus in jug pe romani, prin regimul de apartheid, impus prin Unio Trium Nationum, regim probabil unic in Europa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.