Sărbătoarea Mărţişorului, celebrată în lume

La Veneţia,Feminitate şi Împodobire”

Pentru români, prima zi a lunii martie reprezintă sărbătoarea Mărţişorului. Mărţişorul, un simbol al primăverii, este realizat din fire albe şi roşii, din bumbac sau mătase, împletite într-un şnur şi care se leagă în formă de opt. La acest şnur se agaţă un mic pandantiv/talisman, care poate lua diferite forme simbolice (în diferite epoci: monede de aur sau argint, fire de iarbă, muguri sau flori; astăzi: animale, inimi etc.). Credinţele populare spun că cel care poartă «Mărţişorul» va fi norocos şi sănătos pe tot parcursul anului. Astăzi obiceiul este de a oferi acest pandantiv mic cu şnurul alb şi roşu tuturor femeilor, de la nepoate la bunici, ca o dorinţă de noroc, dragoste şi început frumos de primăvara”.

Costumul popular românesc a cucerit Veneţia

Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi aduce în prim-plan femeia, punând în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, ea a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor care sunt expuse: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor specifice fiecărei zone.

Costumul de Banat, o încântare

Cu ocazia Sărbătorii Mărţişorului, în Spazio delle Culture din cadrul MUDEC – Museo delle Culture din Milano, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, MUDEC, în colaborare cu Forum della Città Mondo şi Associazione Città Mondo, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano şi Consulatul General al României din Milano, organizează expoziţia etnografică românească Feminitate şi Împodobire.

Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziţia va fi deschisă în Spazio delle Culture din cadrul MUDEC, în perioada 28 februarie-13 martie.

La Cracovia

Documentarul cu Grigore Leşe, La Porţile Ceriului, la Cracovia

În ciuda iernii care nu se lasă dusă din Polonia, Institutul Cultural Român de la Varşovia anunţă începutul primăverii culturale. Cel mai potrivit vestitor este Mărţişorul, care va fi serbat la Cracovia prin mai multe evenimente.

Vineri, 4 martie, clubul cracovian Krakó Slow Wines va găzdui sărbătoarea românească. În centrul ei se va afla proiecţia documentarului La porţile ceriului, realizat de Grigore Leşe, urmată de poveşti despre mărţişoare (simboluri pe care le vor primi toate doamnele prezente), degustare de vinuri şi o sesiune de live cooking de bucate româneşti.

În acelaşi timp, în spaţiul exterior din centrul Cracoviei, publicul va putea admira expoziţia de fotografie Bucovina – oameni şi locuri. Prin imaginile surprinse de Sorin Onişor şi Dorin Sveduneac, expoziţia oferă privitorului dulceaţa şi tihna meleagurilor din nordul României, în contrast cu agitaţia şi freamătul caracteristice unui aglomerat centru urban. Expoziţia pregătită de ICR Varşovia va rămâne la dispoziţia publicului larg până în 25 aprilie 2016.

La Klagenfurt şi la Viena

Mărţişoare la Klagenfurt

Institutul Cultural Român de la Viena marchează sărbătoarea Mărţişorului prin evenimente organizate în Austria în perioada 27 februarie – 1 martie.

Sâmbătă, 27 februarie, începând cu ora 14.00, Consulatul Onorific al României la Klagenfurt în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena a organizat un eveniment dedicat Mărţişorului la sediul consulatului din Klagenfurt.

În perioada 29 februarie – 1 martie, sediul Institutului Cultural Român de la Viena găzduieşte un târg de mărţişoare în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Luni, 29 februarie, târgul va putea fi vizitat între orele 10.00 şi 21.00, iar marţi, 1 martie, între orele 10.00 şi 18.00.

Fanfara Ciocârlia, la Orpheum Graz

Fanfara Ciocârlia şi chitaristul Adrian Raso susţin un concert vineri, 4 martie, la ora 20.00, la Orpheum Graz. Concertul are loc cu sprijinul ICR Viena şi face parte din turneul mondial care cuprinde 38 de concerte susţinute în 11 ţări (China, Emiratele Arabe Unite, Germania, Cehia, Belgia, Luxemburg, Polonia, Statele Unite ale Americii, Olanda, Elveţia şi Ungaria). Turneul a debutat în data de 20 ianuarie la Hong Kong Arts Festival şi se va încheia în data de 27 august la Hamburg (Germania).

Componenţa fanfarei pentru concertul din data de 4 martie: Lorenzo Luciano Bortolon (chitară), Kai Schönburg (tobe), Tyler Belluz (chitară), Oprică Ivancea (saxofon), Constantin Cantea (tubă), Constantin Călin (corn), Monel Trifan (tubă), Paul Marian Bulgaru (trompetă), Costică Trifan (trompetă) şi Laurenţiu Ivancea (corn).

Fanfara Ciocârlia a fost înfiinţată în anul 1996 de inginerul de sunet şi producătorul german Henry Ernst, care a reuşit să convingă muzicieni din satul Zece Prăjini din judeţul Iaşi să se alăture proiectului său muzical. Stilul muzical al fanfarei este inspirat din muzica tradiţională românească, preluând elemente caracteristice spaţiului balcanic (Turcia, Bulgaria, Serbia şi Macedonia) şi linii melodice inspirate din coloanele sonore ale filmelor realizate în Statele Unite ale Americii şi India. Fanfara Ciocârlia interpretează piese în limba română şi romani, fiind cunoscută pentru muzica alertă, cu ritmuri complexe, interpretări solo de clarinet, saxofon şi trompetă şi pentru dese improvizaţii în timpul concertelor. Cel mai recent succes al fanfarei în Austria a avut loc în mai 2015 cu prilejul concertului de la Sala Mare a Wiener Konzerthaus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.