Sărbători de iarnă la Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit o serie de evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cu diverse conținuturi menite să cultive interesul comunității bucureștene în păstrarea tradițiilor.

Începând de astăzi – 21 decembrie 2021, BMB își propune să prezinte publicului larg capriciile și magia iernilor din Bucureștiul vechi, prin perspectiva unei expoziții de fotografie intitulată Iernile de altădată în colecțiile BMB, desfășurată pe parcursul lunilor Decembrie 2021 și Ianuarie 2022, pe gardul Sediului Central Mihail Sadoveanu, str. Tache Ionescu 4, în scopul promovării moștenirii culturale, precum și conștientizării valorii patrimoniului cultural și peisagistic bucureștean.

Surprize avem și pe paginile de socializare ale filialelor, care își așteaptă utilizatorii cu o multitudine de activități pregătite să le stimuleze creativitatea și pofta de joacă.

Poveștile inedite pregătite de Filiala Liviu Rebreanu pentru copii iau startul joi, 23 decembrie, ora 10:00, cu Crăciunul șoricelului Chiț și continuă duminică, 26 decembrie, ora 14:00, cu Saboții lui Moș Crăciun, lansând pentru data de 25, ziua Crăciunului, o invitație la teatrul de umbre cu povestea Cadoul perfect, adaptare după Cadoul pierdut de Vladu Maria Bianca.

Într-o săptămână aflată sub semnul tradiţionalului, clipele de tihnă petrecute în compania cărţilor ne fac să contemplăm subtil viaţa, speranţele şi visurile mai mult sau mai puţin împlinite, întrezărite în paginile recomandate de bibliotecari; astfel în perioada 22 – 30 decembrie, Filiala Marin Preda își așteaptă cititorii cu lecturi precum Iarna la Madrid – C.J. Sansom, Cartea de Crăciun – Selma Lagerlof, Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, O paranteză în timp – Jeanette Winterson, Poveste de iarnă – Jill Barklem, Domnul Zăpadă – Kate Westerlund, Eve Tharlet și Valentine de Adriana Trigiani.

Ziua de 23 decembrie este una dedicată lecturii și în Filialele Ienăchiță Văcărescu și Lucian Blaga care au pregătit un colț de lectură special pentru poveștile Chestiunea Finkler, de Howard Jacobson și Poveste de Crăciun, de Charles Dickens.

Mai multe documentare cu iz de sărbătoare vor fi redate în cadrul Filialei Lucian Blaga pentru o perioadă mai lungă de timp: 22 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022: Povestea bradului de Crăciun, În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit la curtea Regelui Carol I, Ajunul Crăciunului – tradiții și obiceiuri, Legenda lui Moș Crăciun, Magia Crăciunului, Povestea colindelor Silent Night, Jingle Bells și O, Christmas Tree, Iată, vin colindătorii! – tradiția colindatului la români, despre Biserica Sfântul Ștefan din București, documentarul Vanilia, considerată cel mai scump condiment din lume, după șofran, Regina Elisabeta a României (29 decembrie 1843 – 8 februarie 1916), Istoria șampaniei, Semnificația termenului revelion, Când și unde au sărbătorit românii primul revelion, Sorcova vesela – urarea din prima zi a Anului Nou și un documentar despre Ion Băieșu (2 ianuarie 1933 – 21 septembrie 1992).

Avem ceva pregătit chiar și pentru Ajunul Crăciunului, pentru că Filiala Marin Preda va veni în întâmpinare cu informații despre Povestea lui Moş Crăciun (ora 11:00) și Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Crăciun (ora 13:00), iar pe 31 decembrie, începând cu ora 12:00, vom descoperi împreună Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou.

Și nu doar filialele au pregătit ceva: atât pe pagina principală de Facebook a BMB, cât și pe contul de YouTube, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, unde până pe 1 ianuarie 2022, va fi postat în fiecare zi, de la ora 16:00, un colind interpretat de către un artist al ,,Operei la Bibliotecă”, iar în data de 25 decembrie, de la ora 18:00, va fi difuzat un recital literar artistic cu versuri și colinde românești, susținut de actrița Crenguța Hariton și Corul Dimitrios. Tot cu un recital – Iarna pe uliță – își așteaptă utilizatorii și Filiala Ienăchiţă Văcărescu, miercuri, 22 decembrie, ora 12:00, iar vineri, 24 decembrie, de la ora 11:00, vom avea parte de un colind cântat de Grupul „Sfânta Filofteia”.

Această perioadă din an adună stări și semnificații particulare pentru fiecare dintre noi, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Metropolitană Bucureşti dorește să mulțumească tuturor cititorilor săi și să le ureze un sincer „La mulți ani!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.