Ruşii-lipoveni din ţara noastră sărbătoresc

Masleniţa sau Săptămâna albă se marchează zilele acestea în comunităţile de ruşi-lipoveni din judeţul Tulcea, aceasta fiind singura sărbătoare populară recunoscută de Biserica ortodoxă.

Într-un material pe tema „Lăsatul secului” transmis la solicitarea Agerpres şi semnat de coordonatoarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea, Iulia Titov, se menţionează că numele sărbătorii Masleniţa sau Maslenîia provine din substantivul „maslo”, care înseamnă unt, ulei.

„Este o ultimă ocazie de manifestare a cântului, a veseliei şi a poftelor gastronomice, înaintea unui post lung şi sever.
Sărbătoare cu origini vechi, slave, dedicată întâmpinării primăverii, Masleniţa conţine aspecte ale cultului strămoşilor dacă ne referim la obiceiurile din ultima zi a Masleniţei, Duminica iertărilor, în care sunt nelipsite clătitele, blinî, mâncare rituală de pomenire la slavii de răsărit. Sunt aspecte care ţin şi de cultul familial, de exemplu, vineri e seara soacrei iar sâmbătă sunt şezătorile cumnatei, precum şi de cultul agricol”, se arată în materialul semnat de muzeografa Iulia Titov.

Joia acestei săptămâni se numeşte Şîrocăia Maslina, Maslina cea Largă sau cea Mare, iar în această zi avea loc şi actul ritualic numit „Strela”, „săgeată”.

„Săgeata aprinsă se lansa în Tulcea din vârful colnicului Hora, zona cunoscută azi drept Monument. Gestul trimite spre invocarea soarelui, energiei solare, aducătoare de lumină, iubire, viaţă sau moarte. În unele sate, se consideră că lansarea săgeţii de către tineri reprezenta căutarea viitoarei mirese. În comunităţile ruşilor lipoveni din Dobrogea, se regăseşte şi sub formă de cântec cu variantele „Strela”, „Kak pusciu strelu” sau „Ia pusciu strelu”. De altfel, un gest similar a fost consemnat şi la bulgari”, se arată în sursa amintită.

Tot joia, se făcea un lanţ uman, care pornea dintr-un capăt al satului până în celălalt, participanţii anunţând că a venit Masleniţa şi invitându-i pe privitori să se adune pentru a începe „haravodul”, dansul în horă.

„Excesul comportamental al ruşilor lipoveni, de altfel singurul din calendarul de peste an, poate fi corelat cu următoarea perioadă caracterizată de post sever. Nici o altă etnie nu are norme atât de stricte, dacă aducem în discuţie aplicarea unor reguli de gătire, cu sau fără ulei, sau de servire a hranei calde sau reci, în funcţie de zile”, se mai specifică în material.

La rândul său, preşedintele interimar al filialei teritoriale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Claudia Ciotic, a menţionat pentru Agerpres că sărbătoarea populară este singura recunoscută de Biserica ortodoxă şi că se mai păstrează în comunităţile de lipoveni din judeţ, ca de exemplu Sarichioi, Slava Cercheză, Carcaliu, precum şi în Ghindăreşti, judeţul Constanţa.

FOTO Maslenița la rușii lipoveni din Botoșani

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

 1. Bravo lor . Sunt o minoritate foarte serioasa si muncitoare . N-au creat niciodata probleme in Ro.
  Sa le dea D-zeu o viata cat mai lunga si prospera in Tinutul Dobrogei . Cinste lor lipovenilor .

 2. Ca toti rusii, nici lipovenii nu duc paharul la ureche. In schimb sunt oameni de cuvant.
  Cum de in Romania minoritatile traiesc in pace, iar in alte locuri sunt razboaie? Intrebare retorica- fara sa alimenteze cineva focul acesta se stinge de la sine…

 3. CAT de Mult ma supara Unii RUSI, ca AXONuu’, imi trece, trece – O Vreme , ca Reghimentuu’ ZECE – CAND vaz Rusoaice BLONDE …:)

  Imi va TRECE de TOOOT, To’asishcii, DACA si numai DACA NE dati Indarat TOT CE ati furat, incepand din 1812:

  Basarabia (Republica Moldova), Bugeacul, Herta, Bucovina de Nord, Maramuresul Istoric, Doua Treiomi din TOTAL.
  R U S I A luat, sub TOATE Formele Imperile,

  R U S I A sa le DEA Indarat,
  NU tine cu „ca sa vezi, ca ACUM sunt in Ucraina”.

  AU fost DATE, desi SE STIA de catre Toti RUSII ca sunt de FURAT … 🙂

 4. Contestatarule – ce drac de vina au lipovenii cu raptul sovietic ?
  Ei au fugit de persecutia Tarului Petru – in Ro. Au venit – i-am primit si ne fac cinste aici .
  Un procent mare , din populatia Ro. ar trebui sa invete multe de la ei . Eu sunt mandru de ei – mentin Delta inca vie.

 5. Sunt primitori, veseli și generoși, ceea ce nu se poate spune despre khaholii bosumflați tot timpul.
  Baia (sauna) lipovenească e super.
  La fel soba orizontală (lijanca), pe care se doarme foarte bine dacă te prinde viscolul pe acolo.

 6. frumosi copii. frumosi oameni sunt cei ce-si pastreaza traditiile si valorile. felicitari!

 7. @ Contestataru 10:16
  Lasa gargara și băgatul bățului prin gard.
  1) Au fost luate de la Otomani, prin război, că la 1812 erai beilic Turcesc, nici măcar domnitorul nu era Român.
  2) Dacă ai impresia că-ți aparțin, cere-le de unde sunt, de la Urcaci.
  3) Nu le primești ? Pune mâna pe armă și treci Dunărea, treci in Nordul Bucovinei șamd.
  Sau vrei să le elibereZe Rușii și să ți le dea ție moca ?
  Lasă tastatura, SUS PE TROTINETĂ !
  măR🤣g…
  ●{ RumburKaK-StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene-RumburKaK }●

 8. Slavii de Est e „una”, slavii de Sud e „alta” mîncare dă pește:Editat

 9. @CONTESTATARUL
  ti-a mai spus cineva ca esti unul dintre cei mai Editat comentatori ,care imputi atmosfera pe aici ?
  Editat si tot timpul matrafoxat cu rachie da pufoaica !

 10. Lipovenii nostri sunt oameni de toata stima si consideratia……[Rumburak]
  (Intru limpezirea ofticatului: SM al GP-Tulcea a fost pt mine al 2-lea SM judetean al GP, dupa ce m-am transferat acolo)

 11. Mai degrarbă cuvintele Masleniţa sau Maslenîia, fiind vorba de masă, n-au cum să vină din maslo=ulei; vin din cuvîntul Masă.
  La fel Haravodul – hara – hora – horă.
  Sciți, sarmați sînt, printre altele, doar alte nume date geților. Limba rusă e o scorneală tîrzie a lui Lomonosov, o limbă a imperiului, au luat cuvinte de la unii și alții să-i mulțumească cît de cît pe toți. Înainte, slavizare prin slavona bisericească.
  Un excelent documentar TVR despre stavroveri sau lipovemi, la liber: FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV: ISTORIA RUŞILOR-LIPOVENI DIN ROMÂNIA

 12. Documentarul de care-am amintit mai sus folosește părți din filmul РАСКОЛ (Rascol). Dicționarele ruse spun că РАСКОЛ ar însemna rupere, schismă și ceva abureli cu originea cuvîntului, cînd, de fapt, e toată ziua Răscoală.
  Despre întinderea Daciei spre Răsărit și Apus cu Gabriel Gheorghe, emisiune TVR.
  youtu. be/pJWiScKWHNA?t=1522 (scoateți pauza dintre . și be)

 13. @GABRIEL,

  CE Dreac NAROD ti-a intodus in CiriBomFlexer ca IO as fi CONTRA Lipovenilor si ca i-as fi acuzat de Legatura cu RAPTuu’ Basarbiei?

  ASHA fac si UNii Caini de Tara, legati prea mult si se trezesc latrand aiurea si in ZADAR la Luna …:)
  MIE imi plac Lipovenii sa in Special BLONDELE Lipovene!
  „Declar si sustin in fata OriCAROR pezente si viitoare ca imi PLAC in Special Lipovenele si semnez prezenta”

  CONTESTATARUL Visatoriuu’ la LIPOVENE Blonde si Blande.

  Numa’ sa NU se ingrase cu Varsta de la Prea Multa CASHA si Bline si Borsh, si Cvas …:), ca am o FUGAAAA …:)
  PS Mama Repezitilor este SI Dansa mereu gravida … 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.