Înarmarea Kievului pe banii Rusiei: furt sau reparații?

În urmă cu doi ani, după ce liderii occidentali așteptaseră săptămâni bune pentru a se convinge că armata ucraineană nu va ceda la primele atacuri ale Rusiei pentru a începe sa gândească planurile de finanțare a Kievului, s-a lansat pentru prima dată ideea confiscării activelor ruse din străinătate, inclusiv a rezervelor valutare – circa 300 de miliarde de dolari.

Atunci, o mare parte a presei financiare și mulți lideri politici priveau cu circumspecție această soluție de a finanța efortul de război al Ucrainei din bani Rusiei. O asemenea confiscare i-ar face pe liderii occidentali să demonstreze că sunt virtuoși, însă ar echivala cu un act de război economic. Istoria are exemple despre cum războiul economic se transformă în confruntare militară. Atacul japonez asupra Pearl Harbour a fost provocat și de embargoul de facto impus de SUA asupra exporturilor de carburanți în Japonia. Marile piedici ale confiscării activelor ruse erau, în 2022, de natură legală. Și mai era vorba despre decizia SUA. ”Nimic nu se va întâmpla fără acordul Statelor Unite”, scria atunci Eurointelligence.

Acum, după doi ani, în Senatul SUA se află proiectul ”Legii pentru reconstruirea prosperității economice și pentru oportunități pentru ucraineni”, o lege împinsă tot mai puternic spre aprobare. Președintele SUA va avea autoritatea de a confisca activele suverane ale Rusiei din SUA și de a le transfera Ucrainei, pentru reconstrucție. Cum calea spre care se îndreaptă Washingtonul este limpede, liderii de la Paris și Berlin, reuniți în formatul Triunghiului de la Weimar, cu premierul polonez Donald Tusk, au declarat, săptămâna trecută, că profiturile făcute de activele ruse vor fi folosite pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de cancelarul Olaf Scholz, liderul cu cea mai prudentă abordare a războiului din Ucraina.

Diferențele dintre SUA si Europa țin de natura fondurilor care ar urma să ajungă în Ucraina. Administrația Biden vizează activele ruse propriu-zise, în timp ce liderii europeni se gândesc doar la profitul făcut de aceste active în următorii patru ani – circa 15 miliarde de dolari. Dintre cele 300 de miliarde de dolari ai Rusiei, două treimi se află în Europa, majoritatea la casa de compensație belgiană Euroclear.

Ce s-a întâmplat cu întreaga dezbatere din ultimii ani pe marginea legalității confiscării acestor fonduri? În 2022, era limpede că acest lucru nu se poate întâmpla decât în baza unui contract – un acord de pace care să fie semnat de Moscova și care să prevadă despăgubiri pentru Ucraina. Or, nici atunci și nici acum nu au existat pași concreți din partea Vestului, a Ucrainei sau a Rusiei pentru negocierea unui acord de pace. Banii din aceste rezerve ale Rusiei sunt, în cea mai mare parte, obținuți de vânzarea hidrocarburilor. Europenii nu vor da Rusiei înapoi petrolul și gazele când vor confisca banii, iar Moscova va putea spune că este un furt. Scopul acestei confiscări poate fi unul legitim, de-a dreptul virtuos, după cum o arată și titlul lung al legii din Senatul SUA, însă el se poate transforma într-un act nelegitim.

Toată această dezbatere s-a risipit. Chiar dacă nu există un acord de pace, un contract, rezervele Rusiei vor fi confiscate iar banii vor putea ajunge nu numai la programele de reconstrucție din Ucraina, ci și la cele de achiziție de arme, compensând astfel blocajul din Congresul SUA privind ajutorul de 60 de miliarde de dolari, precum și disputele din Europa care amână trimiterea de armament. A finanța astfel armele pentru Ucraina pare cea mai confortabila opțiune politica pentru liderii vestici. Cea mai frustă argumentație a confiscării rezervelor ruse este dată de ministrul de Externe britanic David Cameron: ”Viziunea noastră este simplă: într-o bună zi, Rusia va trebui să plătească reparații și nu are sens să așteptăm acele reparații. Este mai bine să folosim activele înghețate și sa punem la dispoziție acei bani acum”.

The Wall Street Journal scrie că multe state au rezerve în privința confiscării activelor Rusiei, inclusiv țări din cadrul G7. Pentru că acest act poate fi lesne asimilat cu un furt, există riscul ca multe state să renunțe la păstrarea activelor lor în instituțiile financiare vestice, asta urmând să reducă mult încrederea în euro și dolar.

Senatorul american Rand Paul scrie că scenariul cel mai bun ar fi ca legea confiscării care va fi adoptată în SUA să fie folosita ca monedă de schimb în cadrul unor negocieri, însă același politician avertizează că, odată aprobată aceasta lege, asupra președintelui Biden se va pune o presiune foarte mare pentru a o aplica și a confisca activele Rusiei. Biden a fost aspru criticat pentru că a dezghețat o parte din activele Iranului, în schimbul a cinci ostatici americani, pentru ca la scurt timp să aibă loc atacul Hamas asupra Israelului, atac despre care serviciile secrete americane spun că a fost finanțat parțial de regimul de la Teheran. Este puțin probabil ca Biden să ia o asemenea decizie în cazul Rusiei.

Confiscarea activelor ruse de către state cu care Federația Rusă nu este în război este o măsură confuză din punct de vedere legal și ar genera în țările Sudului Global curtate acum de Occident multe semne de întrebare privind ”ordinea internațională bazată pe reguli” propovăduită de SUA și aliații lor. ”Nu există nicio justificarea pentru invazia rusă în Ucraina, însă aplicarea unei asemenea legi va face ca pacea să fie și mai puțin probabilă. Ucrainenii au luptat cu curaj, însă până și fostul comandant ucrainean Valeri Zalujnîi recunoaște ca războiul a ajuns într-o fundătură”, scrie Rand Paul. ”Într-o lume multipolară, Washingtonul nu-și mai poate permite să acționeze cu impunitate, în special când are de-a face cu o putere nucleară. Am înțeles pericolele la care țara nostră a fost expusă în timpul Răzoiului Rece. Însă trei decenii de politică externă dezastruoasă dovedesc că sistemul american este defect la acest capitol. O modalitate bună pentru a începe repararea politicii externe este respingerea acestei legi”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

27 de Comentarii

  1. Drept răspuns, Rușii vor confisca și ei activele Occidentale din Rusia.
    Și gata, măR😜g…

  2. cu totul,rezerve la vedere si rezerve ascunse sunt vreo 700 miliarde coco,puse bine de oligarhi iudeo khazari si guvernul putregailor si papugailor de la Kremlin
    Mentionez ca numai in Elvetia sunt cca 200 miliarde coco ascunse de muscali,dar Elvetia va plati pentru magaria de a tine ;economiile hotilor ,printre care si romani, care au in Elvetia depozite ascunse de cca 25 miliarde coco
    Dezinformarea provine din faptul ca gazetarii autohtoni nu fac diferenta intre euro si dolari,alta lipsa de profesionalism
    Din banii la vedere cca 360 miliarde de dolari,deocamdata vor fi confiscate dobanzile pe 2-3 ani cca 30 miliarde coco,urmand ca o lege mai ampla de confiscare sa fie data pana la finele anului
    Putin se lauda ca are in Rusia echivalentul in bunuri occidentale,care vor fi confidscate ca raspuns :)))
    PS tocmai le confisca banii rusilor,cand erau gata sa dea inapoi Romaniei tezaurul furat

  3. ce sa te astepti la o gasca de hoti….au furat din toata lumea,de la un cap la altul al globului…aurul Romaniei mai e în Anglia ?….ca într-o zi cine stie ce li sa nazare si …adio aur

  4. Argumentul englezilor e cel mai logic. Într-o zi va trebui să plătiți așa că până atunci vă blocăm conturile. Ucraina așteaptă de mult timp aceste plăți reparatorii. Dacă există acești bani de ce să mai aștepți până se vor simții nesimțiții de ruși? Țările alea din sudul global, noțiune explicată cam sofistic, dacă au de gând să atace o altă țară, n-au decât să-și retragă activele. La război ca la război, ce atâta eleganță? Cu animalele de ruși singura metodă e biciul.

  5. Aproape toți banii sunt în băncile belgiene!!cu care Puțin are o înțelegere încă din 1999 cum ca ambele țări se angajează de a păstra banii fiecăruia și garanția investițiilor reciproce. Belgienii nu luptă cu rușii și invers iar UE mare nimic vu acești bani. .
    Activele Occidentului în Rusia sunt cam la aceeași sumă!!. Asa auzisem!!
    UE când era contra invaziei în Iraclie nici nu se gândea la sancțiuni împotriva SUA..

  6. Aurul curge ca un râu din SUA și Europa – toată lumea se teme de confiscări

    Din ce în ce mai multe țări din întreaga lume își reconsideră strategia de stocare a rezervelor de aur și de schimb valutar, acordând prioritate rezervelor interne în loc să le depoziteze în străinătate. Această tendință se datorează nu numai înghețării activelor rusești în Occident, ci și dorinței de a asigura o mai mare independență financiară și securitate.

    Este de remarcat faptul că aproximativ 68% dintre bancherii centrali și-au exprimat dorința de a menține rezervele de aur și de schimb valutar în economiile lor. Aceasta este o schimbare semnificativă față de acum doi ani, când majoritatea țărilor încă preferau să stocheze metale prețioase în Occident, în special în SUA și Marea Britanie. Dezvoltarea acestei tendințe, potrivit experților, va duce în curând la faptul că, deja în 2025, până la 75% dintre țări își vor rupe complet legăturile cu Occidentul pe această linie.

  7. urkaka va face parte din FEDERATIA RUSĂ !!! Rușii ce iau este bun luat : bai , nevolnicilor ,
    Russia este un IMPERIU care bate tot !!! Vă place sau nu vă place , DESCHIDETI MINTEA și OCHII : RUSSIA este cea mai mare putere militară a lumii , bate SINGURĂ in stil MASKIROVKA peste 32 de țări cu câteva mii de militari ~ 500.000 soldați fără a accesa arme grele și întreg arsenalul DISTRUGTIV !!! …TSARUL a câștigat prin susținere națională și prin SPIRITUL RUS – RUSSIA MAI PRESUS DE ORICE – ceea ce nu este cazul la rumâni – slugi fanariote și neo- fanariote !!! RUSSIA este un IMPERIU cu bune și rele , dar au INDEPENDENTĂ , SUVERENITATE , MANDRIE ( adevărată) , NIVEL DE TRAI DECENT , TERITORII cu RESURSE MINERALE IMENSE cu industrie proprie și vor să trăiască în …PACE !!! Nu vor ” our democracy” cu ” alegeri libere ” !!! …BRAVO RUSSIA !!! …PACEA FIE CU VOI !!!

  8. Daca le sunt confiscate rezervele, atunci… mai facem un pas catre razboi. Daca se intampla asta, iar statele lumii vad ca se confisca banii unei mari puteri nucleare, atunci se vor intreba ce pateac ele in astfel de cazuri. Iar retragerea unei mase mari monetare va duce occidentul mult iubit intr o criza profunda. Ca sa impiedice retragerile, occidentul le va bloca sau confisca, iar atunci sa te tii diatractie la bivel global. Americanii sunt deha nebuni… altfel nu poti intelwgw ce vor sa faca.

  9. Cele mai periculoase efecte nu vor veni neapărat din zona economică sau financiară căci într-un fel sau altul banii se vor compensa ci din zona juridică. Se pierde astfel încrederea în tratate și legi iar când se va pune problema să fie încheiate altele, nimeni nu va mai fi dispus să o facă în lipsa unor garanții ferme, dificil sau imposibil de realizat. Se poate intui cam unde se poate ajunge astfel și chiar dacă nu pare posibil sau de dorit, există minți înfierbântate care își doresc în mod real asta. Nu știm sigur însă dacă acele minţi aparţin unor oameni sau altor entităţi.

  10. Sa vedeti voi cind va va trimite rusu’ Kinjal-urile si intercontinentalele, atunci chiar veti avea nevoie de reparatii !! Imi place (?) ca Amerlocia, initiatoarea si responsabila pentru acest dezastru care se desfasoara sub ochii nostri de doi ani de zile, se crede in continuare o „insula” si un paradis de securitate … ma rog … si Oahu, in ’41, tot o insula era …

  11. vorbind din america rand paul este un american din putinii care au curajul sa gindeasca …majoritatea este de o mediocritate generalizata …toti brainwashed de soros si de sionisti….ucraina este victima jidanilor si a prostiei populatiei ignorante…in romania avem acelasi fel de lideri ca in ucraina …e chestie de timp doar …

  12. … macar acum citeva sute de ani soseau pe galioane, cu daruri gen margeluse si oglinjoare … acum sint zgirciti, nici macar atita nu mai aduc la „bastinasii inapoiati” ! …

  13. Dragi mei, Prostia ingroapă Rusia și Elena Popa… și alții ca ei… dacă nu ar fi fost repercursiuni greu de controlat, hoții occidentali și-ar fi însușit de acum doi ani activele rusești. În primul rând, Occidentul ar pierde activele pe care e au în Rusia, care au cam aceeași valoare. Voi, care nu aveți nimic investit acolo, puteți cere confiscarea activelor rusești, dar cei care au… greu să piardă sutele de miliarde. Apoi… Sudul Global (China, India, Brazilia, Africa, Pakistan, etc) și-ar pierde încrederea în corectitudinea Occidentulului, deci, nu vor mai păstra active în Occident și vor renunța treptat la euro și dolar. Dragii mei, SUA exportă inflația de a ei către toți cei care folosesc dolarul ca monedă de schimb sau ca rezervă. Atunci, economia SUA ar fi sufocată de propria inflație. Un alt aspect… această măsură ar face ca războiul să treacă la următoarea fază… va fi mult mai greu de făcut pace. Apoi… acțiunea nu este legală. SUA și UE trebuie să modifice legislația internațională, lucru pe care îl pot face dar apoi vor avea eticheta de hoți. Înțelegeți că orice prelungire a războiului va afecta mai mult buzunarele voastre, știți foarte bine că prețurile au crescut enorm în ultimii doi ani.

  14. A confisca fara o hotarare judecatoreasca cum e ? Nici ceausescul nu-si permitea hotia asta !

  15. Fara indoiala ca Rusia va plati reparatii, dar nu Occidentului. Ucraina va redeveni parte a Federatiei Ruse si atunci Federatia Rusa va reconstrui Ucraina in calitate de stat membru. Reintegrarea Ucrainei in Federatia Rusa este singura solutie rezonabile, pentru ca 1. ucrainenii sunt slavi nu anglo-saxoni; 2. ucrainenii sunt strans inruditi etnic cu rusii si au o indelungata istorie comuna inca de la infiintare, ceea ce nu este cazul cu Occidentul; 3. Prin reunificare se rezolva problemele teritoriale, 4. Prin reunificare se rezolva problemele de securitate atat ale Rusiei cat si ale Ucrainei, Ucraina beneficiind si de scutul nuclear al Rusiei; 5. Rusia + Ucraina impreuna vor fi mai puternice si mai prospere din punct de vedere economic; 6. Ucraina a mai fost parte a Imperiului Rus, deci nu va fi nimic nou pentru Ucraina si ucrainenii nu vor fi considerati suboameni sau animale bune de sacrificat asa cum ii considera Occidentul.
    Deci singura cale rezonabila si corecta pentru Ucraina este sa intoarca armele, sa se scuture de jugul zionist, sa-si nationalizeze resursewle si sa se reunifice cu Rusia. Aventura independentei a condus Ucraina la subdezvoltare si razboi pentru ca a starnit lacomia oligarhiei sataniste care s-a napustit sa o jefuiasca si in fata careia Ucraina nu a putut rezista.

  16. Tembelii ăștia chiar nu realizează cat de periculos este precedentul ăsta, dacă se realizează?

  17. Și Rușii vor putea spune:
    Adio TeZaur, Românilor, cereți despăgubiri de la ăia din Occident.
    Iar măCiuca și Ciovrigaru de-abia așteaptă să se rătZoiască la urSSula, măR🤮g

  18. Doar 25 miliarde la hotzii românashi ? ia inmulteste cu 10… 🙂

  19. Acest argument nu are baza legala! Oricând se pot întoarce la prejudiciu recuperabil. Sa înțelegem că, e ca in familie: banii tai sunt ai tuturor, adică, fosta URSS contribuie la reconstrucția ukrainei că în familia URSS și după, poate să facă ce vrea din ukraina, la fel cum se întâmplă acum? America nu mai vrea să susțină financiar ukraina, cel puțin asta se arata la momentul de față și lasă în mâinile Rusiei mama?!

  20. „Înarmarea Kievului pe banii Rusiei: furt sau reparații?”

    Inarmarea este o reparatie ? Poate va scoate Putinul inarmarea din cap, asa ca o reparatie la capuc.

  21. Acum apare deci si explicatia marinimiei UE, care chipurile sustine Romania in cererea tezaurului.
    E doar un pretext in plus ca sa confiste banii rusilor, si Romania e paravanul perfect.
    Politicienii damboviteni, impartiti nehotarat intre hoti si prosti, au inghitit nada cu tot cu carlig. Era si normal.

  22. Nu este furt, este o incercare de jaf si nu un simplu jaf ci jaf armat. Desigur, in disperarea lor cei care propun o astfel de aberatie nu isi dau seama de consecintele dezastruoase. Practic isi vor marca un nou si spectaculos autogol, de data asta decisiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.