S-a semnat contractul pentru prima centrală SMR în România

Americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie nucleară din România, contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

„Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare”, a afirmat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România”, a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Prezentată pentru prima dată de preşedintele SUA, Joe Biden, ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale, în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare.

Începerea etapei I de lucru urmează semnării, în iunie anul trecut, a unui Memorandum de Înţelegere între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice şi activităţi de autorizare şi de obţinere a licenţelor pentru proiect.

NuScale Power (NYSE: SMR) a dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producţie de hidrogen la scară comercială şi alte aplicaţii de căldură de proces. Un modul NuScale Power (NPM) poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe) şi poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienţilor. Înfiinţată în anul 2007, NuScale are sediul central în Portland, Oregon, şi deţine birouri în Corvallis, Oregon, Rockville, Maryland, Charlotte, Carolina de Nord, Richland, Wash. şi Londra, Marea Britanie.

Nuclearelectrica deţine Centrala Nucleară Cernavodă, care operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, şi Fabrica de Combustibil Piteşti, unde se produc fasciculele de combustibil.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără CO2 din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

33 de Comentarii

  1. Este centrala omologata in UE?
    Cate astfel de centrale functioneaza deja si unde?

    De ce nu scrie Cotidianul si despre asta?

    • Important era sa scrie ca Nowa Power&Gas este firma securistilor din Cluj care s-a ‘lipt’ in cota de 50% de firma
      statului roman Nuclearelectrica. Nu stie nimeni cine a aprobat aceasta asociere si cu cati bani au venit atunci securistii clujeni pentru ca la imparteala iau jumatate. Sa plateasca ei americanilor pentru aceasta investitie bagata pe gatul romanilor si nu statul roman.

    • Cotidianul nu’i mai breaz ca altii, ia si el solda de la Agi-Prop.
      Tehnologie inca ne omologata si criminalii tradatori de tara o cumpara cu banii copiilor si nepotilor nstri. Iar Cotidianul ne ia de prosti si scrie minciuni propagandistice.

  2. Potrivit unei știri REUTERS din 20.10.2022, „Firmele americane care dezvolta o nouă generație de centrale SMR, spre a reduce emisiile de carbon, au o mare problema : numai o companie vinde combustibilul nuclear de care au nevoie și aceasta este rusească!”

    • Colonia RO trece de ruși cât de curând.UE știe de ce ne ia blidul numit Schengen

  3. avem ce meritam. nu sunt aprobate in europa si sunt refuzate de catre toate tarile. oare de ce ?? sunt instabile si consuma MASIV apa potabila. DESERTIFICA TOVARASI! ASA AU FOST DESERTIFICATE STATE INTREGI IN SUA! NU ACCEPT CA SUNTEM ATAT DE REDUSI MINTAL!

    • Dar ce, este fiinta, apa nepotabila nu poate consuma? Trebuie purificata microbiologic inainte de utilizare?

  4. 5G este jucarie pe langa gamma 3 × 10¹⁵ Hertz(5Gx3000.000)

  5. Un reactor de la Cernavoda produce cat 10 bucati SMR…. Romania NU se preteaza la SMR…..Tarile cu teritorii mari si populatie redusa cum este Rusia sunt potrivite pentru SMR. De altfel in Siberia exista localitati alimentate de la SMR amplasate pe platforme plutitoare. Un SMR este ideal pentru localitati din Alaska nu din Romania…
    …Limbaj de lemn…cica noi cu americanii imbratisam aceleasi valori….

  6. flancul estic al nato = colonie atomica experimentala, (firma nu are toate avizele de proiectare-executie dar la lumea a 3-a merge si asa). Un singur lucru pozitiv: in caz de ceva radiatiile nu stiu ca x e presedinte, parlamentar sau milionar in euro.

  7. Gata vine mocca pe conducta si Ciolacu-Impozit nu se mai lupta (nu stim cu cine) pentru compensari si poate sa jupoaie cu impozitele, ca el din ele mananca !

  8. Pentru Deveselu nu a protestat nimeni! Pentru experimentate de mini centrale nucleare interzise în USA, iar România ajunsă poligon de încercare pentru acestea nu protestează nimeni. Pentru Roșia Montană care ar fi adus locuri de muncă, civilizarea unor zone tradițional românești, și ceva aur și pentru România au fost proteste de sfârșitul civilizației iar blocarea proiectului a fost salutat ca victorie la Budapesta. Președintele Iohannis vorbește la telefon cu președintele Zelenski și-i promite că dă toată mâncare și apărarea României, dacă la Sfântul Așteaptă cei doi miniștrii de externe vor vorbi despre românii din Ucraina, NIMIC.

  9. Amplasarea acestor minicentrale nu a fost autoriata in SUA,stiu americanii dece. Si in nici o alta Tara.Dar dece in Romania ? Desigur numai aici s-au inteles cu cozile de topor,parandaratul fiind un element esential. Nu conteaza ca practic nimeni nu se poate pronunta asupra vreunei garantii in ce priveste siguranta,daca nu au mai fost experimentate,iar americanii probabil nu le-au autorizat pt. ca din punct de vedre stiintific cel putin,nu se pot baza concret pe nimic,pe ce spune fabricantul. Care a cheltuit o multime de bani ca sa le produca.Nefiind acceptate nicaieri,normal ca e diperat sa-si scoata banii investiti.

  10. fiiiiissssss…poate si buuuuuum
    ne-om mai satura sa experimentam pe pielea noastra

  11. colonia platestecu dobanzi aceasta incercare de 2 bani ! reziduri,poluare,radiatii? iresponsabilul de la taraba nuclear electrica se declara sluga jalnica!care este durata de seviciu a acestei aberatii? fisa tehnica, radiatii,costuri,termene, garantii, neutralizare,etc! clica de tradatori!

  12. Ce comentarii ….rele.Asteptam sa fie montata la Doicesti si vom trage concluziile.Aici este apa potabila ?Deocamdata….da.

  13. Doi vecini…mai Ioane…stii cat costa o bomba atomica ? Un milion de dolari !Asa de mult ?Da doamne sa-mi pice si mie una in curte.Deci vreau si eu o minicentrala atomica,am langa mine un lac cu broaste …apa este potabila ( cu ceva mormoloci si alte pescarii ).Unde ma inscriu….ca se face coada !

  14. Sunt de acord sa se construiasca cu conditia ,ca toti care au semnat contractul,care au dat avize favorabile,inclusiv cei de la Nova Power gas,inclusiv Cosmin Gusa sa se mute si sa locuiasca cu familiile lor la Doicesti. Se pune intrebarea: Ce fel de oameni sunt guvernantii nostri,politicieni nostri,ce au in capul lor? Ce fel de oameni sunt romani,cum suntem considerati noi,daca suntem singura tara din lume care am acceptat asta,fara sa reactionam ,daca nici o tara inapoiata, saraca ,cu populatie analfabeta ,nu a acceptat?La noi este o combinatie de hotie ,lacomie ,amestecata cu prostie,lasitate,egoims,indolenta.De ce intampla asta la noi? Pentru ca se poate.Pentru ca profitorii din distrugerea tarii si a poporului sunt din toate partidele.

  15. O Centrale construite in America. Tehnologia nu este profitabila si nici sigura.

  16. tautu : WASHINGTON, D.C.///8 august 2013///O trecere la „reactoarele modulare mici” (SMR) este puțin probabil să ofere o nouă viață industriei din ce în ce mai moribunde a energiei nucleare din SUA, deoarece SMR-urile vor necesita probabil zeci de miliarde de dolari în Subvențiile federale sau comenzile guvernamentale creează noi vulnerabilități de fiabilitate, precum și preocupări serioase atât în ceea ce privește siguranța, cât și proliferarea, potrivit unui raport emis astăzi de think tank-ul nonprofit Institute for Energy and Environmental Research (IEER).
    Raportul IEER are implicații pentru companiile SMR cu sediul sau cu site-uri de testare planificate în Florida, Missouri, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Carolina de Sud și Tennessee.

    functioneaza cu apa purificata
    https://www.drinklitewater.com/

    **Reactoarele modulare mici avansate (SMR) sunt o parte cheie a obiectivului Departamentului de a dezvolta opțiuni de energie nucleară sigure, curate și accesibile. SMR-urile avansate aflate în prezent în dezvoltare în Statele Unite reprezintă o varietate de dimensiuni, opțiuni tehnologice, capabilități și scenarii de implementare. Aceste reactoare avansate, preconizate a varia în dimensiune de la zeci de megawați până la sute de megawați, pot fi utilizate pentru generarea de energie, căldură de proces, desalinizare sau alte utilizări industriale. Modelele SMR pot folosi apă ușoară ca lichid de răcire.

  17. Ehei, daca ar fi fost niste micro-reactoare rusesti, sa fi vazut atunci postari laudative in privinta calitatii si performantelor lor!
    Cu inflatia de putinosi de pe acest forum, nu s-ar mai fi terminat onorurile si ploconelile catre Moskova……[Rumburak-putinosul inflacarat]

  18. Filorusul indignat : ce-ti trebuie minireactoare nucleare care sunt EXPERIMENTALE SI ACUM si REFUZATE SI INTERZISE CHIAR de toate tarile lumii, CAND ROMANIA ARE HIDROCENTRALE, TERMOCENTRALE SI REACTOARE? SECURISHTII AU VANDUT SI DISTRUG TEHNOLOGIA ROMANEASCA TRAINICA SI ADUC PE SHPAGA EXPERIMENTE DE UCIDERE IN MASA A ROMANILOR! noaptea mintii sau interes de shpaga pe nenorocirea romanilor. aceste nenorociri sunt INSTABILE SI CONSUMA APA POTABILE! ASA AU FOST DESERTIFICATE STATE INTREGI DIN SUA! DIN LACOMIA CORPORATIILOR SI NEPUTINTA OAMENILOR. RADIOACTIVITATE, DESERT SI MOARTE! TREZITI-VA BHAI ODATA! NU MA INTERESEAZA DE UNDE VIN, CA DE LA HA-MURIKANI RUSI SAU CHINEZI, INDIENI SAU TARILE ARABE! NU ACCEPT ASA CEVA IN TARA MEA! DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE!

  19. Să zicem că e energie nucleară. NU ESTE! E doar o altă mare minciună.
    Oficial, singurele mini reactoare nucleare funcționale sînt în Rusia și China. Și atunci?
    Pentru un inginer nu au nici o noimă. Să nu uităm că orice centrală nulceară este o termocentrală, doar cu ce faci abur e altfel. Atunci la astfel de mărimi cît zic, abur puțin, au o eficiență mică.
    După ce își vor umfla buzunarele și le va fi greu să mai întrețină miciuna vor născoci ceva accident, scurgere de radiații, furt de uraniu îmbogățit sau asemănător.
    C-am zis de China, dacă sînt atît de mărețe aceste reactoare, de ce mai bine de jumătate de termocentralele pe cărbune din lume se construiesc acolo?

  20. Dar unde sunt oare ONG,fundatiile,ecologisti lui peste prajit,verzii,care se opun hidrocentralelor,dau in judecata statul,ca este afectata o furnica,un specimen inexistent,o pasare fictiva ? Tacere totala.Nu au primit ordin pe unitate.

  21. Unde este GREENPEACE Romania,nu se mai leaga cu lanturi,nu se mai tavalesc pe jos,nu mai prostesteaza in fata institutiilor? Oare nu le dau voie sponsorii ,robinetele cu bani?Acum nu mai sunt vocea pamantului?

  22. In tara cu un stat slab, coruptie generalizata,Colectiv,unde nu se respecta nici o lege,reglementare voi construiti mini centrale nucleare? Pazeaaaa! Sunt curios unde si cum se vor depozita deseurile radioactive…. statul este prea neputincios sa vegheze la siguranta cetateanului.

  23. Deseurile radioactive sunt predate unor firme de colectare deseuri periculoase infiintate peste noapte,duca de pe lunca,fara laboratoare,fara specialisti in domeniul chimiei,biochimiei,biologiei,care habar nu au ce sa faca cu ele,decat sa le deverseze,sa le ingroape,sa le arda. Pana acum nu se intreaba nimeni ce au facut cu deseurile periculoase?Cine a urmarit ce fac aceste firme cu ele ? Nimeni .Asta or sa faca ,ceea ce au facut si pana acum.

  24. Populimea proasta isi imagineaza ca deseurile radioactive vor fi aruncate la marginea drumurilor si in apele din Romania, precum sticlele din plastic si papucii tociti, sau rosi de catei.
    Nu dragi tovarasi si pretini, vor fi predate americanilor ca sa separe din ele Plutoniul cu care vor face bombite atomice.

  25. In statul California exista 3 centrale nucleare din care 2 au fost inchise.Urmeaza si ultima sa fie cat de curand inchisa.Din cauza faptului ca deseurile nucleare nu au cum sa mai fie depozitate si neutralizarea lor presupune un proces costisitor de lunga durata,toata lumea incearca sa scape de ele dar nimeni nu le vrea. S-a incercat trimiterea lor in statul Nevada pt depozitare dar nu s-a reusit .Nici un stat nu este dispus sa le preia.Discutiile s-au soldat doar cu procese.

  26. @ Ileana ,inteligenta,mai documenteaza-te, radioactivitatea nu trebuie sa o vezi,ca pe papuci. Cate substante toxice ai inhalat pana acum ,din butoaiele cu produse toxice aduse din import[deversate in canalizari sau arse],habar nu ai,cate substante radioactive s-au ingropat si ne-au iradiat habar nu ai.Fabricile de ciment ,au recunoscut ca inainte sa arda gunoaiele aduse din occident,verifica ,balotii,cu aparate de masurat radioactivitatea intrucat s-a intamplat ca balotii sa contina si substante radioactive[[de care occidentali vor sa scape].

  27. cum unde vor fi depozitate deseurile radioactive? in munti in „gropi ecologice” bine pazite cum e pe la mestecanis in judetul suceava!

  28. Trebuie investigata frauda asta: cei care încasează banii, comisioanele, profitorii si decidentii îmbuibați, asocierile care nu au respectat standardele si legile concurențiale si riscurile la care este supusa populația României.
    Neglijenta in serviciu a autorităților de supraveghere este penala.

  29. Au și găsit amplasament, L-or fi căutat mult?Puteau s-o trântească mai aproape de falia tectonica din Vrancea? Că nevoie de ea nu prea există, Dacă terminau Cernavodă sau centralele de pe Olt aveam curent și de export.Ca să nu mai vorbim de ce au dat moka la austro-ruși, gazul din Marea Neagră.Nu cred că ne trebuiau instalații de submarin atomic prin comunele țăriisi nu cred că e necesară împânzirea hartei cu pocnitori radioactive, gata de a fi deschise cu o grenadă, mai ales în vremurile astea.Că rahații care au lipit-o acolo vor avea avionul la scară și conturile pline în caz de dezastru, nu mă îndoiesc, dar amărăștenii din zonă nu prea cred că sunt fericiți de perspectivă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.