Săptămâna „Romanian Design Art”, la Timişoara

Sute de timişoreni au interacţionat recent cu instalaţiile create de şase dintre cei mai importanţi arhitecţi şi designeri români aduşi împreună de Asociaţia Instalart în cadrul expoziţiei INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. Evenimentul de design al anului la Timişoara, realizat sub umbrela Romanian Design Week, a pus în faţa publicului şase creaţii impresionante şi interactive, construite pornind de la prozaice obiecte de utilitate casnică.

INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF ne arată cum cele mai banale obiecte din casa unui om devin creaţii după ce trec prin filtrul artistului.

Şase arhitecţi şi designeri cu reputaţie internaţională s-au inspirat din obiectele create de designerul german Marcel Klamer şi au creat la rândul lor opere de artă impresionante, interactive, de mari dimensiuni, pe care timişorenii le-au descoperit vineri seara în clubul Fratelli şi cu care s-au ”jucat” ore în şir. Nu puţini au fost cei care au plecat acasă cu desene realizate ad-hoc, prin intermediul uneia dintre instalaţii.

Miezul” proiectului INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF este renumitul designer Marcel Klamer, unul dintre cei mai puternici designeri de produs din lume, născut în România şi “adoptat” de Germania, unde a creat peste 600 de produse pentru companii mari din Europa şi nu numai. Marcel Klamer este nu numai unul dintre cei mai cunoscuţi designeri de produs din Germania, ci un artist celebru în toată lumea. El este premiat cu Product des Jahres, cel mai important concurs de design de produs din Germania, ţară unde activează ca membru al Uniunii Designerilor Industriali.

Cei şase designeri şi arhitecţi chemaţi în proiect au fost invitaţi să se inspire din munca lui.

Când a creat instalaţia Investigaţie (powered by Brikston), arhitectul Robert Marin a pornit de la un castron de salată imaginat şi creat de Klamer.

Designerul Mihai Popescu s-a inspirat în demersul său artistic In vino veritas (powered by M1 Crama Atelier) de la tirbuşonul creat de Marcel Klamer. A pus 365 de sticle de vin pe un suport în formă de cerc cu diametrul de un metru şi jumătate, care ”vorbesc” prin lumini cu privitorul ce li se adresează prin sunete.

Dorin Ştefan a creat Gradient De Design (powered by Uanderful) pornind de la lanterna şi lupa lui Klamer.

Arhitectul Corvin Cristian l-a imaginat pe Bruce Lee cu celebrul cleşte multifuncţional al lui Marcel Klamer în mână, în instalaţia Pop Icon/ Design Icon (powered by Campari). Întotdeauna uneltele şi armele sunt frumoase.

Mario Kuibuş, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi ai momentului a construit Cheie (powered by BASF) -un metru cub de oglinzi ce formează una dintre cele mai conceptuale instalaţii.

Nu în ultimul rând, Ştefan Barutcieff, senior designer la Pilotfish, una din cele mai puternice companii de design din Germania, a creat instalaţia Nino Nino (powered by DuPont/Corian) – un set de şase jucării – maşinuţe – pornind de la formele primare care l-au inspirat şi pe Klamer (cerc, pătrat, triunghi). Jucăriile vor putea fi şi achziţionate începând de anul viitor, dat fiind faptul că designerul a decis să îşi dezvolte acest concept la scară largă.

Consulul general al Germaniei, Rolf Maruhn, Daniel Malbert, directorul Institutului Francez, arhitecţi, designeri şi artişti plastici s-au alăturat timişorenilor iubitori de artă care au vizitat expoziţia.

Timişoara este oraşul în care s-a încheiat proiectul INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. El a fost de asemenea prezentat şi în Cluj-Napoca şi Iaşi, iar pentru anul viitor pregătim INSTALART 004, care va fi personalizat pentru fiecare oraş în parte”, a declarat artistul vizual Marius Leonte, preşedintele Asociaţiei Instalart.

Anul acesta, în luna mai, s-a desfăşurat în Bucureşti INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF, proiect aflat sub marca Romanian Design Week. Instalart a prezentat şapte mari designeri şi arhitecţi români, atât prin expoziţia centrală ce a avut loc la Uanderful, cât şi prin conferinţe şi workshopuri ce au avut loc la sediul ANAV (Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane).

Evenimentul este susţinut de BASF, sponsor principal. Brikston, DuPont/Corian, Campari, M1.Crama Atelier, Uanderful sunt cei şase sponsori care au ales să se identifice cu cei şase arhitecţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.