Salariul minim, propunerea patronatelor. „Un pic liberală”, dar e o abordare corectă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că propunerea patronatelor ca salariul minim pe economie să fie crescut diferenţiat este „un pic liberală”, dar este o abordare corectă, menţionând, însă, că urmează un dialog cu partenerii sociali şi nu este nimic hotărât în acest moment.

Ciolacu a mai spus, în privinţa salariilor minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară, că are „o singură regulă de bază” şi anume, când se va plăti CASS pentru aceste salarii, „nimeni nu va pierde niciun leu la salariu”.

„Urmează un dialog cu partenerii sociali, poate salariul minim creşte mai rapid decât ianuarie. În acest moment nu este această perspectivă, dar ca să-ţi ţii lucrătorii şi statul trebuie să intervină, dar în discuţii atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele. Vom vedea. Este propunerea venită de la de la patronate ca salariul minim să fie crescut diferenţiat. Mie mi se pare un pic liberală propunerea, corect, dar mi se pare o abordare corectă. Vom avea discuţii, nu e nimic hotărât în acest moment”, a spus Ciolacu, întrebat dacă susţine creşterea, de la 1 ianuarie 2024, a salariului minim pe economie diferenţiat în funcţie de domeniu.

Întrebat dacă se va majora salariul minim în construcţii şi în industria alimentară şi agricultură, premierul a precizat: „Nu se va mări nimic, în primul rând, nu avem legea, nu este promulgată legea cu măsurile fiscale, cu combaterea evaziunii şi cu reforma sistemului bugetar”.

„Până atunci avem timp să ne vedem cu partenerii sociali şi să stabilim lucrurile, pentru că, în momentul în care se va plăti CASS, eu am o singură regulă de bază: nimeni nu va pierde niciun leu la salariu”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Legat de posibilitatea prelungirii şi după 1 ianuarie 2024 a măsurii privind neimpozitarea a 200 lei din salariul minim, Ciolacu a spus că sunt discuţii cu partenerii sociali şi după aceea se va lua o decizie. „Nu a funcţionat foarte bine, asta îmi spun şi patronatele şi sindicatele”, a adăugat premierul.

Premierul a participat, luni, la inaugurarea noului amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în Sectorul 4, fiind prezenţi şi primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi reprezentanţi ai Universităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

 1. Ce-i aia salariu minim diferentiat ? Ciolacul pune botul la diversiunile patronatelor ? Oare de ce unul nu comenta la hotararile Basescului, cand taia pe loc, de azi pe maine, toate salariile cu 25% fara sa intrebe pe cineva si pensiile cu 15% ? Distractiv este cand vine un expert sa spuna, cu mana pe drapel, ca in Romania, productivitatea muncii este mult mai mica !!! Intrebarea este simpla: de ce nu pleaca patronii cu fabricile lor in Belgia, de exemplu, unde salariul minim este 1.500 euro si unde „productivitatea muncii este mult mai mare” ? Doar la romani se face asa, altii intrau imediat in greva generala de li se uscau gurile la patroni.

 2. Salariul minim pe economie nu acoperă chiria și întreținere unei garsoniere mizere la periferie într-o urbie mioritică. De asta patronatul preferă sa angajeze emigranți din lumea a III a, nu au pretenții, ăștia stau și zece într-o garsonieră, pe când mioritici încă au pretenții. Nivelul de trai va scădea și-n Europa occidentală, în România se va prăbușii, după 90 România sa sud-americanizat, acum ne vor impune modelul cetro-african.

 3. Teoretic la 1 ianuarie 2024 va fi 14%, desi dl prof. Hadar a rostit si 12%…apoi unii s-ar putea sa mai primeasca 250 lei/2 luni sau o suma fixa, ca parte a discusului „vom mari pensiile mici”. Recalcularea/aplicarea noii legi s-ar putea sa fie amanata ca scuza: este un volum foarte mare si nu fac fata sau nu au si metoda de aplicare, dar sigur vor rezolva inainte de alegeri…ceva.

 4. nu trebe salarii la popor, cale trebe duse an Ukraina, care trebe ajutata.

  bha tatarilor, voi ca cersiti pa la colturi an vest, va bagan puscarie. Can khazaru goy de ukraina cerseste, vestul le da milliarde, ca ukraina care trebe ajutata.

  darar ciuma paste casele voastr tataresti de Bukres si teleorman. Steti spurcaciuni pa fata pamantului. Van aripa de saxofonisti manelisti. Bagati toti tzigganii sa va reprezinte tara la straini. Gameas an Schenganu vostru, ca vi sa zis an fata pa repetatelea, ca Ukraina e an Schengen, o treaba care nu e pantru voi.

  nici un tatar tampit nu sen treaba, cum de nu functioneaza Schengenu, can pantru Croatia basescu voteaza ca functioneaza.

 5. @ neagu mircea , nu intreba cu cit se mareste pensia ci intreaba daca se da coeficientul de inflatie.ca psdpdneleprele impreuna cu udemeristiisi useristii vor spune ca-i marire de pensii. Legea 263/2010 la articolul 102 aliniatul 2 spune clar : „Pensiile se indexeaza anual cu coeficientul ,sau rata inflatiei ! Pricepi ? Daca responsabilul cu cenzura lasa comentariul sa treaca , poti verifica respectiva LEGE!

 6. Cum poti sa ridici un Bloc fără Autorizatie ? Sunt Pilonii de la Bloc foarte Subtiri ! Oare in Planul de Arhitectura nu se vede ca Pilonii de la Bloc sunt prea Subtiri ? Singura Solutie este un Alt Plan de Arhitectura innainte de a se Construi un Bloc cu Autorizatie

 7. De la cutremur mi sa blocat calculatorul ! S-a dezinstalat calculatorul de la energia electrica !

 8. Atunci vor crește salariile când va fi concurență pe piața muncii iar concurență pe piața muncii va fi când se va închide robinetul migrației.Altfel inflația rulz și rulz sărăcie perpetuă.Pe toate palierele muncii pe bune.

 9. De la Cutremur mi s-a Dezinstalat Calculatorul de la Internet !

 10. Uitati-va bine la poza ca sa intelegeti unde ne-a adus SRI(-CIA).

 11. „Viitorul suna bine” de 34 de ani dupa Marea Lovitura de stat din Decembrie 89 cand Esalonul 2 PCR & Cooperativa Secu au pus mina pe putere in mod absolut democratic (sustinuti de ciomegele minereshti). Ei s-au imbogatit devenind milionari in valute forte iar voi bobor ruman ati saracit si veti saraci in continuare. Imi voi sustine cei doi copii sa emigreze cu succes din tara fara speranta.
  Ceaules ! Bahtale !

 12. PS, adica post scriptum : poza domnului Ciolacu de mai sus mie unu imi sugereaza un Nea Cutare care vinde tzuica de pruna la birtul din satul Izbicenii de jos. Neaosh ,100 pur romanesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.