Săpăm gropi la istoria națională!

Rămășițe umane, posibil din perioada medievală, au fost scoase la iveală după ce locutorii comunei Turdaș, județ Hunedoara, au săpat fără drept la poalele Bisericii Reformate din localitate.

Biserica Reformată din satul Turdaș, județul Hunedora, a fost ridicată în secolul al XV-lea, pe ruinele unei așezări mai vechi. Se află în prezent pe lista monumentelor istorice, alături de zidul de incintă şi ansamblul din jurul ei. Localnicii nu au ţinut însă cont de acest lucru. Au săpat la poalele zidurilor ei, pentru a scoate lut, lăsând însă în pământul răvăşit mai multe rămăşiţe umane. Groapa săpată de localnici a fost observată zilele trecute, din întâmplare, de arheologul dr. Mihai Căstăian.

Este un monument clasat de categoria B, de importanţă naţională, care, după cum se observă, nu are delimitată nici măcar o zonă de protecţie. Nu există nici măcar un panou, care să explice ce înseamnă monumentul ăsta. Şi nu există un minim de asigurare a măsurilor de pază.

Dincolo de vandalism, şi nepăsarea distruge monumentul. În zidurile bisericii medievale, la exterior, dar şi în interior, se observă şi acum lespezi şi pietre, în interior nu am putut intra însă se mai întrezărește câte ceva. Toate riscă să se piardă pentru totdeauna.

Ce au constata arheologii

„Am constatat în localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, punctul Biserica Reformată, prezenţa unor resturi funerare medievale în peretele gropii de împrumut de la baza zidului incintei monumentului clasat. Săpătura recentă a distrus parţial un mormânt medieval. La data prezentă există la suprafaţa solului răvăşite urme osteologice omeneşti. Vă rog să dispuneţi măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenţie neautorizată, distrugere şi eventual profanare de morminte într-o locaţie protejată de legislaţia statului român”, arată acesta într-o adresă transmisă reprezentanţilor Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Hunedoara, precum şi compartimentului de patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Ce ne-au spus autoritățile

În ceea ce priveşte profanarea, poliţiştii au deschis o anchetă şi îi caută pe făptaşi „Poliţiştii din cadrul Poliţiei Județene Hunedoara, au demarat o anchetă asupra celor sesizate de domul arheolog. În cursul zilei de 07 martie 2019, o echipă de-a noastră a fost la fața locului. Totodată, am solicitat sprijinul autorităților vizate Primăria Comunei Turdaș, Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Hunedoara. Vă vom ține la curent cu rezultatele cercetărilor polițienești”, a declarat pentru Cotidianul,  Comisar de poliţie Niţu Bogdan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

De la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Hunedoara, am primit un răspuns mai mult formal: „Încă nu cunoaștem date despre cazul prezentat de dumneavoastră.” Întrebând dacă au știință dacă sunt plăcuţe informative  pentru onumentele şi clădirile istorice care să atragă atenția asupra acestora am primit obișnuitul răspuns: „Primarii localităţilor care deţin monumente istorice vor trebui să prevadă şi să aloce sumele necesare în buget pentru confecţionarea acestor însemne şi, prin aparatul propriu de specialitate, şi în colaborare cu Direcţia pentru Cultură, să asigure şi aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice”, răspunde, telefonic, o angajată a instituției menționate, fără să-și decline identitatea.

De la Primăria Turdaș nu avem până în momentul acesta nici un răspuns.

Până la trecea la acţiuni concrete şi eficiente nu numai pentru stoparea acestor fenomene, ci şi pentru justa punere în valoare a monumentelor, mai avem „pită multă de mâncat”, hai măcar să stopăm distrugerea!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dan Orghici 132 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Zona Turdas face parte din arealul culturii neolitice Turdas-Vincea dincare face parte si Tartaria unde se considera ca a existat prima scriere Tablitele de la Tartaria, dar inscriptii/semne au fost descoperite si pe alte obiecte ceramice din acest spatiu, secolul XV este o perioada recenta, acel pamnta are urme de peste 7.000-8.000 de ani, este un adevarat loc sacru prin miile de ani de continuitate a unei asezari omenesti…vorba prof. Claude Matasa:”muzeul din Londra se mandreste cu niste modeste cioburi, iar noi avem piese intacte unele cu motive de o frumusete unica la Cucuteni” Aparent saraci, noi suntem fabulos de bogati in dainuire, incat atunci cand noi nu putem vorbi vorbesc pietrele de la Cetatea Alba, Hamangia, Cucuteni Pestera cu oase si/sau Muierii, Cascioarele, Cunia Turcului Brailita etc.

  2. Îl premiază sau îl penaliză?
    Muzeul Civilizației Dacice și Romane, mai bine zis doamna Manager, Liliana Ţolaş, trimite următoarea notificare:
    Având în vedere informarea d-lui Mihai Căstăian în calitate de arheolog – Şef Secţie la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, vă înaintăm adresa mai sus menţionată.
    Vă facem cunoscut faptul că d-nul Mihai Căstăian a identificat problema semnalată, în afara orelor de program neavând din partea conducerii instituţiei nici un ordin de deplasare şi nici o misiune în acest sens.
    Ce să pricep:

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.